Після автокефалії храми Московського патріархату перейдуть до української парафії – Філарет

Сер 02, 2018

Усі будівлі, які зараз займає в Україні Московський патріархат, перейдуть у власність єдиної Української православної церкви.

Про це повідомляє Новое Время.

Московський патріархат не має в Україні ніякої власності, повідомив предстоятель Української православної церкви Київського патріархату патріарх Київський і всієї Русі-України Філарет. Храми, які побудовані на кошти парафії, є власністю цих парафій, а не церкви. Тому Росія тут своєї церковної власності не має.

«Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра – це власність української держави. Держава передала свою власність у користування українській церкві Московського патріархату. Але коли буде українська церква визнана, то лавра і одна, і друга будуть передані українській церкві. Це є українська святиня. Московський патріархат ніякого відношення до цих святинь не має», – зазначив Філарет.

До складу Української православної церкви Московського патріархату входять усі три розташовані в Україні лаври. Зокрема, Києво-Печерська, Почаївська і Святогірська. Серед соборів, які відвідують парафіяни УЦ МП, найважливіші Успенський собор, Кафедральний собор Воскресіння Христового, Свято-Покровський собор. З монастирів – чоловічий Архангело-Михайлівський Звіринецький монастир, заснований в 11 сторіччі, жіночий Свято-Вознесенський Фролівський монастир, Десятинний монастир Різдва Пресвятої Богородиці. Загалом, у підпорядкуванні УПЦ МП 11 монастирів та щонайменше 10 навчальних закладів.

Юридично храми та монастирі перебувають у власності української держави. А сфера управління належить представникам церкви УПЦ МП. За даними Міністерства культури, на початок 2018 року в Україні більше 12 тис. громад Московського патріархату.

Патріарх Філарет також додав, що перехід у нову автокефальну церкву відбуватиметься не силою, а еволюційним шляхом. Питання власності зрозуміле – по факту майно належить державі. Єпископат та священники буду вирішувати, кому належатимуть права на управління.

Нагадаємо, у липні Вселенський Патріарх Варфоломій у своєму посланні до Президента України Петра Порошенка заявив, що Константинопольська церква взяла на себе ініціативу відновити єдність православних віруючих України з кінцевою метою надати українській церкві автокефалію.

Читайте також

Результати дослідження українських мігрантів Парижа представлено в Києві
Україна
0 shares0 views

Результати дослідження українських мігрантів Парижа представлено в Києві

vidia.ua - Сер 23, 2018

За різними соціологічними даними близько трьох мільйонів українців сьогодні працюють чи мешкають у країнах Європейського Союзу. Хто вони? Чому виїхали? Що їх тривожить?…

100 років гербу України: як тризуб став державним символом
Україна
0 shares0 views

100 років гербу України: як тризуб став державним символом

vidia.ua - Сер 23, 2018

У 2018 році виповнюється 100 років Державному гербу України. З цієї нагоди 23 серпня у центрі Києва, біля Головного поштамту України, відкрили виставку,…

У мережі з’явився фільм «Січ» про спротив «русскому миру»
Україна
0 shares0 views

У мережі з’явився фільм «Січ» про спротив «русскому миру»

vidia.ua - Сер 23, 2018

Міжнародна медіакорпорація Радіо Свобода виклала у вільний доступ у мережі Youtube документальний фільм «Січ». Фільм досліджує те, що формує «імунітет до вірусу «русского…