Російський обмудсмен пояснила неможливість обміну Сенцова

Сер 21, 2018

Уповноважена з прав людини в Росії Тетяна Москалькова заявила, що, згідно з законодавством РФ, обмін українського режисера, політв’язня Олег Сенцова неможливий, бо він має громадянство Росії.

Таку відповідь вона дала на питання щодо голодування українського режисера, політв’язня Олега Сенцова, якого влада РФ вважає громадянином Росії, повідомляє Громадське.

«Що стосується Сенцова, Штиблікова, і так далі, в них вийшло фактично по два громадянства. І відповідно до української конституції, їх громадяни не підлягають видачі на територію Росії, так само як і у нас громадяни не підлягають видачі на іншу територію», – пояснила обмудсмен.

Також Москалькова розповіла, що направила Міністерству закордонних справ РФ та українській омбудсмену Людмилі Денісовій пропозицію укласти угоду щодо статусу громадян, які мають громадянство Росії та України.

«Ми просто не можемо ігнорувати те, що дуже багато громадян мають громадянство Росії та України», – наголосила вона.

Омбудсмен додала, що вона пропонує, аби в цій угоді була закріплена можливість консулів та уповноважених з прав людини відвідувати в місцях позбавлення волі своїх громадян.

Також Москалькова вважає, що ця угода має створити механізм відмови такими особами від українського або російського громадянства.

Раніше Москалькова заявляла, що Сенцов нібито «підписувався» під російським громадянством. Водночас  у Мін’юсті Росії офіційно підтвердили українське громадянство Сенцова. Європейський суд з прав людини також визнав Сенцова громадянином України.

Нагадаємо, сьогодні виповнюється 100 днів від часу, коли ув’язнений у Росії український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення Москвою всіх українських політв’язнів.

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…