Активістка з Еміратів: Прагнемо формувати позитивний імідж українців у світі

Жов 26, 2017

Українська діаспора в мусульманських Об’єднаних Арабських Еміратах (ОАЕ) налічує близько 12 тис. осіб. В основному, це молоді люди до 40 років, котрі приїхали сюди на роботу. За час війни в Україні чисельність еміґрантів лише збільшується. І хоча в українців ОАЕ немає статусу діаспори, адже громадянство отримати тут майже неможливо, люди об’єднуються заради допомоги своїй державі, створення позитивного іміджу України у світі. Три роки тому українці в Об’єднаних Арабських Еміратах створили освітньо-мистецьку ініціативу «FromUA Культурна дипломатія».

Про діяльність цієї спільноти, життя українців в арабській країні, співпрацю з Україною в інтерв’ю MeestOnline розповідає Анастасія Бобришева, віце-президент проекту «FromUA Культурна дипломатія».

— Ваша громадська ініціатива існує уже три роки, тож які основні напрямки вашої діяльності?

— Проект «FromUA Культурна дипломатія» було започатковано з метою створення позитивного іміджу України за кордоном та побудови двосторонніх зв’язків і діалогу з ОАЕ. Наша основна діяльність — це освіта, культура та доброчинність. За три роки можемо похвалитися гарними здобутками в усіх напрямках: ми активно співпрацюємо з місцевими, еміратськими державними установами. Хочемо відчувати єдність зі співвітчизниками за походженням, поширювати українську культуру та традиції в іноземному просторі. Розуміючи важливість місії, яку покладено на українців за кордоном, ми, спільнота українців в ОАЕ, за допомогою культурної дипломатії прагнемо створити та розвивати платформу для взаємного культурного обміну.

— Як сприймають ваші ініціативи араби й яке загалом ставлення до іноземців?

— Намагаємося бути рівноцінною частиною еміратського різнонаціонального суспільства, шануємо державу, яка дає нам усі можливості для розвитку. Підтримуємо Програму толерантності, засновану на державному рівні ОАЕ. Це унікальна світова концепція — політика толерантності для всіх культур, релігій і націй. І хоча на території ОАЕ немає офіційно зареєстрованих ні українських, ні інших громадських організацій, — це пов’язано зі сучасним суворим законодавством Еміратів, ініціація будь-яких конфліктів на релігійному чи національному підґрунті суворо карається законом. Тут існує заборона на некомерційну діяльність, що прирівняється до фінансування тероризму. Проте якщо спільнота доброзичлива та відкрита, влада дає змогу розвиватися, демонструвати культуру, традиції, популяризувати українськість серед інших країн світу та співпрацювати.

— Ви згадали про толерантне відношення арабів до інших релігій. Чи є в українців у цій мусульманській країні задовольняти християнські духовні потреби?

— До подій Революції гідності української громади як такої в ОАЕ не було. Після подій на Майдані наші співвітчизники стали гуртуватися там і згодом у них виникла думка про заснування української Церкви в ОАЕ. З листопада 2014 року в ОАЕ діє община Української греко-католицької церкви (УГКЦ), тож і в Дубаї, і в Абу-Дабі — містах, де проживає найбільше українців — Службу Божу відправляли українською мовою. Донедавна нашу церкву очолював перший український священик на тих теренах о. Юрій Юрчик, однак наразі його перевели в Україну. Тож очікуємо нового духовного наставника. І хоча у нас немає храму як споруди, адже отримання землі та дозволу на будову — справа дорога і нелегка, проте працюємо над цим питанням і сподіваємося на позитивне вирішення. Тож наразі відправляємо у Кафедральному соборі Святого Йосипа Обручника. Там же, у приміщенні католицької церковної школи діє й наша школа. Громада УГКЦ реалізує ряд волонтерських проектів в Україні, приймає поранених зі зони проведення антитерористичної операції (АТО) українських воїнів на відпочинок і реабілітацію. За три роки війни близько ста воїнів пройшли курси реабілітації а ОАЕ. Наша громада постійно збирає та передає в Україну кошти на потреби бійців АТО та на лікування дітей, які хворіють на рак. Ми розуміємо, що принципи народної дипломатії об’єднують навколо себе якомога більше небайдужих людей. І це надихає допомагати.

