Як українці з PatentBot здійснили переворот у реєстрації торгових марок

Лют 08, 2018

Українська компанія отримала престижну премію від популярного американського сервісу з пошуку стартапів ProductHunt в категорії найкращий бот 2017 року. PatentBot дозволяє зареєструвати торгову марку (ТМ) – і оплатити цю послугу – за 15 хвилин просто у Facebook Messenger.

Про шлях українського стартапу до міжнародного визнання розповідає у своєму матеріалі Новое Время.

Скільки коштує «ім’я» компанії

Ідея створити PatentBot виникла, відштовхуючись від проблеми. «Згідно з дослідженнями ринку, 80% українських компаній, які з’являються, – стартапи або малий бізнес – спочатку не реєструють торгових марок. В майбутньому це призводить до того, що бізнес, вже стоячи на ногах, має іміджеві проблеми, які часто переростають у фінансові. Світові відомі випадки, коли вартість викупу своєї торгової марки в іншої компанії була більшою за вартість самої компанії. Власнику доводилося робити повний ребрендинг і починати з нуля», – розповів Валентин Пивоваров, керівний директор PatentBot.

Як побороти бюрократію

Для того щоб зареєструвати торгову марку в Україні, вам необхідно піти до юриста, провести кілька зустрічей, зібрати стоси паперів, оплатити рахунки в банку. «Все це в класичному форматі займає в кращому випадку кілька днів, в гіршому – тиждень. У підприємця цього часу просто немає», – описала проблеми українських бізнесменів при спробі зареєструвати ТМ Наталія Владимирова, CEO PatentBot. За її словами, розроблений в Україні фейсбук-бот зводить весь процес подачі заявки до 10-15-хвилинного чату з електронної «дівчинкою». Потрібно просто почати діалог, відповісти на питання і оплатити рахунок, не залишаючи месенджер.

Заощадив – заробив

Крім економії часу, який підприємці часто цінують так само високо, як і гроші, PatentBot надає послуги в рази дешевше, ніж «живий» юрист.

В Україні послуги бота коштують 499 грн., А в США – $99. Це без державного мита, яке підприємець повинен сплатити за саму реєстрацію ТМ.

Вартість послуг українського юриста коливається в межах від 1,5-2 тис. грн., а його заокеанського колеги – $200-250. Різниця цін залежить від рівня обраного фахівця.

Швидкі гроші

На український ринок PatentBot вийшов у липні 2017 року. Цьому передувала чотиримісячна розробка і шліфування продукту. Адаптація для американського ринку зайняла близько двох місяців – з грудня минулого року фейсбук-бот надає послуги і за океаном. Інвестиції вже починають повертатися і протягом найближчих декількох місяців PatentBot повністю окупить витрати, відзначили в компанії.

Гаазький інститут інновацій у праві відзначив PatentBot як один із кращих проектів 2017 року і надав грант на розвиток. Українська розробка також стала «Ботом року», отримавши Golden Kitty Award 2017 від американської платформи ProductHunt.

Щоб зареєструвати ТМ за допомогою PatentBot, вистачить 10-15 хвилин листування з “дівчиною” в Facebook Messenger

«Батьки» українського фейсбук-бота

Один із засновників PatentBot і його керівний директор Валентин Пивоваров стояв також біля витоків компанії lexnet.io. Це перша у Східній Європі лабораторія юридичних інновацій. Крім PatentBot, вона створила Legal Alarm (кнопка екстреного виклику адвоката) і LITT (конструктор юридичних договорів).

Legal Alarm в 2016 році отримала визнання і грант від Гаазького інституту інновацій у праві. У вересні 2017 року «гаряча юридична кнопка» пройшла відбір серед стартапів і поїхала на престижну конеференцію TechCrunch Disrupt в Сан-Франциско.

CEO PatentBot Наталія Владимирова є також засновницею патентно-правової компанії Prima Veritas. Яка з 2007 року надає послуги із захисту прав інтелектуальної власності.

Нестор Дубневич (CLO PatentBot) – партнер lexnet.io, а також старший юрист компанії Juscutum з більш ніж трирічним досвідом роботи в криптовалюті і fintech.

Артем Афян, який відповідає за розвиток проекту PatentBot, відомий також як керівний партнер юридичної компанії Juscutum. Яка з 2008 року надає юридичні консультації в області безпеки бізнесу, IT-права, вирішення конфліктів і суперечок, міжнародного бізнес-адміністрування. Juscutum підтримує легалізацію біткоінів в Україні.

Технічний директор PatentBot Володимир Ярославський – Scala розробник. У нього чотири роки комерційного досвіду розробки програмного забезпечення.

У Оксани Косткіної, Software-інженера PatentBot – чотирирічний досвід роботи в якості інженера-програміста, розробника інтерфейсів.

Плани щодо завоювання світового панування

«У рік в Україні реєструють в середньому 30 тис. торгових марок і ця кількість постійно зростає. У 2017 році за півроку існування ми вже зайняли 7% ринку. І наша найближча мета – збільшити частку до 10%. Тобто реєструвати близько 3 тис. торгових марок на рік. Так як ринок дуже сильно роздріблений і на ньому немає монополістів – це дуже хороший показник. в США наша мета на найближчі кілька років – зайняти 1% ринку і реєструвати через бота більше 10 тис. торгових марок на рік», – розповіла про амбіції компанії Наталія Владимирова.

«У планах на 2018 рік – вихід на ринки Євросоюзу і Китаю. Зараз вже ведуться роботи з розробки й масштабування», – поділився планами на поточний рік Валентин Пивоваров.

З ким змагається PatentBot

У компанії визнали, що у них є один конкурент в Україні і один у світі. У нашій країні – це мобільний додаток, який пропонує онлайн-реєстрацію торгових марок. Перевага PatentBot – не потрібно завантажувати додаткові програми, реєструватися, заводити акаунт. Досить зайти в месенджер і написати повідомлення.

Суперник на світовому ринку – AlbertBot (Австрія). Але це розробка конкретної патентної компанії, яка виконує інші, порівняно з українським ботом, завдання – роль якісного customer success service.

Микола Оліярник, Новое Время

Читайте також

Українська Православна Церква США відзначила столітній ювілей
Світ
0 shares0 views

Українська Православна Церква США відзначила столітній ювілей

vidia.ua - Лип 31, 2018

Українська Православна Церква США відзначила століття від часу свого заснування. Про це йдеться в сюжеті Голосу Америки. «Хресною ходою понад 1000 парафіян та…

Канада запровадила біометрику для українських прохачів віз
Світ
0 shares0 views

Канада запровадила біометрику для українських прохачів віз

vidia.ua - Лип 31, 2018

Канада з 31 липня почала збирати біометричні дані у всіх прохачів віз із низки європейських країн, в тому числі громадян України. Про це…

На будівлі мерії Парижа вивісили портрет Сенцова
Світ
0 shares0 views

На будівлі мерії Парижа вивісили портрет Сенцова

vidia.ua - Лип 31, 2018

Паризька мерія розмістила на фасаді своєї будівлі фото українського режисера, політв’язня Кремля Олега Сенцова. Про це повідомляє Громадське з посиланням на заступника мера…