Радянські будівельники столичної станції метро сховали в мозаїці напис «Слава Україні»

Сер 14, 2018

У радянські часи будівельники, які оздоблювали київську станцію метро «Золоті ворота», заховали в мозаїці викладений коричневою смальтою напис «Слава Україні».

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу Київського метрополітену.

«Це гасло має столітню історію – у різних варіантах вигукувалося кількома поколіннями борців за незалежність. Як атрибут українського націоналізму, в радянські часи воно було забороненим. 1989 року заборону зухвало порушили будівельники, які оформлювали станцію «Золоті ворота» у київському метро. Напис «Слава Україні» був викладений коричневою смальтою на мозаїчному фризі у вестибюлі між ескалаторами: літери – темніші, фон – світліший», – йдеться у повідомленні.

На момент побудови станції Україна ще не була незалежною державою, і гасло «Слава Україні» офіційно вважалось неприйнятним, а його вживання могло призвести до переслідувань.

З часом мозаїка сильно потемнішала. Тепер неозброєним оком літери не помітиш, тож історія вважалася міською легендою. Але кілька років тому автор проекту інтер’єрів станції Вадим Жежерін підтвердив – напис існує.

Нагадаємо, «Золоті ворота» – 29-а станція Київського метрополітену, розташована на Сирецько-Печерській лінії між станціями «Лук’янівська» і «Палац спорту». Відкрита 31 грудня 1989 року, вона вважається однією з найкрасивіших станцій українського метрополітену. З 1994 року мозаїки інтер’єрів станції мають статус «щойно виявлений об’єкт культурної спадщини, пам’ятка архітектури та містобудування, монументального мистецтва».

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…