Московська церква є дочкою української – член Синоду Вселенського патріархату

Лип 11, 2018

Кілька днів тому російське видання «Православие и мир» надрукувало відредаговане інтерв’ю із впливовим грецьким ієрархом, членом Синоду Вселенського патріархату митрополитом Елпідофором, виключивши ряд важливих цитат митрополита щодо історичної ролі української православної церкви.

Елпідофор, зокрема, заявив, що московська церква є не матір’ю, а дочкою української, попри викривлені твердження Москви.

Про це повідомляє Укрінформ.

Агентство замовило український переклад грецького оригіналу відповідей Елпідофора, виявивши цитати інтерв’ю, які не увійшли до московської версії розмови.

Митрополит Елпідофор уточнив, що канонічна процедура надання церкві статусу автокефалії належить виключно до юрисдикції Вселенського патріархату і має певні умови. За церковною традицією, така церква має бути в країні, яка здобула незалежність, а про автокефалію має бути офіційне звернення до Вселенського Патріарха від органів її державної та церковної влади. Патріархат визначатиме, чи ця помісна церква є зрілою організаційно і духовно, з богословського та адміністративного погляду.

«Як відомо, Україна як держава стала незалежною державою вже кілька десятиліть тому, однак помісна церква там потерпає від розколу, який також триває десятиліттями і турбує й вірян, і сьогодні настав час, коли є мільйони православних християн, які вважаються схизматиками і перебувають поза спільнотою православної церкви. Ми не вважаємо, що як Патріархат маємо нині розкіш увічнювати цю ситуацію на невизначений час», – сказав митрополит.

За словами Елпідофора, Вселенський патріархат за майже три десятиліття, відколи існує ця проблема, переконався, що «церква Москви відхиляє, відкладає, уникає діалогу, і, як результат, увічнюється ця неприйнятна ситуація, яка є ганьбою для православ’я».

Попри те, що рішення про надання автокефалії належить виключно Вселенському Патріарху і Синоду Константинопольському, Патріархат не може ігнорувати думки інших церков, адже автокефалія УПЦ має бути визнана всіма церквами. Тому Вселенський патріархат і вирішив обговорити питання автокефалії для УПЦ із сестринськими православними церквами. Але, за словами митрополита, російська православна церква розпочала кампанію «наклепів на Вселенський патріархат», намагаючись відлякати інші православні церкви, щоб ті не визнавали можливе проголошення автокефалії УПЦ.

«Власне, саме через таку діяльність російської церкви Патріархат вирішив створити представницьку комісію з архієреїв ВП, делегація якої відвідає православні церкви по всьому світу, щоб інформувати їх про реальні факти, про реальні наміри, про реальний стан речей стосовно вирішення проблеми України, щоб розвінчати неправдиву інформацію, що вводить в оману, та перекручені повідомлення, які розповсюджуються церквою Росії», – зазначив Елпідофор.

У відповідь на уточнююче запитання журналіста про те, хто повинен давати автокефалію, і що російська церква є для України материнською, митрополит Елпідофор зауважив, що материнська церква може надавати внутрішню автономію, тоді як надання автокефалії здійснюється виключно Вселенським патріархатом. Але твердження московської церкві, що вона є матір’ю церкви України, є «парадоксальним і викривленим».

«Якраз навпаки. Московська церква є дочкою української церкви, яка – українська церква – є дочкою Вселенського патріархату», – заявив Елпідофор.

Хрещення Київської Русі, а не росіян, «тобто сьогоднішніх українців», відбулася при Володимирі, тому Україна є юрисдикцією Вселенського патріархату. На уточнення журналіста, що тоді не було України, Елпідофор зазначив, що територія може називатися по-різному, «але ми говоримо про ту ж саму землю, принаймні про ту ж географічну територію».

«Українській церкві є матір’ю церква в Константинополі, а московській церкві є матір’ю церква в Києві… Сьогодні ніхто не може стверджувати, що московська церква є материнською церквою для України», – підсумував митрополит.

Елпідофор також додав, що як тільки виникає незалежна держава, природним наслідком для неї є створення своєї незалежної церкви. Відмова московської церкви визнати реальність є по суті причиною розколу в Україні.

«Завершиться розкол – буде закрито цю главу розділення української церкви і буде засновано церкву в Україні для всіх православних українців. Отоді, я думаю, це допоможе заспокоїти дух і примирити людей один з одним», – підкреслив Елпідофор.

Нагадаємо, у квітні Україна офіційно звернулася до до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання томосу на автокефалію православної церкви в Україні.

Читайте також

Результати дослідження українських мігрантів Парижа представлено в Києві
Україна
0 shares0 views

Результати дослідження українських мігрантів Парижа представлено в Києві

vidia.ua - Сер 23, 2018

За різними соціологічними даними близько трьох мільйонів українців сьогодні працюють чи мешкають у країнах Європейського Союзу. Хто вони? Чому виїхали? Що їх тривожить?…

100 років гербу України: як тризуб став державним символом
Україна
0 shares0 views

100 років гербу України: як тризуб став державним символом

vidia.ua - Сер 23, 2018

У 2018 році виповнюється 100 років Державному гербу України. З цієї нагоди 23 серпня у центрі Києва, біля Головного поштамту України, відкрили виставку,…

У мережі з’явився фільм «Січ» про спротив «русскому миру»
Україна
0 shares0 views

У мережі з’явився фільм «Січ» про спротив «русскому миру»

vidia.ua - Сер 23, 2018

Міжнародна медіакорпорація Радіо Свобода виклала у вільний доступ у мережі Youtube документальний фільм «Січ». Фільм досліджує те, що формує «імунітет до вірусу «русского…