На українському фестивалі у Оттаві очікують 17 тисяч гостей

Чер 15, 2017

Джейн Колбі – ініціатор та організатор українського фестивалю (Capital Ukrainian Festival (CUF)) в Оттаві, який вперше відбувся в столиці Канади у 2015 році. Хоч і вона, і її батьки народилися в цій країні, про свою приналежність до українського народу знала змалку і відчуває всім серцем. Дід і баба Джейн  по батькові (їхнє прізвище Колібаба) приїхали до Канади з Буковини у 1903 році, а мамині батьки Овачевські – у 1938-у з Тернопілля.

До 19 років Джейн мешкала разом з родиною в маленькому містечку Вава (Wawa, ON), потім дівчина переїхала до Торонто. Тут 7 років жила і навчалась в U of T (університет Торонто), де здобула ступінь бакалавра біології та психології людини, мріяла стати лікарем.

Після навчання переїхала в Оттаву, звідки був її майбутній чоловік, там вони одружилися. Потім один за другим у подружжя народилося два сини, зараз вони студенти, Бруку 23 роки, а Колу 21. Джейн, поки 10 років була з дітьми, продовжувала навчатись і отримала ступінь магістра ділового адміністрування (MBA). Коли сини підросли, почала працювала в системі охорони здоров’я Канади (Health Canada, Policy analyst). Робота не завадила Джейн стати магістром етики і філософії (Еthics in Рhilosophy), а зараз вона продовжує навчатися в сфері права і левову частку часу віддає громадській роботі.

На запитання, як виникла ідея щодо столичного українського фестивалю, Джейн відповідає: “Цьому посприяло декілька речей. Насамперед, те, що війна в Україні не тільки згуртувала громаду, а й викликала бажання більше знати і, що важливо, берегти і продовжувати народні традиції, ознайомлюватися з культурним надбанням та ділитися ним з іншими етнічними групами. Найкращий спосіб об’єднати все це – фестиваль, якого, на жаль, тоді в Оттаві не проводилось.

По-друге, ідея була викликом самій собі. Організація та проведення такої події – надзвичайно складна робота, але дуже цікавий та корисний досвід. Потрібно було вчитися робити те, чим не займалася зазвичай у своєму житті: скеровувати роботу цілої системи. Хотілось довести Оттаві, що разом ми можемо це зробити.

Ідея взялася, по-третє, із розуміння того, що громада вже дозріла до такого фестивалю. Скажіть на милість, хіба не абсурд: в Оттаві – красивому місті, столиці держави та фестивальній столиці – український фестиваль пройшов єдиний раз близько 20 років тому?! Отож треба було виправляти ситуацію. Українці оселились у Канаді 125 років тому, а в Оттаві їх проживає зараз 25 тисяч, тож справді дуже символічно – відсвяткувати 150-ліття країни в її столиці.

На думку Джейн Колбі, спільнота стає сильнішою, коли ми широко і з гордістю демонструємо свою щедро розмаїту культуру та водночас бачимо, чим ми, українці, подібні, а відмінності від інших етнічних груп, що населяють Канаду, роблять її ще дружнішою. На фестиваль в Оттаві приходить багато неукраїнців, і це дуже подобається організаторам, які люблять запроваджувати щось нове. Немає в Оттаві іншого місця, де б можна було ознайомитися зі східноєвропейською культурою, тому до українського фестивалю приєднуються поляки, естонці, литовці. Він став настільки популярний, що люди навіть свої літні плани вибудовують так, щоб на нього потрапити. Джейн говорить, що її окриляє й надихає енергетика звичайних людей, які збираються разом і роблять щось чудове і незвичайне.

Хоч оттавському фестивалю щойно буде 3 роки, але він уже претендує на звання одного з кращих фестивалів в Онтаріо, став членом організації “Festivals & Events Ontario“. І все завдяки компетентності організаторів, зокрема Джейн Колбі, працьовитість, сміливість і завзятість якої вражає. Погодьтеся, не кожному під силу створити свято, щоб виникнути нізвідки і стати врівень з великими подіями, перевіреними часом. Фестиваль стає хорошим приводом для відвідувачів з інших міст Канади та зарубіжних країн приїхати до Оттави, залишитись тут найдовше і побачити її красоти. Вже зараз поступають заявки, наприклад, від виконавців на участь у фестивалі 2018, отож організатори, безсумнівно, думають на перспективу.

Загалом підготовка фестивалю займає 12 місяців, а цього року, оскільки Канаді виповнюється 150 і Оттава – центр святкувань, на неї піде, зі слів Джейн , 18 місяців, адже прийняти гостей по-особливому гарно і цікаво – дуже відповідальне завдання. Святкуватиметься широко: від столиці до столиці, бо учасниками фестивалю та гостями будуть як оттавці, так і кияни; та від побережжя до побережжя, адже з’їдуться артисти з усіх провінцій Канади.

Джейн натхненно говорить, що багато людей виявляє бажання допомагати, бути волонтерами, серед них чимало тих, хто вже втретє хоче бути причетним до фестивалю, що засвідчує його потрібність і важливість. Цьогоріч, щоб допомагати в дитячому кутку, на концерті, ярмарку тощо, потрібно задіяти близько 200 волонтерів. Цікаво, що зголошуються допомагати навіть люди з іншого етнічного походження, такі як китайці, індійці тощо.

СUF – це неприбуткова організація, що має сильну підтримку з боку всіх трьох рівнів влади: федерального, провінційного та муніципального. Українська кредитова спілка Лимитед три роки поспіль стає головним спонсором CUF. Її підтримка, а також оттавських українських церков, кредитової спілки BCU, Медіа-групи РАЗОМ та багатьох інших допомагає зробити Український фестиваль в Оттаві досвідом світового класу.

Особливість оттавського фестивалю в тому, що все – виступи, виставки, ярмарок, їжа – розміщено дуже компактно довкола церкви і виглядає як маленьке українське село. Цього року тут буде звіринець та ще деякі сюрпризи. На фестиваль приходять родинами, і для людини будь-якого віку знайдеться щось цікаве серед денних і нічних розваг.

Фестиваль (CUF) є партнером 2017 Blocbuster event по відзначенню 150-ліття Канади і буде представлений на всіх подіях, які проходитимуть в Оттаві з цього приводу. Джейн Колбі входить до складу ради директорів “Ottawa Festivals”, участь у роботі якої забирає багато часу і є не що інше як волонтерство, але вона готова ще більше працювати для фестивальної спільноти, яку любить, а також здобувати безцінний досвід, що згодиться їй в організації столичного українського фестивалю.

Безсумнівно, сьогодні можна говорити про успішність проекту Capital Ukrainian Festival, що яскраво засвідчує щорічне зростання кількості його учасників і гостей, вендорів, волонтерів та відвідувачів. У 2015 році, коли вперше відбувся фестиваль, організатори чекали на 4 тис. відвідувачів, а прийшло 8; минулого року “прогнозували” 12 – було близько 15 тисяч, отож цьогоріч можна сміливо передбачати 17 тисяч. Хоч, як вже говорилося, український фестиваль в Оттаві безкоштовний для відвідувачів, організатори прагнуть, щоб він справив фантастичне враження на всіх, причетних до нього.

Успіх Capital Ukrainian Festival також вимірюється об’ємом інформації в медійному просторі та соціальних мережах. Про нього пишуть вагомі столичні та всеканадські видання, а рекламний ролик за два тижні у січні набрав у соцмережах 90 тис. переглядів.

Джерело: Разом

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…