Із Чикаго до України прибув унікальний історичний прапор Військово-Морських Сил

Кві 30, 2018

У неділю, 29 квітня, у гарнізонах, військових частинах, закладах та установах Військово-Морських Сил ЗС України відбулися урочистості з нагоди 100-річчя підняття Українських прапорів на кораблях Чорноморського флоту та Севастопольській фортеці.

У Одесі відзначення визначної дати розпочалося із внесення історичного Військово-Морського Прапора Міністра морських справ, який прибув до України на час церемонії. Опісля прапор повернеться назад в колекцію Українського національного музею в Чикаго.

Про це повідомляє VIDIA із посиланням на прес-центр Командування ВМС ЗС України.

Прапор у 1918 році розробляв, а потім зберігав старший лейтенант військово-морського флоту Української Народної Республіки Святослав Шрамченко, а у 1958 році як історичну реліквію передав його до Українського національного музею в Чикаго.

У заходах, окрім військових моряків, взяли участь представники органів державної влади, Українського національного музею Чикаго, Українського інституту національної пам’яті, громадських організацій, військовослужбовці інших видів ЗС України та силових структур, ветерани, волонтери, духовенство і громадськість.

На фрегаті “Гетьман Сагайдачний” урочисто піднято Державний Прапор України, Військово-Морський Прапор ЗС України та історичні сигнали. Замайоріли прапори і в небі, коли два гелікоптери пролетіли з ними над флагманом українських ВМС.

«Нічого не може вбити генетичну волю українців до незалежності й події 29 квітня 1918 року гарний тому приклад, – зазначив командувач Військово-Морських Сил ЗС України віце-адмірал Ігор Воронченко. – Зараз настала наша з вами черга захищати Україну від агресії і повернення окупованих територій мають формуватися на усвідомленні історичної правди, ми й наші діти повинні знати свою історію, імена героїв і зрадників, здобутки, втрати, перемоги і поразки».

Керівник виду ЗС України висловив впевненість у тому, що Україна здобуде перемогу, адже на нашому боці правда і сила, за нами підтримка світової спільноти і могутніх союзників. За його словами, зараз ми будуємо національний флот на нових засадах, рухаємося шляхом удосконалення системи управління і підготовки, запровадження відповідних стандартів НАТО, набуття сумісності з нашими міжнародними партнерами на морі, в повітрі й на суходолі. Він привітав усіх присутніх, побажав миру на нашій землі, злагоди, єдності Українського народу й процвітання України. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять героїв, які загинули, захищаючи територіальну цілісність і незалежність своєї Батьківщини.

Гості оглянули виставку з нагоди свята, підготовлену колективом Українського інституту національної пам’яті та прослухали пісню “Слава Чорноморцям”, що виконувалася українськими моряками-чорноморцями у 1917-1919 роках. Слова і ноти пісні були надруковані у 1938 році з нагоди 20-річчя підняття Українських прапорів на Чорноморському флоті в брошурі “Просвіта”. Сьогоднішня версія композиції адаптована та аранжована для хору Центром військово-музичного мистецтва Військово-Морських Сил ЗС України.

Цікавим епізодом урочистостей також стало погашення на борту фрегата “Гетьман Сагайдачний” ювілейної поштової марки, яку Укрпошта випустила з нагоди свята. Кращих військовослужбовців було нагороджено відзнаками Міністра оборони України, начальника Генерального штабу – Головнокомандувача ЗС України та командувача Військово-Морських Сил ЗС України. Також визначеним військовим морякам і почесним гостям було вручено цінні подарунки.

Як відомо, сто років тому – 29 квітня 1918 року контр-адмірал Михайло Саблін, який незадовго до цього обійняв посаду командувача, під патріотичним тиском української більшості екіпажів кораблів Чорноморського флоту і Української громади Севастополя офіційно оголосив весь Чорноморський флот флотом Української Народної Республіки та віддав наказ урочисто підняти Українські прапори на кораблях та Севастопольській фортеці.

Читайте також

«Суд історії не може оголосити іншого вироку для радянського режиму, крім кримінальної відповідальності» – Роберт Конквест про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні
Світ
0 shares0 views

«Суд історії не може оголосити іншого вироку для радянського режиму, крім кримінальної відповідальності» – Роберт Конквест про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні

vidia.ua - Сер 06, 2018

Сьогодні минає третя річниця з дня смерті одного із перших та найвідоміших дослідників Голодомору 1932-1933 років в Україні. Його праці змусили Захід зазирнути…

У Гарварді зберігають унікальні українські першодруки
Україна
0 shares0 views

У Гарварді зберігають унікальні українські першодруки

vidia.ua - Сер 06, 2018

Одне з найбільших у світі зібрань української літератури має американський Гарвард. Тут можна знайти першодруки «Нового завіту» «Острозької Біблії», «Абетки Федорова», «Кобзаря», оригінали…

Українці створили християнський додаток для знайомств
Україна
0 shares0 views

Українці створили християнський додаток для знайомств

vidia.ua - Сер 06, 2018

Члени громадської організації «Територія відповідальності» створили мобільний додаток для знайомств Eden. Про це повідомляє The Village з посиланням на MC.Today. Розробники зазначають, що в додатку…