Два Боцмани. Ко-тренер проекту «Серце воїна» про те, як шукав порятунку на війні, а знайшов його — після

Січ 26, 2017

— Дозвіл маєш, щоби їхати? Хто головний?

— Я, — без тіні сумніву, відповідає постовому Сергій, ледь стримуючи усмішку.

— Ти ж рядовий!

— А зі мною офіцер є — Боцман, — киває головою на пасажирське сидіння. Там завзято сопить і хрюкає французький бульдог у військовій формі. Навіть погони має — майорські. Повертає морду на бік і в очі постовому заглядає. Проситься.

— Бог з вами, їдьте, — піддається той. І розпливається в усмішці.

Боцман — вірний бойовий товариш Сергія Пронякіна. Разом зі своїм 31-річним хазяїном, чий позивний так само Боцман, пес півроку відслужив на передовій. Воювали у складі першого батальйону 92-ої окремої механізованої бригади.

— Грілочка моя, — тріпає друга поміж вух Сергій. — Хропун, щоправда. На пост його з собою брати не можна — ворог почує.

Від часу, коли вони повернулися з війни минуло більше року. Цей час для Сергія був не простим — складно було призвичаїтися до мирного життя у великому місті, складно побудувати наново стосунки із дівчиною, складно знайти в житті місце для себе нового, складно відшукати відповіді на питання, які мучили його після зустрічі зі смертю з такої близької відстані. Але він упорався. І тепер допомагає зробити це іншим.

Виклики

— У труси кропиву клали. Оце пам’ятаю добре. То таке покарання було, — пригадує Сергій з дитинства. — Мені тоді завжди здавалося, що мене несправедливо карають, навіть, якщо по ділу.

Він виріс без батьків. Мати залишила хлопця просто у пологовому. Написала відмову і пообіцяла, що забере його за три роки. Але так і не зробила цього. Вона досі веде бродяжницький спосіб життя, а для сина такої долі не хотіла.

Утім, не всі спогади Сергія з інтернату сумні. Він широко всміхається, коли розповідає, як зимою вихователі виносили на двір ящик з яблуками й цибулею та розсипали їх на гірці-ковзанці. Рум’яні від морозу дітлахи наввипередки з’їздили донизу хто на чому: на кульках, на дощечках, і кидалися усе те збирати.

Ще з того часу Сергій більшість життєвих труднощів сприймає як виклики й досвід. З тринадцяти років він почав заробляти власні гроші: після уроків, на вихідних та канікулах підробляв, де міг — копав городи, допомагав на будовах. Часом заробляв більше, ніж його учителі. Навіть мобільний телефон сам собі купив одночасно з директором.

Пізніше вчився у коледжі на мисливствознавця, але роботи не припиняв. Працював на ринку й перепробував на собі усі ролі: від вантажника й продавця до посередника — продавав уже не товар, а інформацію. Кілька разів починав власний бізнес, й кілька разів втрачав усе. Залазив у борги і вигрібався з них. Одружився у 19, але й шлюб довго не протримався.

— Не раз життя мене било, — знизує плечима.

Два роки тому Сергій працював із будівельною бригадою у лісі далеченько від Харкова. В місті бував лише на вихідних. Життям у ньому, як зрештою й у країні загалом особливо не цікавився. Аж раптом побачив себе у випуску новин.

— Я не можу пояснити, що це було. Там ішов якийсь сюжет з передової. І от серед хлопців військових мені раптом здалося, що я побачив власне обличчя. Ніби струмом вдарило.

На роботу у понеділок Сергій не повернуся. Наступні три дні думав, зважував, вагався. І прийняв рішення, що має іти на війну.

Пошук сенсу

— На війні все просто: тут — друг, там – ворог, — каже Сергій, повернувшись.

Хоча спершу, зізнається, було страшно.

— Боявся стріляти. Боявся убити.

Мовчить.

— Я навчений в різних умовах виживати, — каже він раптом про інше. — То ж я від нестачі умов не страждав. Був ніби «зампотилу»: інші думали, як би їм помитися, а я — де би-то води взяти, щоби хлопці могли помитися.

Якось, пригадує Сергій, командир попросив зайти в Лобачеве — село у сірій зоні, біля якого були їхні позиції — і підрихтувати там пам’ятник воїнам Другої світової. Він від часу і обстрілів розвалюватися почав. Сергій викликався сам — руки ж бо навчені.

— Отоді мені було стрьомно. Ми, може з тиждень, щодня туди ходили, працювали. А ворог в якихось семистах метрах. Наші хлопці, правда, молодці — прикривали нас. Але все одно… Думав, там і поляжемо.

У ризикових ситуаціях чоловік почав багато речей переосмислювати.

— Питав себе, ким я є і навіщо я тут — яка моя життєва місія?

Особливо гостро подібні питання почали мучити Сергія по поверненню. Ще й жінка його не розуміла. Поки не знаходив відповідей, товаришував із пляшкою.

— Бухав. Гуляв. Навіть не знаю, чому. Просто відчував, що зі мною щось відбувається, але що це і як із цим жити далі, не розумів.

Натхнення

— Торгівля — це, знаєте, справа злодійницька: не обдуриш — не продаси. Тож я цим більше займатися не хотів. Мені тепер важливо бути корисним для суспільства.

У пошуках себе Сегрій закінчив бізнес-школу і навіть пробував податися у політику — балотувався у місцеві депутати.

— Слава Богу, не пройшов, — сміється.

А тоді долею випадку він потрапив на вступний тренінг з посттравматичного зросту «Серце воїна» від проекту Wounded Warrior Ukraine. І несподівано для себе знайшов необхідну підтримку.

— Я потрапив у коло людей, які розуміли мене, як ніхто, бо тренінги тут побудовані на принципі ветеран-ветерану. І мені змогли пояснити, що зі мною відбувається і чому, а ще — як почати  використовувати набутий досвід і рухатися далі. От раніше, скажімо, гроші для мене були самоціллю. А тепер я розумію, що вони — всього лиш ресурс.

Сергій закінчив повний цикл з чотирьох тренінгів проекту під наставництвом Дітте Марчер — співавторки данської тілесно-орієнтованої методики для роботи з шоковою травмою. І тепер він сам є ко-тренером проекту.

— Гроші заробляю на ремонтах. А тренінги — те, що проносить мені задоволення й наповнює життя змістом. Ділюся досвідом, спілкуюся з людьми, відчуваю від них віддачу.

Щораз опісля заняття до Сергія підходить хтось із ветеранів — питають щось додатково, просять поради, як вийти з тої чи іншої ситуації.

— І я кайфую ід того, що можу допомогти, бо й сам пройшов через подібне, — говорить він натхненно. — Якщо моя робота змінить хоча б одне життя, я вже знатиму, що і сам живу недаремно. Це — додає сил. Це надихає.

Текст: Марічка Паплаускайте

Фото: з Facebook-сторінки Сергія Пронякіна

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…