Помер перший український астронавт Леонід Каденюк

Січ 31, 2018

У Києві на 68-му році життя помер перший український астронавт Леонід Каденюк.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Департамент охорони здоров’я Києва.

«Швидка» прибула одразу, однак Каденюк помер до приїзду лікарів.

За попередніми даними, Каденюк помер від серцевого нападу під час пробіжки у районі Царське село в Києві.

Перший космонавт незалежної України, генерал-майор Військово-повітряних сил, кандидат технічних наук і депутат 4-го скликання Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Чернівецької області у родині сільських вчителів.

Він навчався у Чернігівському вищому військовому авіаційному училищі, за кваліфікацією льотчик-інженер. Згодом здобував освіту у Московському авіаційному інституті.

Вперше до загону космонавтів його відібрали у 25-річному віці. Тоді, у серпні 1976 року, він став частиною групи багаторазової космічної системи «Буран».

Після розпаду СРСР Каденюк спочатку прийняв російське громадянство, але у 1995-му отримав громадянство України.

У групу космонавтів Національного космічного агентства України його відібрали у 1995 році. Каденюк пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання. Він був спеціалістом з корисного навантаження.

У листопаді 1997-го року Каденюк здійснив перший космічний політ. Йому було 44 роки. У період з 19 листопада по 5 грудня 1997 він був на американському багаторазовому транспортному космічному кораблі «Колумбія» місії NASA. Під час польоту Каденюк виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох.

Мета такого експерименту полягала у вивченні стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин і т.д. Крім цих експериментів в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості».

Каденюк – автор п’яти наукових праць, торік видав книгу під назвою «Місія – Космос».

Читайте також

Українців Лондона запрошують на Великодній ярмарок
Світ
0 shares0 views

Українців Лондона запрошують на Великодній ярмарок

vidia.ua - Бер 06, 2018

У неділю, 25 березня, в Лондоні відбудеться Великодній ярмарок, на якому відвідувачі зможуть не лише придбати великодні сувеніри, а й навчитися розмальовувати писанки.…

У Вільнюсі відбувся благодійний концерт на підтримку дітей з Донбасу
Світ
0 shares0 views

У Вільнюсі відбувся благодійний концерт на підтримку дітей з Донбасу

vidia.ua - Бер 06, 2018

У центрі столиці Литви в костелі Святої Катерини 1 березня відбувся благодійний концерт Камерного оркестру Святого Христофора Вільнюського міського самоврядування на підтримку дітей…

У США вийшов у прокат український документальний фільм про Донбас
Світ
0 shares0 views

У США вийшов у прокат український документальний фільм про Донбас

vidia.ua - Бер 06, 2018

У Нью-Йорку розпочався американський прокат документальної стрічки «Переломний момент: війна за демократію в Україні», знятої українським режисером Олесем Саніним та його оскароносним американським…