Від Антарктиди відколовся айсберг розміром з півтора Львова

Вер 27, 2017

Супутникові знімки показали, що від Антарктиди відколовся айсберг, площа якого становить понад 260 квадратних кілометрів.

Брила льоду відкололася від масиву Пейн Айленд в Західній Антарктиді, передає НВ з посиланням на Live Science.

“Останні новини від льодовика Пейн Айленд. Він втратив 267 кілометрів квадратних льоду, які стали айсбергом після того, як внутрішня тріщина в льодовику збільшилася”, – написав Стеф Лерміт, фахівець супутникового спостереження в Технічному університеті Делфта в Нідерландах після того, як проаналізував знімки з супутників.

Площа айсберга, за словами вчених, в чотири з половиною рази перевищує площу острова Манхеттен (59 квадратних кілометрів). Для порівняння: площа українського міста Львів – 182 квадратних кілометра, тобто майже в півтора рази менше, ніж площа нового айсберга.

 

Відзначається, що льодовик Пейн Айленд почав інтенсивно танути в останні 40 років. Зокрема, в 2013 році від нього відокремився шматок льоду площею 652 квадратних кілометрів. Зараз руйнування відбувається на плавучій частини льодовика, тому айсберг не повинен підняти рівень моря в регіоні.

Проте, якщо події будуть розгортатися з такою ж швидкістю, як зараз, то до кінця століття льодовик Пейн Айленд зникне повністю. Це призведе до оголення материкових льодів західного Антарктичного крижаного щита і прискорить танення льодів в регіоні.

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…