У США вийшов у прокат український документальний фільм про Донбас

Бер 06, 2018

У Нью-Йорку розпочався американський прокат документальної стрічки «Переломний момент: війна за демократію в Україні», знятої українським режисером Олесем Саніним та його оскароносним американським колегою – Марком Джонатаном Гаррісом.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на компанію «Pronto Film», що займається маркетингом та дистрибуцією стрічки.

«Переломний момент» – це погляд на війну та революцію в Україні очима простих учасників цих подій. Фільм охоплює період 2013-2016 років. Серед головних героїв – дитячий театральний режисер Андрій Шараскін (позивний «Богема»), лікар Всеволод Стеблюк, рабин Натан Хазін та інші учасники революції на Майдані та війни на сході України.

«Українсько-американський фільм уже отримав схвальні рецензії провідних американських видань. The New York Times пише про «шалений фільм» і «хвилюючі сцени про надзвичайно хоробрих українських солдатів-добровольців». Інші ЗМІ підкреслюють актуальність українського досвіду для Америки після обрання Трампа та російського впливу на інформаційний простір», – зазначають у «Pronto Film».

Як пише The Village Voice, «фільм… пропонує яскраву та наглядну документацію боротьби за демократію, що ще рік тому була б не настільки важливою для американської аудиторії, як сьогодні – коли ми й самі зіткнулися з кремлівським агітпропом і брехнею та нашими власними про-кремлівськими політиками».

Головне видання про кіно Hollywood Reporter закликало переглянути стрічку президента США: «Це, звісно, марна пропозиція, але президент Дональд Трамп справді має подивитися документальний фільм Марка Джонатана Гарріса та Олеся Саніна про протистояння в Україні».

Variety зазначає, що з перегляду виходиш «вражений і зворушений, з усвідомленням, що українці б’ються за себе, як вони робили століттями, але зараз вони також б’ються за всіх нас».

Окрім Нью-Йорка, фільм покажуть у кінотеатрах Чикаго, Лос-Анджелеса та інших міст.

Українська прем’єра фільму відбулася у лютому 2017-го, до річниці пам’яті Небесної сотні, на провідних телеканалах країни.

Нагадаємо, відому українську документалку про окупацію Криму відтепер можна вільно переглянути у мережі.

Читайте також

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…

Перший директор “Голосу Америки”, Никифор Григоріїв – речник української демократії
Важливе, Світ
0 shares0 views

Перший директор “Голосу Америки”, Никифор Григоріїв – речник української демократії

vidia.ua - Лют 06, 2019

9 лютого виповнюється 136 років від дня народження одного з лідерів Української національної революції 1917–1921 рр. та українського еміграційного осередку у Чехословаччині, першого директора…