На сцені чеського театру показали заборонену комуністами оперу про Голодомор

У чеському Національному театрі відбулась прем’єра опери відомого композитора-авангардиста Алоїза Габи “Нова земля”, в якій ідеться про колективізацію та Голодомор в Україні.

Про це пише “Німецька хвиля“.

Оперу “Нова земля” Алоїза Габи чеський Національний театр готував ще в далекому 1937-му, але тоді прем’єри глядачі не дочекалися… І лише тепер через 77 років відомий чеський режисер Мирослав Бамбушек знову взявся за постановку цієї вистави.

“Виставу заборонили, – пояснив режисер Бамбушек, – як взірець комуністичної пропаганди: в основі лібрето лежав роман класика соціалістичного реалізму Федора Гладкова “Енергія”, дія якого відбувається в Україні, на будівництві Дніпрогесу. Пізніше опера не побачила світла рампи через заборону саме комуністичної влади: лібретист Фердинанд Пуйман доповнив версію Гладкова жахливими сценами колективізації українського села з її брутальним силовими методами, поголовним грабунком і людожерством”.

Диригент Національного театру Петр Кофронь, відповідаючи на запитання журналістів, сказав: “Збігав час, мінялась влада, а всі як сахалися “Нової землі”, так і сахаються – провокація! Ми ж, навпаки, хочемо не просто, а максимально спровокувати й глядачів, і критиків, і загалом громадськість”.

У тім, що театр звернувся до твору, в якому фігурують Україна і Голодомор, диригент не бачить ані політики, ані бажання бути злободенними. На його думку, Національний театр, який в січні 1937-го довів “Нову землю” до генеральної репетиції, а потім ганебно подав її на поталу урядниками міністерства освіти, завинив перед композитором, і є на часі ту вину спокутувати.

“Алоїз Габа, – каже Петр Кофронь, – був серед найяскравіших постатей європейського музичного авангарду і напередодні Другої світової війни набув великої слави. Композиторська поетика Габи була аж така своєрідна, що він залишається в історії чеської музики як один з її найоригінальніших мислителів”.

Учнями професора празької Академії музичного мистецтва Алоїза Габи були такі славні українці, як композитори Микола Колесса і Зеновій Лиско, диригент Богдан П’юрко, піаніст Роман Савицький… “Зоряна плеяда! – сказала чеська україністка Рита Кіндлерова. – Українцям варто згадати ім’я Алоїза Габи, а зокрема, і його “Нову землю”. В Україні, на відміну від Чехії, то була б вельми й вельми злободенна вистава”.

Нагадаємо, фільм про Голодомор зняла француженка Бенедикт Бане і показала його в Україні.

Читайте також

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії
Світ
0 shares0 views

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії

vidia.ua - Лис 25, 2018

[caption id="attachment_70602" align="aligncenter" width="545"] Фото: Оксана Федорук-Терлецька[/caption] Повідомлення про заплановані протести української діаспори у США проти російської воєнної агресії почали з'являтись на сторінках…

Як діаспора боролась за правду про Голодомор
Україна
0 shares0 views

Як діаспора боролась за правду про Голодомор

vidia.ua - Лис 24, 2018

Попри географічну віддаленість від Батьківщини, українська діаспора США і Канади завжди зберігала ментальний зв’язок нею та вболівала за долю свого народу, пильно стежила…

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових
Новини, Світ, Україна
0 shares0 views

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових

vidia.ua - Лис 16, 2018

Фільм з назвою "Rehab" (Реабілітація) покажуть в Чикаго в Українському культурному центрі 18 листопада. У документальній стрічці йдеться про реабілітацію шести військовиків, які отримали…