Ректора-хабарника, який втік від правосуддя, виявили у США, – джерела

Петро МельникКолишній ректор Національного університету державної податкової служби Петро Мельник, узятий  за хабарництво під домашній арешт, перебуває у США. Американська поліція затримала його ще у серпні, пише видання «Комерсант-Україна» із посиланням на власні джерела.

«Місцезнаходження Петра Мельника було встановлено ще в середині серпня, після чого він був затриманий американською поліцією»,- повідомило виданню джерело в МВС.

У якому місці затримали втікача, співрозмовник не повідомив. Варто зазначити, що донька Петра Мельника проживає у Лос-Анджелесі.

Однак оскільки між Україною й США немає договору про екстрадицію, добитися видачі Мельника буде складно, зазначають співрозмовники видання. Як відомо, раніше США не видали Україні екс-прем’єра Павла Лазаренка.

«Утім, нашим співробітникам буде надана можливість проводити певні слідчі дії, зокрема допити»,— розповіли джерела у МВС.

Можливості для екстрадиції Мельника все-таки існують, повідомили виданню у Генпрокуратурі.

«Згідно з діючою практикою, якщо із країною відсутній договір про екстрадицію, то правова допомога може бути зроблена на умовах взаємності. Тобто ми направляємо відповідний запит у країну, від якої хочемо одержати допомогу, а в обмін письмово гарантуємо владі цієї країни, що в майбутньому розглянемо їхній запит про надання аналогічного виду правової допомоги»,- пояснили  в ГПУ.

Крім того, як повідомили в Генпрокуратурі, запит на екстрадицію може бути спрямований на підставі запиту й іншої країни.

У той же час «Інтерфакс-Україна» із посиланням на свої джерела повідомляє, що Мельник перебуває на території США, але його не затримали, а тільки анулювали візу – тож тепер він нелегально перебуває у цій країні. Про це правоохоронні органи США проінформували Інтерпол.

Співрозмовник агенції підкреслив, що Мельника ніхто не затримував, оскільки такі дії не можуть бути застосовані на території США через відсутність угоди про затримання й видачу розшукуваної особи між США й Україною. Він пояснив, що, як правило, у таких ситуаціях США висилає із країни цю людину.

Наразі МЗС України перевіряє інформацію про перебування Петра Мельника в США. Про це повідомили у прес-службі МЗС. Подробиць у відомстві не навели, пише «Радіо Свобода».

Нагадаємо, у рамках спецоперації управління внутрішньої безпеки Міндоходів і МВС Патро Мельник був затриманий під час отримання хабара. Він вимагав та отримав від двох громадян України 40 і 80 тисяч гривень за вступ їх родичів до вузу, в якому він працював.

1 серпня Печерський районний суд помістив Мельника під домашній арешт, після того, як адвокати заявляли про погіршення стану його здоров’я. На нього одягли спеціальний браслет, який дозволяє відстежувати всі переміщення заарештованого. У ніч на 9 серпня Мельник зняв браслет і зник у невідомому напрямку, пише «Українська правда».

14 серпня Мельник був оголошений в міжнародний розшук, оскільки з’явилася інформація, що у ніч на 9 серпня він втік до Білорусі.

Читайте також

Як закінчувалася «дружба народів»: п’ять фактів порушення Росією договору
Україна
0 shares0 views

Як закінчувалася «дружба народів»: п’ять фактів порушення Росією договору

vidia.ua - Сер 31, 2018

Президент України Петро Порошенко пропонує розірвати договір «Про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною та Росією», що «з вини Москви вже давно став…

Аеропорт «Бориспіль» урочисто відзначить старт першого рейсу Ryanair
Україна
0 shares0 views

Аеропорт «Бориспіль» урочисто відзначить старт першого рейсу Ryanair

vidia.ua - Сер 31, 2018

Урочистий запуск першого рейсу авіакомпанії Ryanair «Київ-Бориспіль – Берлін-Шенефельд» відбудеться 3 вересня у Міжнародному аеропорту «Бориспіль». Про це повідомляє VIDIA з посиланням на…

Варфоломій повідомив російського патріарха про впровадження автокефалії в Україні
Світ
0 shares0 views

Варфоломій повідомив російського патріарха про впровадження автокефалії в Україні

vidia.ua - Сер 31, 2018

Сьогодні під час зустрічі у Стамбулі Константинопольський патріарх Варфоломій повідомив Московського патріарха Кирила про впровадження рішення про автокефалію в Україні. З такою заявою…