— Ви проводите чимало культурно-мистецьких заходів. Кого з українських митців — письменників, художників, артистів — запрошували до ОАЕ?

— Загалом громадська ініціатива FromUA реалізувала чимало проектів. Це — перша українська школа на Близькому Сході; благодійний аукціон «Разом на Різдво»; вперше в ОАЕ проведено Дні Тараса Шевченка; Пасхальний ярмарок; участь українських дизайнерів в міжнародному фен-шоу Runway Dubai-2016 тощо. У квітні ц. р. у Дубаї вже втретє відбувалася виставка-ярмарок World Art Dubai. За підтримки культурної дипломатії FromUA у виставці взяли участь п’ятеро українських художників: фотограф Леся Чікарюк, художники Світлана Біловол, Дмитро Павленко, Олена Онуфрів і скульптор Володимир Цісарик. Серед вельми поважних гостей — делегація на чолі з його високістю шейхом Хашер Аль-Мактумом. Шейх звернув особливу увагу на стенд українців і прийняв у дарунок одну з картин. Вперше на Близькому Сході і з великим успіхом відбувалися покази українських дизайнерів у якому брали участь Роксолана Богуцька, Ольга Васильєва, відомі українські бренди. Приїжджають сюди і чимало українських відомих співаків, гуртів — Василь Попадюк, Тарас Чубай, Арсен Мірзоян, «Океан Ельзи», «ВВ» й інші.

— Розкажіть про свій шлях в ОАЕ і в яких сферах найчастіше працюють українці?

— Мені 26 років, народилася в Запоріжжі, очолювала великий підрозділ провідної української компанії авіабудування, тож чотири роки тому приїхала в Емірати працювати. На той час українська громада налічувала 5 тис. осіб, переважно заробітчан, а за чотири роки кількість українців зросла майже вп’ятеро. Українці переважно працюють на кваліфікованій роботі. Це — менеджери, багато стюардес на різних арабських авіалініях, також українці задіяні у сфері туризму й ІT. Найбільше українців проживають у місті Дубай. Водночас, останнім часом значна кількість наших співвітчизників почали переїжджати до столиці ОАЕ та центру найбільшого емірату — Абу-Дабі. До речі, одним зі завдань FromUA є формування позитивного іміджу українців у країнах їхнього проживання. Ми хочемо показати, що українці — високоосвічені люди, тож можуть обіймати найвищі посади.

— Оскільки українська спільнота в ОАЕ ще доволі молода, чи підтримує вас світова діаспора?

— Так, завдяки запрошенню від Світового конґресу українців, адже ми тепер теж входимо до СКУ, побували на Українському фестивалі у Торонто. Ми там отримали дуже теплий прийом, познайомилися з представниками української діаспори різних країн. Це — дуже позитивний досвід і вектор для розвитку.

Розмовляла Оксана Нагірна, MeestOnline

Читайте також

«Вона та війна»: в Україні зняли документалку про жінок-воїнів АТО
Україна
0 shares0 views

«Вона та війна»: в Україні зняли документалку про жінок-воїнів АТО

vidia.ua - Гру 19, 2017

Повнометражний документальний фільм «Вона та війна» про життя українських жінок-військовослужбовців на фронті і поза ним представила Державному агентству України з питань кіно компанія…

Українці зібрали для «Історичної правди» вже 425 тисяч гривень
Україна
0 shares0 views

Українці зібрали для «Історичної правди» вже 425 тисяч гривень

vidia.ua - Гру 19, 2017

Онлайн-ресурс «Історична правда» в межах оголошеного у серпні звернення про підтримку зібрав вже 425 тисяч гривень з потрібних 1 млн. Про це повідомляє…

CNN запустив промо-ролик про Україну
Світ
0 shares0 views

CNN запустив промо-ролик про Україну

vidia.ua - Гру 19, 2017

Міністерство інформаційної політики України запустило 30-секундний рекламний ролик про Україну в кабельній новинній сітці CNN, повідомляє VIDIA з посиланням на прес-службу МІП. «CNN…