Американська зброя для ЗСУ: що вже передали Україні і як застосовують на фронті

Гру 18, 2017

Американська військова допомога, яка вже в Україні, здатна змінити ситуацію на Донбасі. Контрбатарейні радари Сполучені Штати Америки передавали українській армії тричі. Система може обчислити, звідки б’є артилерія, навіть якщо снаряд, наприклад, летить із закритих житлових кварталів. Журналісти Радіо Свобода з’ясовували, чи є необхідна зброя на фронті і як волонтери допомагають ЗСУ боротися з обстрілами бойовиків.

Вантажні літаки вже тричі доправляли зі США в Україну військову допомогу. Серед поставок – системи виявлення, що дозволяють артилерії в рази поліпшити точність стрільби.

Контрбатарейний радар обчислює за траєкторією польоту снаряда, ракети або міни місцезнаходження противника і в реальному часі передає координати артилерії для вогню.

«Використовувати ці радари можна було б. Але на сьогоднішній день це вважається недоцільним», – саме такі слова прозвучали від представника Міністерства оборони України Андрія Лисенка в ефірі радіо Донбас.Реалії у грудні минулого року.

«Востаннє ці радари використовували в АТО під час Дебальцевської операції. З того моменту після виходу наших військ з Дебальцева ці радари знаходяться на складі», – каже військовий експерт Олег Жданов.

Замість американських радарів – саморобні пристрої

Тим часом системи відеоспостереження на передовій встановлюють волонтери. І таким чином у військових з’являється можливість бачити, звідки ж стріляють бойовики.

«Це може бути за кілометр чи півтора. А може – і за 100 метрів», – зазначає волонтер Юрій Москаленко.

Волонтери встановлюють відеоспостереження на передовій

Його волонтерська група поставила на фронті вже 16 таких конструкцій. Деталі купують самі. В середньому ціна однієї системи спостереження становить близько 50 тисяч гривень. Хоч і дорого, але того варте, каже волонтер.

«На одній з позицій промки стояла камера, яку ми ставили, знаючи, що на тиждень чи два. Вона стільки й прожила. Але завдяки їй було знищено 22 бойовики. Ця камера коригувала вогонь», – зауважує Москаленко.

Юрій Москаленко

Волонтерські вежі бойовики обстрілюють постійно. Кожна з таких систем тут – на вагу золота. Волонтери передали журналістам Донбас.Реалії ексклюзивне відео. На кадрах видно як камера помітила противника за кілометр від українських військових.

Але українським саморобним пристроям далеко до американських контрбатарейних радарів. Ці системи обчислюють місце, звідки стріляє «Град», з похибкою не більше шести метрів.

Що вже отримала Україна від США?

Україна отримала три типи радарів: AN/TPQ–36, його вартість – півтора мільйона доларів, дальність виявлення – 24 кілометри; також – AN/ PQ–48 і AN/ PQ–49, ціна кожного – по півмільйона доларів, дальність – до 10 кілометрів.

Скільки ж всього американських радарів доставили зі США, в Міністерстві оборони України Донбас.Реалії так і не відповіли. Послалися на те, що ця інформація не підлягає розголосу.

«В кількості – це десь близько до 50 станцій. Але, на жаль, з цих 50 тільки 6 були радари 36-ті, потужні, далекої дії», – зазначив військовий експерт Юрій Бутусов.

Юрій Бутусов

Радари ТPQ-36 перевозять за допомогою автомобіля Hummer. А ТPQ-48 солдати можуть вручну зібрати на позиції. Так чому ж цих систем не видно на передовій?

«Їхня функція для того, щоб визначати, звідки відбувається постріл артилерійської системи. Справа в тому, що артилерійська система знаходиться за кілька кілометрів і нам просто туди немає чим відповідати», – сказав у грудні минулого року Андрій Лисенко.

Андрій Лисенко

Згідно з мінськими домовленостями, важке озброєння відведено від лінії розмежування.

«За великим рахунком, якщо брати ту задачу, яку ставить президент, то ці радари немає сенсу використовувати. Тому що ми відповідаємо. Вогонь у відповідь відкриваємо тільки з дозволеного озброєння – стрілецького», – зазначив військовий експерт Олег Жданов.

Олег Жданов

Є ще один важливий момент: у радарах, які США передали Україні, від самого початку відключена функція наведення своєї артилерії.

«Адміністрація Обами внесла таке недолуге обмеження. Ця функція фактично перетворює артилерійські радари на моніторингове обладнання. Це не зброя. Ми за допомогою цього можемо бачити, звідки летить. Звідки по українських військах б’ють російські батареї, але, наприклад, корегувати вогонь туди, куди ми хочемо, визначати цілі – ми не можемо», – зауважує військовий експерт Юрій Бутусов.

Зброя Україні від США: перспективи

Військова допомога для України з Америки буде надходити і наступного року.

«У бюджеті дійсно прописано дозвіл на виділення 350 мільйонів доларів на зброю для України. Окремо існує запит, і він на столі у президента, на продаж озброєнь Україні – окремо від цього бюджету. І поки не зрозуміло, що отримає Україна, і чи продадуть Штати озброєння. Зараз рішення незрозуміле. Вся Адміністрація висловлюється «за». Але президент – єдина людина, у якого є право санкціонувати цю угоду», – наголошує експерт American Foreign Policy Council Стівен Бланк.

Стівен Бланк

Американські військові експерти вважають: радари для української армії набагато важливіші, ніж, наприклад, «Джавеліни».

«Мені здається, що головна загроза на сході України – зовсім не обов’язково вторгнення танків, яке, мовляв, може статися. З чим насправді військові зараз стикаються, так це з прицільним артилерійським вогнем – тими ж ударами «Градів» – які, зокрема, відбуваються з території Росії. І для того, щоб протистояти цій загрозі, потрібна високоточна артилерія», – зауважив зауважив оглядач The Washington Times Тодд Вуд.

Тодд Вуд

У свою чергу, на поставку летальної зброї Україні дала добро Канада. Міноборони України тепер може закуповувати у канадців легке озброєння. Це міномети, автоматична зброя і далекострільні снайперські гвинтівки.

Андрій Стельмах, Ярослав Кречко, Роман Ребрій, Євген Головін, Радіо Свобода

Читайте також

«Європейський вал»: що гальмує будівництво стіни із Росією
Україна
0 shares0 views

«Європейський вал»: що гальмує будівництво стіни із Росією

vidia.ua - Лип 27, 2018

Український прикордонник Оксана Іванець прокладає свій шлях у Гоптівці уздовж двометрової зеленої металевої огорожі, увінчаної колючою проволокою. Вона направляється до бункера розміром зі спальню. Його…

Перша ракетка України Еліна Світоліна відмовилася від турніру в Росії
Україна
0 shares0 views

Перша ракетка України Еліна Світоліна відмовилася від турніру в Росії

vidia.ua - Лип 27, 2018

Українська тенісистка Еліна Світоліна відмовилася від участі в турнірі Moscow River Cup, який проходить в російській столиці. Про це повідомляє Новое Время з…

Вселенський Патріархат відмовився святкувати 1030-річчя хрещення Русі у Москві
Важливе, Світ
0 shares0 views

Вселенський Патріархат відмовився святкувати 1030-річчя хрещення Русі у Москві

vidia.ua - Лип 27, 2018

Вселенський патріархат відмовився святкувати 1030-річчя хрещення Русі у Москві. Натомість його представники візьмуть участь в урочистостях з нагоди 1030-річчя хрещення Київської Русі-України у…