Днями у Львові стартує Перший світовий форум українознавчих шкіл діаспори

Сер 14, 2018

У Львові 17-22 серпня вперше за часів незалежності України відбудеться Світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл, у якому візьмуть участь понад 200 учасників із 36 країн з усіх континентів світу.

Про це повідомляє VIDIA.

«Сучасна українознавча школа за кордоном, продовжуючи столітню традицію, втілює концепцію національно-патріотичного виховання молоді і формує в дітей українську ідентичність. За часів бездержавності передусім українська Школа за кордоном зберегла національне «я» нашої діаспори. Тому вкрай важливо не заплющувати очі на проблеми закордонних українських суботніх та недільних шкіл, кількість яких дедалі збільшується, аби вони відчували підтримку матірної країни, а не були вимушеними покладатися лише на свій ентузіазм», – підкреслюють організатори заходу, Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою.

Форум покликаний стати майданчиком для професійної та особистісної комунікації, спільних міркувань і дій щодо стану української мови за кордоном, перспектив для її розвитку і поширення в іншомовному середовищі, а також механізмів та інструментів для її популяризації.

«Форум – це платформа для продуктивного діалогу, обміну досвідом і навчання вчителів та адміністраторів українознавчих шкіл, які формують і виховують українця діаспори, по суті, реалізуючи на практиці гасло Блаженнішого Святослава (Шевчука): «Інтеграція, але не асиміляція»,  – зазначають організатори.

Емоційно забарвленими заходами Форуму стануть дефіле українських учителів із 36 країн у національному одязі дизайнера Людмили Сєдової, участь у концерті «Українська пісня» на стадіоні «Арена Львів» та поїздка на Яворівщину.

Також МІОК презентує перше власне соціологічне дослідження щодо стану та потреб сучасної українознавчої школи за кордоном.

«Вважаємо себе волонтерами українського освітнього фронту за кордоном. Розуміємо важливість цієї праці для формування свідомого українця у світі. Будуть українські Родина, Церква і Школа – буде українська діаспора. Буде українська діаспора – буде міцнішою і сильнішою Україна», – підкреслила Ірина Ключковська, директор МІОКу.

Форум відбуватиметься під патронатом дружини Президента України Марини Порошенко, під егідою голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки, за участі міністра освіти і науки Лілії Гриневич. У роботі Форуму також візьмуть участь народний депутат України Оксана Юринець, Президент Світового конгресу українців Евген Чолій, начальник Управління з питань закордонного українства та гуманітарного співробітництва МЗС України Лариса Дір та ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало. Така увага з боку перших осіб є сигналом для держави та суспільства про важливість ролі українського вчителя за кордоном і закликом до визнання та пошани його праці.

Захід складатиметься із двох частин: V Міжнародної конференції «Українська мова у світі» (17 серпня) та Лабораторії творчих ідей (18-22 серпня).

З детальною програмою можна ознайомитися за посиланням.

Читайте також

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії
Світ
0 shares0 views

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії

vidia.ua - Лис 25, 2018

[caption id="attachment_70602" align="aligncenter" width="545"] Фото: Оксана Федорук-Терлецька[/caption] Повідомлення про заплановані протести української діаспори у США проти російської воєнної агресії почали з'являтись на сторінках…

Як діаспора боролась за правду про Голодомор
Україна
0 shares0 views

Як діаспора боролась за правду про Голодомор

vidia.ua - Лис 24, 2018

Попри географічну віддаленість від Батьківщини, українська діаспора США і Канади завжди зберігала ментальний зв’язок нею та вболівала за долю свого народу, пильно стежила…

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових
Новини, Світ, Україна
0 shares0 views

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових

vidia.ua - Лис 16, 2018

Фільм з назвою "Rehab" (Реабілітація) покажуть в Чикаго в Українському культурному центрі 18 листопада. У документальній стрічці йдеться про реабілітацію шести військовиків, які отримали…