У Києві презентують результати дослідження української спільноти в Парижі

Сер 14, 2018

У Київському центрі Українського католицького університету 23 серпня відбудеться презентація результатів соціологічного дослідження «Виклики сучасної міграції: Українська спільнота в Парижі» та експертна дискусія на тему українських мігрантів «четвертої хвилі» в країнах ЄС.

Про це VIDIA повідомили у прес-службі УКУ.

Ця подія буде першою з низки презентацій дослідження, яке відбулося з ініціативи Української Греко-Католицької Церкви у Франції у співпраці з Українським католицьким університетом. У заході візьмуть участь владика Борис (Ґудзяк), єпископ єпархії святого Володимира Великого в Парижі УГКЦ та президент УКУ; міністр освіти і науки України Лілія Гриневич; професор, завідувачка кафедри соціології УКУ Оксана Міхеєва. У вересні-жовтні цього року дослідження також буде представлене у Львові, Парижі, Брюсселі та Лондоні.

«Феномен української міграції до країн Європейського Союзу надзвичайно розвинувся за останні двадцять п’ять років. За неофіційними даними, сьогодні на території ЄС мешкає приблизно 2,5 мільйони вихідців з України. «Гібридна» війна та економічна нестабільність щороку спонукають тисячі українських громадян виїжджати поза межі своєї країни на тимчасове чи постійне проживання. В умовах великої розпорошеності мігрантів, браку вичерпної офіційної статистики, слабкої координації між мігрантським середовищем та українськими дипломатичними установами соціологічні дослідження польового типу набувають особливої актуальності», – йдеться у повідомленні.

Проект «Виклики сучасної міграції: Українська спільнота в Парижі» полягає в зборі інформації «з перших рук» й подальшому її аналізі кваліфікованими соціологами – фахівцями з міграції, соціальної адаптації та взаємодії, релігійності тощо. Кількісну частину дослідження реалізовано як анкетування віч-на-віч (face-to-face) у низці локацій, де збираються українські мігранти в Парижі. Загалом зібрано 634 анкети, які складалися з 76 запитань.

Опитування дало змогу деталізувати низку аспектів повсякденного життя українських мігрантів «четвертої хвилі» в Парижі та Паризькому регіоні, особливості їхнього релігійного життя, оцінити ступінь їх адаптованості та громадської активності, участі у суспільних і церковних заходах. На основі анкетування буде опубліковано 140-сторінковий аналітичний звіт, ілюстрований таблицями та діаграмами.

«Мета публікації – привернути увагу до явища міграції та конкретних проблем мігрантів у країнах Європейського Союзу; популяризувати методологію соціологічного дослідження для глибшого пізнання цих явищ; допомогти виробити цілісний підхід до міграційних рухів у контексті глобалізації та регіональної інтеграції, а також ефективну міграційну політику. Адресатами дослідження є українські державні інституції та органи місцевого самоврядування, громадські організації та церкви, а також широке коло читачів, які прагнуть осмислити міграційні тенденції», – зазначили в УКУ.

Презентація звіту та обговорення феномену сучасної української міграції відбудуться 23 серпня о 12:00 за адресою: вулиця Івана Мазепи, 10А. Подія транслюватиметься в прямому ефірі на телеканалі «Еспресо.TV».

За детальнішою інформацією можна звернутися до Київського центру УКУ за телефонами: +38 098 587 06 75, +38 068 12 79 078.

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…