Приналежність острова Тузла досі під питанням?

Вер 03, 2012

Остаточні домовленості про делімітацію морського простору в Азовському і Чорному морях з Україною не досягнуті. Про це повідомив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, передає УНІАН.

“Нічого не підписано. На жаль, нічого ще не підписано”, – сказав Лавров, відповідаючи на запитання, чи відповідає дійсності інформація про те, що Тузла відійде Україні.

За його словами, робота з делімітації морського простору в Азовському і Чорному морях триває і з багатьох аспектів досягнуте взаєморозуміння.

“Остаточне рішення ще не прийняте”, – підкреслив Лавров і запевнив, що інтереси як України, так і Росії будуть повністю забезпечені.

Як нагадує “Радіо Свобода“, у липні в Міністерстві закордонних справ України заявили, що належність острова Тузла Україні ніколи не ставили під сумнів і за весь час переговорів про делімітацію кордону з Росією не обговорювали.

Заява пролунала наступного дня по тому, як президенти України і Росії в перебігу своєї зустрічі в Ялті підписали Спільну заяву про делімітацію морських просторів в Азовському і Чорному морях і в Керченській протоці. У цій заяві відзначається намір сторін створити українсько-російську корпорацію з управління Керч-Єнікальським каналом, який пролягає українськими водами.

Між островом Тузла і берегами Криму і, таким чином, усередині української території розташований Керч-Єнікальський судноплавний канал, яким більшість суден проходить через Керченську протоку до портів Азовського моря, сплачуючи за це лоцманський збір Україні. Росія домагалася визнання острова Тузла частиною своєї території, щоб провести лінію кордону по фарватеру каналу і зробити його спільним.

2003 року Росія почала будувати дамбу до острова від свого берега, щоб фізично приєднати його до своєї території, будівництво якої врешті зупинили за 102 метри від лінії кордону.

Медіа-портал VIDIA

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…