Як працює мовний табір GoCamp на Закарпатті

Сер 17, 2018

Півсотні школярів із Великих Берегів, що в Берегівському районі вивчають англійську і українську в літньому мовному таборі GoCamp. Викладають мови волонтери з Британії та України.

Такі знання здобувають закарпатські діти, де в родинах розмовляють угорською, йдеться в матеріалі «5 каналу».

Англійська та українська мови – улюблені предмети 14-ти річної школярки Берегівського району. Адріан – одна з півсотні закарпатських школярів, які навчаються в літньому мовному таборі.

«Моя материнська мова – це угорська мова, це я знаю від дитинства, а українську мову я вже вчу 9 років і я вже нею досить добре володію, вже говорю українською. Ну і англійська це так трохи, зараз середній рівень», – ділиться учасниця табору Анріан-Кінга Радик.

З дітьми працюють й іноземні волонтери. Олівер Дан прилетів на Закарпаття з Британії.

«У дітей уже доволі хороший рівень англійської, але вони хочуть знати її краще і я дуже вражений наскільки діти відкриті до нових знань, наскільки вони відкриті до вивчення англійської мови», – каже волонтер.

Волонтерка-студентка Анастасія Блажко приїхала з Вінниці. Майбутній філолог викладає українську.

«В межах цього табору ми разом поїдемо до Львова, покажемо їм трохи. Ми можемо дати тільки поштовх, ми не можемо на сто відсотків щось сказати, але це все ж таки надихне дітей більше дізнаватися про країну, в якій вони живуть», – пояснює Анастасія.

«Є деякі школи, де об’єднуються і дітки з угорських родин, і з українських родин. Вони всі ходять в англомовний табір за участі міжнародних волонтерів, і туди ми також запрошуємо українських волонтерів, які є активними такими представниками також з громадською позицією», – каже директор ГО GoCamp Оксана Нечипоренко.

У таборі працює 3 групи віком від 11 до 16 років. Англійській та українській вони навчаються через ігри, квести, змагання.

«Ми б хотіли, щоби діти зрозуміли, що мова це є благо і та сама державна мова українська вам відкриє двері в цій країні і дасть більше можливостей, захочете скористатися – скористаєтесь, але якщо ти не володієш державною мовою – то ти не можеш ні посади займати, ні навчатися у вищих навчальних закладах і у тебе ця дорога є обмежена», – пояснив заступник МОН Павло Хобзей.

Загалом на Закарпатті – 12 мовних дитячих таборів, які працюють за підтримки посольства США. Англійську та українську там вивчають понад півтисячі школярів.

Нагадаємо, на початку червня в Україні розпочався щорічний волонтерський проект GoCamp.

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…