У Чикаго поховали духовного батька української громади

Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на цвинтарі Св. Миколая.

Висвячений на священика у 1982 році, отець 37 років служив українській громаді.  О. Мирон Панчук був випускником Університету Лойола, де вивчав психологію та філософію. Богословські студії розпочав у 1977-1978 роках в Торонто в Коледжі св. Михаїла та продовжив їх в Католицькій Теологічній Унії, формуючись з іншими семінаристами у філії Українського Католицького Університету в Чикаго. Завершив магістерські курси з богослов’я та докторат з психології.

Отець ніколи не припиняв навчатися, писав аналітичні статті і дописи, вів дослідження. У 2017 році, будучи вже важко хворим і прикутим до візка, він знайшов у собі сили захистити докторську дисертацію з психології з назвою “Розбиті образи, зламані життя: Соціальні сновидіння у зціленні української історичної травми”.

Отець Мирон Панчук. Фото Максима Прокопіва

Отець Мирон був не тільки священиком, він був активним громадським діячем, вчителем, промовцем, пластуном. Належав до багатьох українських громадьких організацій діаспори: Комітету міст-побратимів Чикаго-Київ, Українського інституту модероного мистецтва в Чикаго, був віце-президентом Американської фундації українського Голодомору-Геноциду, а також, підтримував Організацію українсько-американських ветеранів, брав участь у подіях Спілки української молоді (СУМ), захоплювався журналістикою.

Отець Мирон Панчук. Фото Юліяна Гайди

Отець Мирон часто подорожував Україною з місіями. А після відвідин чорнобильської зони, спродюсував документальний фільм “Четвертий блок” (у 2011 році), присвячений 25-й річниці Чорнобильської катастрофи. Його день народження припадав на 26 квітня – день Чорнобильської аварії.

З кожної подорожі Україною отець Мирон повертався з новими ідеями і метою. Він глибоко вболівав за Україну та все українське. Отець ставав на захист майстерні українських художників, яких виселяли з Києво-Печерської Лаври, був задіяний у дослідженнях Української організації хворих на СНІД, був учасником Євромайдану в Києві та протестів і мітингів в Українському Чикаго на підтримку України.

Отець Мирон Панчук був щирим приятелем для молоді і багатьох людей, які запам’ятали його гострий розум та глибоке мислення, щирість та відвертість у спілкуванні.

Вічна Пам’ять.

Автор головного фото: Оксана Терлецька

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…