У Вільнюсі навчали мистецтву петриківського розпису

Лип 04, 2018

Українське мистецтво петриківського розпису представили у Вільнюсі на культурному заході «100 облич Литви – об’єднаймо Литву» в рамках святкування 100-річчя відновлення Литовської держави.

Про це повідомляє VIDIA з посиланням на прес-службу українського посольства у Литві.

1 липня у Вільнюсі разом зібралися представники 24 литовських громад з-за кордону та 20 національних громад Литви, у тому числі й української, які демонстрували, зокрема, роботи своїх народних майстрів, а також танцювальне та пісенне мистецтво.

«Великий інтерес у литовської громадськості та численних гостей литовської столиці викликало українське мистецтво Петриківського розпису, яке було представлене на цьому заході за активного сприяння Посольства України в Литовській Республіці. Для відвідувачів українського павільйону проводилися майстер-класи з виготовлення Петриківського візерунку», – повідомили в українській дипустанові.

Український павільйон відвідала Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайтє. Народні майстрині України Валентина Панко, Анастасія та Роксолана Чуднівець ознайомили Президента Литви зі зразками унікального Петриківського розпису та розповіли про історію його створення.

Захід, започаткований Світовою спільнотою литовців, відбувся під патронатом Президента Литовської Республіки Далі Грібаускайтє, Прем’єр-міністра Саулюса Скверняліса, за організаційного сприяння Департаменту національних меншин при Уряді ЛР та Національного центру культури ЛР.

Нагадаємо, минулого місяця фестиваль вишиванки у Клайпеді об’єднав українську діаспору Литви.

Читайте також

Петиція до Білого Дому із закликом допомогти Сенцову зібрала вже 7 тисяч підписів
Важливе, Світ
0 shares0 views

Петиція до Білого Дому із закликом допомогти Сенцову зібрала вже 7 тисяч підписів

vidia.ua - Сер 13, 2018

На сайті Білого дому з'явилася петиція з закликом до американського уряду задіяти всі важелі для звільнення українського режисера Олега Сенцова, ув'язненого в Росії. Про це…

У Торонто відбудуться Дні українського кіно
Світ
0 shares0 views

У Торонто відбудуться Дні українського кіно

vidia.ua - Сер 13, 2018

Наприкінці серпня у Торонто вже вдруге стартують Дні українського кіно, в рамках яких пройдуть канадські прем'єри спеціальної добірки українських фільмів. Фільми, більшість з…

Диктатор не почув голосу Сенцова
Блоги
0 shares0 views

Диктатор не почув голосу Сенцова

Борис Ґудзяк - Сер 13, 2018

У ХХІ столітті, біля Полярного кола, в російському таборі, у всього світу на очах згасає життя молодого талановитого чоловіка. 14 травня український кінорежисер…