Журналісти закликають телефонувати депутатам, що голосували «за наклеп»

Вер 25, 2012

В українському інтернет-просторі стартувала акція протесту проти законопроекту про наклеп, який депутати Верховної Ради уже ухвалили у першому читанні.

Акцію підтримують інтернет-видання «Українська правда», «Корреспондент.net», інформаційні агентства «Інтерфакс-Україна», «УНІАН», «ЛігаБізнесІнформ», «Українські новини», газети «Комсомольськая правда в Украине», «День», сайт «Сегодня.ua», телеканали ТВі та «5 канал» та багато інших як всеукраїнських, так і регіональних ЗМІ.

Журналісти закликають людей захистити своє право на інформацію і сказати «НІ» закону про наклеп, наприклад, зателефонувавши до депутатів, які проголосували за цей закон, і запитати, чому народні обранці це зробили. Контакти депутатів можна знайти за посиланням.

Крім того, вперше у своїй історії журнал «Кореспондент» вийде з білою обкладинкою на знак протесту проти законопроекту. Про це заявив головний редактор Віталій Сич на своїй сторінці у Facebook.

«Ми впевнені, що цей законопроект, запропонований представником Партії регіонів Віталієм Журавським і вже підтриманий у першому читанні Партією регіонів, Комуністичною партією та Народною партією, знищить свободу висловлювань в країні, оскільки змусить багатьох журналістів відмовитися від будь-якої критики влади, яка може бути згодом названа наклепом», – написав головний редактор журналу.

За його словами, не багато журналістів візьмуться за матеріал, якщо існуватиме хоча б невелика ймовірність того, що після їх публікації вони можуть п’ять років провести у в’язниці. Крім того, з огляду  на стан судової системи України, Віталій Сич припускає, що цей закон буде використовуватися вибірково проти журналістів, які публікують критичні матеріали на адресу влади.

Втім, представник президента у парламенті Юрій Мірошниченко заявив, що президент Віктор Янукович буде боротись із подальшим ухваленням закону про наклеп, передає УНІАН.

«Ми продовжуватимемо боротьбу, щоб цей закон не був проголосований у другому читанні, – сказав він. – Це – наша позиція, це – позиція президента, і тут я можу відповідати за його точку зору.

Нагадаємо, що журналіст «Української правди» Сергій Лещенко помітив, що у властивостях файлу одного з додатків до законопроекту, що повертає кримінальну відповідальність за наклеп,  значиться абревіатура – STPU, яка розшифровується як «секретаріат президента України». Такі «властивості файлу» стоять на комп’ютерах адміністрації президента, що дає підстави стверджувати, що супроводження цього закону здійснювалося саме адміністрацією президента Януковича.

Медіа-портал VIDIA

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…