Пінзель – галицький Мікеланджело в Парижі

Лют 27, 2013

Іоанн-Георг Пінзель – неперевершений український скульптор 18-го століття, галицький Мікеланджело. Його творчість ще не зовсім відома широкому загалу в Україні, але він вже добре відомий світові. Хіба це не геніально?

Виставка 27 робіт цього надзвичайно талановитого художника і скульптора, яка відбулась у Луврі з 22 листопада 2012 до 25 лютого 2013, є прямим свідченням того, що Пінзеля визнано майстром світового рівня. Завдяки цій події, світ отримав нове бачення культурного насліддя України, що сприяє інтеграції багатої української культури в світовий мистецький простір.

Вирізані дерев’яні вироби Пінзеля були привезені з музеїв Львова, Тернополя, Івано-Франківська та церков м. Бучача. Втілилася в життя мрія Бориса Возницького, першовідкривача даного скульптора, музейника, який протягом багатьох років збирав по українських містах і селах роботи майстра і який не дожив до цієї події півроку.

Неможливо було переоцінити захоплення французів витворами українця. Ніхто з них до цієї пори і не здогадувався, що Україна багата на такі шедеври. Відвідало виставку немало і українців, які проживають у Франції та і в інших європейських країнах. «Пінзель- наша гордість», – говорили вони.

В рамках виставки робіт Іоанна–Георгія Пінзеля в Луврі, 21 лютого 2013 року в Культурно-Інформаційному центрі Посольства України у Франції відбувся творчий вечір. Культурне дійство було організоване при співпраці меценатів, бізнесменів Олега Коваля і Тараса Демкури, Паризького відділення Малої Академії Літератури і Журналістики та за сприяння Культурно-Інформаційного центру Посольства України у Франції.

На свято прибули і гості з України: культурна делегація з міста Бучача у складі 45 чоловік на чолі з головою районної адміністрації Олегом Михалівим, міста, де жив і працював славетний Пінзель, і звідки прибули на виставку в Лувр 11 робіт майстра. Були присутніми багато українських та французьких мистецтвознавців, діячів культури, представників від українського посольства, українсько-французьких асоціацій, діаспори та духовенства.

Надзвичайною подією вечора стали презентація мистецького альбому «Таїна Пінзеля» та представлення короткометражного фільму з французькими субтитрами мецената та колекціонера з України Тараса Демкури під назвою «Таїна Пінзеля. Від Бучача до Лувру». Як зазначив сам пан Демкура: «Немає більш відповідального завдання, ніж бути причетним до відродження культурної спадщини того краю, де ти народився і проживаєш, а ще, насамперед, до відродження історичної пам’яті нашого народу.»

Меценат розповів, що в рідному місті Тернополі він відкрив «Пінзель-холл», де всі бажаючі можуть отримати багато інформації про життя і творчість видатного українця, а також ознайомитися з творами учнів великого майстра. «Наша мрія, – продовжив пан Тарас,- використати якомога ширший інформаційний простір для популяризації геніальної постаті І.-Г. Пінзеля та запропонувати цікаві екскурсійні маршрути, що змогли би познайомити людей, зацікавлених місцями життя та творчої діяльності скульптора».

Впродовж вечора було представлено, також, фільм «Прогулянка старовинним містом», який привезли з міста Бучача. Стрічку було озвучено французькою мовою під музичний супровід у виконанні інструментального ансамблю «Опус» (м. Бучач) під керівництвом Віктора Гребеньовського. А у своєму зверненні до присутніх голова Бучацької районної ради Олег Михайлів, зокрема, зауважив: « Маємо на меті відкрити у м. Бучачі музей І.-Г. Пінзеля в приміщенні міської ратуші, яка була зведена у 18 столітті графом Потоцьким за проектом архітектора Бернарда Меретина та оздоблена скульптором Пінзелем». Серед гостей вечора був присутній і меценат з Бучача Василь Бабала, який приклав багато зусиль для збереження і реставрації робіт великого майстра.

Всі присутні мали змогу отримати у подарунок диски із презентованим фільмом та мистецькі альбоми. Завершилася подія приємним спілкуванням між гостями вечора та виступом інструментального ансамблю «Опус» з міста Бучача.

Стовідсотково, величезний успіх виставки Іоанна-Георга Пінзеля в Луврі дасть світові нове бачення України через призму геніальності даного майстра та приверне увагу світової спільноти до багатої культурної спадщини України.

Любов Боднарчук
Керівник Паризького відділення Малої Академії Літератури і Журналістики (МАЛіЖ), директор Департаменту зв’язків з європейськими країнами

(Використано матеріали Наталії Боднарчук)

 

 

Читайте також

Україну вперше представлять на Віденському тижні моди
Світ
0 shares0 views

Україну вперше представлять на Віденському тижні моди

vidia.ua - Сер 16, 2018

Відомі українські дизайнери Олена Буреніна та Оксана Муха вперше представлять Україну на ювілейному десятому Віденському тижні моди – MQ Vienna Fashion Week. Про…

Обрано шість фільмів-претендентів від України на Оскар-2019
Україна
0 shares0 views

Обрано шість фільмів-претендентів від України на Оскар-2019

vidia.ua - Сер 16, 2018

Український Оскарівський Комітет обрав шість фільмів, які поборються за право представляти нашу державу в категорії «Найкращий фільм іноземною мовою» на премії Оскар у…

Киянка відкрила перший український ресторан у Гонконгу
Світ
0 shares0 views

Киянка відкрила перший український ресторан у Гонконгу

vidia.ua - Сер 15, 2018

Олена Ванг із Києва відкрила єдиний український ресторан у Гонконгу «Іван Козак». Про це повідомляє Gazeta.ua. У Китаї українка мешкає 22 роки. «В…

  • Aндрій

    Безумовно – чудовий художник!