За корону «Міс Українська Канада» боротиметься донька українського режисера

Лип 09, 2018

За тиждень, 15 липня, в Канаді відбудеться фінал конкурсу «Міс Українська Канада». За корону побореться донька режисера Василя Медяного, 22-річна вінничанка Ірина Медяна, яка мешкає у Торонто.

Про це повідомляє Gazeta.ua.

«Усе почалось ще торік у жовтні, коли побачила дівчину у вишиванці та вінку в оголошенні у Facebook. На той час в Канаді прожила всього декілька місяців, але моїм захопленням стало те, що українська культура тут розвивається та просувається набагато більше аніж в самій Україні! Ніколи не чула таку чисту красиву українську мову. Рідко зустрічала стільки людей в вишиванках, які захоплюються історією і знають усі пісні напам’ять та організовують хори», – розповіла Ірина.

Організаційний комітет конкурсу «Міс Українська Канада» обрав всього 15 фіналісток з понад 100 конкурсанток з усієї Канади. На кастингу дивились таланти, цікавились знаннями про культурну спадщину України.

«11 дівчат з Онтаріо – в тому числі і я. Ще 4 дівчини, які приїдуть перед конкурсом з інших провінцій. Дівчата мають корені з різних куточків України. Я гордо розказую про спадщину Поділля і з захопленням слухаю про Галичину, Полісся, Покуття, Буковину», – зазначила дівчина.

У фіналі конкурсу дівчата покажуть неймовірні костюми від українського бренду «Орнамент», які талановито поєднують модерн та історію вишивки. Вихід в вечірніх сукнях – від вінницького дизайнера Катерини Лукашик, яка готувала вбрання для дівчат з «Міс-Україна». Конкурсантки представлять колекцію одягу від Роксолани Богуцької та від Najla Rahimi Haute Couture, які є відомими не тільки в Канаді, але у всьому світі. Буде також презентація українських старовинних костюмів ХVIII-XIX століть.

 

«Навіть будуть представлені декілька костюмів перших українських переселенців в Канаду, –  повідомила Ірина. – Кожна дівчина має свій регіон, який вона довго вивчала та писала есе про специфіку вишивки, орнаментів, візерунків, костюмів, традицій. Мій регіон – Черкащина. Дуже цікаво було дізнатися більше про наших сусідів. Костюми нам надала Устина Стефанчук, яка також допоможе підібрати потрібні аксесуари, взуття. Ми намагаємось створити повністю автентичний образ».

В рамках замагання кожна дівчина повинна запропонувати соціальний проект, який направлений на освіту. Проекти можуть бути націлені на українців в Канаді або на саму Україну.

«Я взяла під своє крило новоприбулих українців в Канаду, яким потрібна допомога не лише в «акліматизації», але й з мовою, фінансовими питаннями, освітою, роботою, документами. Сама була на їх місці і знаю як важко, коли немає нікого, хто б допоміг словом чи порадою», – пояснила Ірина.

Ірина Медяна здобула дві вищі економічні освіти у Києві та в Торонто. Отримала дві академічних стипендії в Торонто та отримувала Президентську стипендію в Україні. Зараз працює в канадській інвестиційній компанії.

«Міс Українська Канада» – це сучасний молодіжний культурний проект, який має нетиповий для конкурсу краси формат заходу, що більш подібний до талант-шоу. За правилами конкурсу, участь у ньому можуть взяти молоді жінки українського походження віком від 18 і до 30 років, які проживають у Канаді. Відбір відбувається не за зовнішністю чи модельними параметрами. Насправді, увага надається яскравій індивідуальності, харизмі, таланту, особливим досягненням, а також волонтерству в громаді. Головний критерій – це любов до України, а також бажання і спроможність розповісти світу про сучасну українську культуру.

Нагадаємо, великий фінал шоу «Міс Українська Канада 2018» відбудеться 15 липня 2018 року у місті Місісаґа, Онтаріо.

Читайте також

Петиція до Білого Дому із закликом допомогти Сенцову зібрала вже 7 тисяч підписів
Важливе, Світ
0 shares0 views

Петиція до Білого Дому із закликом допомогти Сенцову зібрала вже 7 тисяч підписів

vidia.ua - Сер 13, 2018

На сайті Білого дому з'явилася петиція з закликом до американського уряду задіяти всі важелі для звільнення українського режисера Олега Сенцова, ув'язненого в Росії. Про це…

У Торонто відбудуться Дні українського кіно
Світ
0 shares0 views

У Торонто відбудуться Дні українського кіно

vidia.ua - Сер 13, 2018

Наприкінці серпня у Торонто вже вдруге стартують Дні українського кіно, в рамках яких пройдуть канадські прем'єри спеціальної добірки українських фільмів. Фільми, більшість з…

Диктатор не почув голосу Сенцова
Блоги
0 shares0 views

Диктатор не почув голосу Сенцова

Борис Ґудзяк - Сер 13, 2018

У ХХІ столітті, біля Полярного кола, в російському таборі, у всього світу на очах згасає життя молодого талановитого чоловіка. 14 травня український кінорежисер…