В Україні відроджують традиції колядування просто неба

Січ 08, 2013

У Дніпропетровську почали відроджувати давні традиції колядування просто неба. Майже півсотні мешканців Дніпропетровська з колядками та вінчівками пройшли в понеділок, 7 січня, центральними вулицями та скверами міста, вітаючи зустрічних із Новим роком та Різдвом Христовим, повідомляє «Радіо Свобода».

Аматорський гурт колядників узяв за мету відроджувати традицію різдвяних співів просто неба. До цього перформансу люди готувалися кілька днів. Разом вони вивчили десяток традиційних українських колядок, і популярних, і автентичних, записаних у селах центральної України. Вивчити всі пісні не встигли, відтак деякі виконували з аркушів.

«На свята хочеться чуда, а колядка – це якоюсь мірою диво. Варто один раз спробувати її проспівати для когось, і відчуваєш, що вона створює особливий настрій», – каже один із організаторів дійства Едуард Аркушин.

Пройшовши святковою ходою, колядники роздали перехожим декілька кошиків солодощів. Кожен охочий також міг отримати тексти колядок і долучитись до гурту.

Цього ж дня у Сімферополі відбулася Різдвяна хода звіздарів – яскраве дійство, організоване вчителями та учнями Української школи-гімназії. Кілька сотень учнів, їхніх батьків і вчителів гімназії пройшли центральними вулицями Сімферополя ходою, несучи Різдвяні звізди і співаючи колядок. До ходи приєднувалися десятки сімферопольців.

Після Різдвяної ходи молодь із українських організацій міста провела Вертеп – традиційну аматорську виставу на біблійні теми. Гімназисти також організували концерт і танці. Кілька десятків різдвяних зірок (звізд) сімферопольські гімназисти зробили за прикладом львівських майстрів, які в грудні 2011 року проводили в Сімферополі майстер-класи.

У Києві на Хрещатику відбувся концерт із нагоди Різдва Христового, який організувала Київська міська державна адміністрація. На майданчику перед КМДА виступили академічний фольклорно-етнографічний ансамбль «Калина» та Академічний ансамбль пісні й танцю МВС України. Тут відбувся різдвяний вертеп, лунали колядки та інші українські народні пісні.

Як зазначає видання, ані перші особи столиці, ані керівники держави не вийшли на вулиці міста, щоб привітати українців зі святом особисто. Зокрема, Президент Віктор Янукович привітав українців із Різдвом на офіційному сайті голови держави, Прем’єр-міністр Микола Азаров – на своєму особистому сайті.

Медіа-портал VIDIA

Читайте також

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії
Світ
0 shares0 views

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії

vidia.ua - Лис 25, 2018

[caption id="attachment_70602" align="aligncenter" width="545"] Фото: Оксана Федорук-Терлецька[/caption] Повідомлення про заплановані протести української діаспори у США проти російської воєнної агресії почали з'являтись на сторінках…

Як діаспора боролась за правду про Голодомор
Україна
0 shares0 views

Як діаспора боролась за правду про Голодомор

vidia.ua - Лис 24, 2018

Попри географічну віддаленість від Батьківщини, українська діаспора США і Канади завжди зберігала ментальний зв’язок нею та вболівала за долю свого народу, пильно стежила…

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових
Новини, Світ, Україна
0 shares0 views

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових

vidia.ua - Лис 16, 2018

Фільм з назвою "Rehab" (Реабілітація) покажуть в Чикаго в Українському культурному центрі 18 листопада. У документальній стрічці йдеться про реабілітацію шести військовиків, які отримали…