Американка українського походження виборола «золото» на Паралімпіаді-2018

Бер 15, 2018

Американка українського походження Оксана Мастерс стала чемпіонкою Паралімпійських ігор у Пхьонхчані в спринтерському забігу лижниць на дистанції 1,1 км в класі «сидячи».

Про це повідомляє УНН.

Крім цього, Оксана Мастерс здобула ще дві медалі – «срібло» у біатлонному спринті та «бронзу» в лижах.

Паралімпійська спортсменка народилася в 1989-му році у місті Хмельницький, але в семирічному віці її усиновила дипломований лікар-логопед зі США Гей Мастерс.

Від неї відмовились батьки, коли дізналися, що дівчина народилася з безліччю фізичних патологій. Нова мама забрала дитину до США. Мастерс ніколи не виступала під українським прапором, але каже, що в її серці є місце Україні, повідомляє Радіо Свобода.

Оксана Бондар (так у дитинстві звали майбутню паралімпійську чемпіонку) народилась у Хмельницькій області з безліччю фізичних патологій: перетинки між пальцями, на ногах їх взагалі по шість, різна довжина ніг, неправильна форма нирок. Фізичні вади дитини списували на наслідки аварії на Чорнобильській АЕС. Батьки дівчинки були переселенцями із зони відчуження. Вони відмовилися від неї одразу після народження. Тож Оксана потрапила до Ізяславського інтернату для дітей з інвалідністю.

У її 5 років до інтернату приїхала 43-річна американка Гей Мастерс. Її друзі трохи раніше всиновили хлопчика з Росії і запропонували також це зробити, бо Мастерс давно мріяла про дитину. У міжнародному фонді їй показали фотографію Оксани, не приховуючи, що дитина з інвалідністю. За словами 43-річної американки, вона одразу зрозуміла, що це «її» дівчинка. Тож поїхала знайомитися. У свої 5 років Оксана була менш ніж метр на зріст та важила усього 15 кілограмів. Вони одразу знайшли контакт, проте сама процедура всиновлення затягнулася на півтора року. Поки Гей займалася оформленням документів, у Оксани над ліжком висіла фотографія її майбутньої мами.

У вісім років Оксані ампутували ліву ногу, тому що вона не справлялася зі зростанням ваги дівчинки. У тринадцять лікарі ампутували і праву. Крім того, Оксана пережила складну операцію на кистях рук, таким чином хірурги намагалися наблизити функціональність кисті до нормальної. Загалом Мастерс пережила 10 операцій, не лише на руках і ногах, але й навіть на зубах, бо у дитячому будинку їй вирвали зуби без анестезії.

Коли Оксана Мастерс переїхала до Америки, то у реабілітаційних центрах для дітей з інвалідністю займалася спортом. Вона каталася на ковзанах, займалася верховою їздою, спробувала свої сили у веслуванні та велоспорті, бігала, плавала, грала у футбол та бейсбол, а потім зацікавилася і зимовими видами – лижні гонки та біатлон.

У 2015 році Оксана Мастерс разом з американською делегацією відвідала українських військових у шпиталі. Там вона сказала про скалічених війною бійців: «Моє серце з Україною і з тими, хто добровільно захищає свою країну і людей, які в ній живуть. Я сподіваюсь, що їх будуть поважати, бо вони на це заслуговують. Вони тепер виглядають інакше – але вони це зробили заради вас».

Читайте також

Після автокефалії храми Московського патріархату перейдуть до української парафії – Філарет
Україна
0 shares0 views

Після автокефалії храми Московського патріархату перейдуть до української парафії – Філарет

vidia.ua - Сер 02, 2018

Усі будівлі, які зараз займає в Україні Московський патріархат, перейдуть у власність єдиної Української православної церкви. Про це повідомляє Новое Время. Московський патріархат…

Blue Origin вперше показала інтер’єр капсули для космічних туристів
Світ
0 shares0 views

Blue Origin вперше показала інтер’єр капсули для космічних туристів

vidia.ua - Сер 02, 2018

Космічна компанія Blue Origin Джеффа Безоса, яка вже у 2019 році планує за ціною від $200 тис возити туристів у космос, вперше показала…

У Лівані відбувся великий український фестиваль
Світ
0 shares0 views

У Лівані відбувся великий український фестиваль

vidia.ua - Сер 02, 2018

У ліванському місті Дума впродовж 27-29 липня відбувся масштабний український фестиваль за участю відомих артистів з України. Про це повідомляє VIDIA з посиланням…

  • Михаил Михайлов

    Американка українського походження Оксана Мастерс” – а СКОЛЬКО украинок американского походження добыли меделей или ещё что хорошего сделали? СКОЛЬКО? а чего так?
    такой ПОЗОР. из этой страны бегут миллионами

    • Володимир Завірюха

      Так ті американки українського походження теж Золото добувають в банках в Україні для вивоза в Америку ….Яресько ,Супрун і ше одна на Майдані печення носила ….О а друга жінка Ющенка Юродивого Катерина розвідниця , від якої всі діти американські паспорта мають ….