Результати дослідження українських мігрантів Парижа представлено в Києві

Сер 23, 2018

За різними соціологічними даними близько трьох мільйонів українців сьогодні працюють чи мешкають у країнах Європейського Союзу. Хто вони? Чому виїхали? Що їх тривожить? Які їхні мрії та сподівання? Як можна їм допомогти? Як вони допомагають та можуть допомогти українцям в Україні?

На ці та інші запитання шукали відповіді соціологи Українського католицького університету, що взимку проводили дослідження «Виклики сучасної міграції: українська спільнота в Парижі», результати якого вперше представлено під час експертної дискусії, яка відбулася 23 серпня в Київському центрі УКУ, повідомляє VIDIA.

Як зазначив владика Борис Ґудзяк, єпископ Паризької єпархії святого Володимира, ініціатор та натхненник проведення дослідження, його мета полягала не лише в тому, щоб пізнати потреби українських мігрантів та підтримати їх, але насамперед у гуртуванні. «Як син українських мігрантів в США я знаю, наскільки важливою є згуртованість. Якщо її не буде, то половину людей через 5-10 років ми втратимо», – наголосив він під час презентації, зазначивши, що сам процес дослідження, а тепер і обговорення його результатів і ставатиме цим гуртуванням. Адже презентація в Києві лише перша, незадовго відбуватимуться презентації у Львові, Парижі, Брюсселі та Лондоні.

Єпископ також зауважив, що держава, Церква і громадські організації повинні працювати разом, щоб вибудовувати практики для допомоги мігрантам та співпраці. «Церква має 150-річний досвід праці з людьми, що з тих чи інших причин покинули Україну, однак також потребує інновацій та професіоналізму громадського сектору і ресурсу, що його може надати держава», – сказав владика Борис. Він висловив сподівання, що пілотне дослідження в Парижі стане стимулом для подібних і кращих досліджень, а для Церкви нагодою шукати відповідей на виклики ХХІ століття.

Представляючи результати дослідження, завідувачка кафедри соціології УКУ Оксана Міхеєва зауважила, що існує проблема комунікації між українцями в Україні з глобальним українством, що є певним чином наслідком радянського минулого, коли люди боялися зізнатися, що у них у родичі за кордоном. «Подібні дослідження дають можливість людям сказати про себе і бути почутими. Це один із кроків до зрозуміння наших мігрантів. Це вибудовує місточки між українцями», – наголосила вона.

В експертній дискусії, окрім владики Бориса Ґудзяка, Оксани Міхеєвої та Павла Ґрода, лідера української громади в Канаді, взяли участь українські політики, представники українських дипломатичних та державних установ, політологи, соціологи, представники українських мігрантів та діаспори, бізнесу та Церкви, зокрема Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви Святослав Шевчук. Блаженніший Святослав зауважив, що з огляду на те, що серед мігрантів багато молоді та дітей і дослідження є дзеркальцем, щоб переосмислити душпастирство в Україні.

Учасники дискусії обговорювали причини і наслідки виїзду українців за кордон – як практичні та і світоглядні – та можливі політики і стратегії як держави, так і Церкви і громадських організацій щодо українських мігрантів, збереження їх ідентичності, захисту їх прав та ролі у житті України.

Довідка

Проект соціологічного дослідження полягав в зборі інформації “з перших рук” й подальшому її аналізі кваліфікованими соціологами – фахівцями з міграції, соціальної адаптації та взаємодії, релігійності тощо. Кількісну частину дослідження реалізовано як анкетування віч-на-віч (face-to-face) в Паризькому регіоні. Загалом зібрано 634 анкети, які складалися з 76 запитань.

Мета дослідження – привернути увагу до явища міграції та конкретних проблем мігрантів у країнах Європейського Союзу; популяризувати методологію соціологічного дослідження для глибшого пізнання цих явищ; допомогти виробити цілісний підхід до міграційних рухів у контексті глобалізації та регіональної інтеграції, а також ефективну міграційну політику. Адресатами дослідження є українські державні інституції та органи місцевого самоврядування, громадські організації та Церкви, а також широке коло читачів, які прагнуть осмислити міграційні тенденції.

Опитування дало змогу деталізувати низку аспектів повсякденного життя українських мігрантів “четвертої хвилі” в Парижі та Паризькому регіоні, особливості їхнього релігійного життя, оцінити ступінь їх адаптованості та громадської активності, участі у суспільних і церковних заходах. На основі анкетування опубліковано 140-сторінковий деталізований аналітичний звіт.

Дослідження було проведене за підтримки Володимири та покійного Стефана Сливоцьких (США).

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…