Засновника газети «Вести» затримали у справі про вимагання хабара. Деталі

Чер 23, 2017

У редакції видання Страна.юа пройшли обшуки. А його головного редактора, колишнього головреда та засновника газети “Вести” Ігоря Гужву затримали.

Що сталося

Пізно ввечері в четвер, 22 червня, заступник головного редактора видання Страна.юа Світлана Крюкова повідомила, що правоохоронці проводять обшуки в офісі редакції. В цей час там перебували троє співробітників ЗМІ і головний редактор Ігор Гужва. Решта очікували розвитку подій біля входу в будівлю. За словами Крюкової, слідчі дії проводили співробітники Нацполіціі.

У той же час, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Нацполіція не причетна до обшуків. За його словами, справу інтернет-газети ведуть співробітники міської прокуратури із залученням СБУ. При цьому глава МВС підтвердив, що “в групу залучили слідчого поліції”.

Затримання Гужви

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що поліція затримала головного редактора видання Страна.юа Ігоря Гужву у справі про вимагання хабара. За його словами, він вимагав та отримав $10 тис. за нерозміщення компрометуючих матеріалів на діючого політика.

Пізніше Страна.юа повідомила, що після обшуків Гужва був доставлений в Головне управління Міністерства внутрішніх справ України в Києві. За інформацією Крюкової, планується проведення обшуку за місцем проживання Гужви.

Заяви сторін

У коментарі Українським новинам Гужва заявив, що кримінальну справу розпочато після публікації про народного депутата з фракції Радикальної партії Дмитра Лінька. За його словами, люди Лінька пропонували $20 тис. за зняття матеріалу, проте він відмовив. Крюкова стверджувала, що справа сфабрикована і Гужва не вимагав і не отримував хабарів.

Також Гужва заявив, що влада вирішила сфабрикувати кримінальну справу проти нього з метою закрити його видання.

У свою чергу Дмитро Лінько стверджує, що редакція видання Страна.юа вимагала від нього гроші за нерозміщення компрометуючих матеріалів. Він зазначив, що надасть слідству всі докази спроби шантажу – аудіо- та відеофіксацію.

Співробітники Страна.юа також опублікували фото і відео обшуків в офісі редакції, а також обстановки біля входу в будівлю.

Реакція Мінінформполітики

Державний секретар Міністерства інформаційної політики Артем Біденко заявив, що поки немає підстав припускати щось крім кримінального розслідування у затриманні головного редактора інтернет-видання Страна.юа Ігоря Гужви.

За його словами, в міністерстві очікують більше інформації від обох сторін. Він також зазначив, що на даний момент у справі не простежуються елементи, які б потрапляли в рамках інформаційної політики, оскільки “йдеться про хабарі”.

Коментарі МВС і Генпрокуратури по справі Гужви

У Генеральній прокуратурі України повідомили, що Гужва і його посередник були затримані за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 189 КК України (вимагання).

В ході досудового розслідування було встановлено, що головний редактор Страна.юа діяв у змові з “особою, яка представлялася його особистим помічником”.

У той же час заступник міністра внутрішніх справ Вадим Троян розповів, що правоохоронці майже три місяці ведуть справу, в якій фігурує Гужва. За словами представника МВС, Лінько поскаржився поліції на інтернет-видання ще 31 березня 2017 року.

“За три місяці проведені негласні слідчі дії і ця справа, я думаю, дійде до логічного завершення”, – резюмував Троян.

Захист Гужви

Народний депутат від Опозиційного блоку Олександр Вілкул заявив, що одним з адвокатів Ігоря Гужви буде екс-міністр юстиції часів Януковича Олена Лукаш, яку ГПУ підозрює в причетності до ряда злочинів, пов’язаних з подіями на Євромайдані.

Крім того, Вілкул повідомив про готовність взяти головного редактора Страна.юа на поруки, якщо буде така необхідність.

Джерело: Новое время

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…