Олена Ванг із Києва відкрила єдиний український ресторан у Гонконгу «Іван Козак».
Про це повідомляє Gazeta.ua.
У Китаї українка мешкає 22 роки.
«В Китай поїхала, щоб продавати пекінесів. Один пес міг коштувати тисячу доларів. Під час поїздки в Гонконг, який тоді ще був територією Англії, познайомилася із чоловіком Айваном. Коли одружилися та зробили мені документи та візу, виявилося, що я перша українка, яка поселилася в Гонконгу», – розповідає Олена.
Ресторан Олена Ванг відкрила 17 років тому через ностальгію за батьківщиною, адже хотіла мати свій український куточок.
«Дуже сумувала за домівкою і нашою культурою. Не було земляків, з якими могла поспілкуватися. Запропонувала чоловікові відкрити український ресторан. Він підтримав. На оформлення документів, вибір приміщення та дизайн пішло близько чотирьох місяців. Найбільше часу забрали декорації. Усі возила з України. В Києві замовляла дубові меблі, які потім переправляли морем. Багато речей – рушники, прялку, скатерки, глечики – купувала в Києві або знаходила за допомогою батька у родичів», – пригадує дівчина.
На вході до ресторану стоїть фігура козака у повний людський зріст, який тримає бочку.
«Це наш талісман, – каже українка. – Його замовляла у китайських майстрів. Привезла їм з України сувенірну глиняну фляжку. Але коли приїхали забирати козака, у нього було китайське обличчя. Довелося півдня позувати, щоб із мого обличчя зробили нову статую».
На кухні ресторану працюють лише українки. Продукти купують у Китаї в іноземних магазинах.
«Самі робимо соління – квасимо помідори, огірки, капусту. Женемо самогон. Дуже довго підлаштовувалися, щоб продукти були схожі за смаком на українські. Маємо свої секрети. Наприклад, овочі і картопля дуже водянисті. Щоб вийшли деруни, потерту картоплю треба добре віддушити від юшки. Китайцям найбільше подобається наш борщ, оселедець під шубою, олів’є з куркою та котлети по-київськи. Дуже люблять сало, яке солимо і коптимо», – розповідає Олена.
За адресою ресторану зареєстрували спільноту «Українці Гонконгу», де організовують вечори для діаспори. Найбільше людей збирається на Різдво, Великдень і День Незалежності. Іноді до сімдесяти чоловік. У таких випадках українка закриває ресторан для відвідувачів.
Нагадаємо, у вересні українська громада в Нідерландах влаштує грандіозний фестиваль голубців.
Читайте також
Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
vidia.ua - Вер 29, 2019Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…
З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
vidia.ua - Вер 26, 2019Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…
У Чикаго поховали духовного батька української громади
vidia.ua - Бер 16, 2019Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…