У Києві відкриється центр психологічної допомоги бійцям за стандартами США

Чер 25, 2018

Цього літа в Києві відкриється центр травматерапії, створений за участю фахівців зі США. Українські ветерани зможуть отримати там психологічну допомогу за американським стандартом.

Про це повідомляє Голос Америки.

Сполучені Штати накопичили багатий досвід психологічної реабілітації ветеранів військових операцій. Відтепер методи травматерапії, які довели свою ефективність в Америці, практикуватимуть і в Україні.

За словами травматерапевта і сімейного психолога Ольги Колесникової-Чмель, психіка бійця після повернення до мирного життя потребує тривалого перелаштування.

«Те, що я знаю зі свого досвіду – хлопці, які були розвідниками, вони протягом півроку у своїй квартирі шукають розтяжки. А їхні близькі думають – ну, поїхав на фронт, приїхав з фронту. І чекають, що це буде людина така ж, яка вона була до війни», – зазначає вона.

У своїй практиці Ольга застосовує стандарти психологічної допомоги, які діють у США. Там травматерапія накопичила великий досвід роботи з ветеранами війн і виробила ефективні методи.

«Система американська пропонує нам запрошувати в терапію хлопців, а потім їхніх дружин, дітей», – каже Ольга.

Працювати за американським стандартом українських психологів навчають колеги зі США.

«Ми працюємо за протоколами ветеранської адміністрації та Інституту медицини США, і за загальними протоколами, які підтверджуються дослідженнями в Америці. В нас є фахівці, які знають на собі, як воно бути військовим, який повертається додому, і як воно не по собі, коли треба реадаптуватись, а ти все ще думками там, на фронті», – розповідає Ольга Запорожець, доцент кафедри психологічного консультування Regent University, керівник українсько-американської програми травматерапії.

Професор Regis University та ліцензований консультант з сімейної терапії Джошуа Креймеєр пройшов Ірак і Косово. За його словами, саме травматерапія допомогла йому особисто подолати посттравматичний синдром, реадаптувався у мирному житті та наново налагодити стосунки з родиною.

«Так, я можу правити за приклад. І зараз я намагаюся допомагати іншим. Я працював для Міністерства в справах ветеранів США… Мій власний досвід, і десятки інших прикладів, які я бачив, доводять, що це працює. Це нелегко, це потребує часу, але це працює. І я хочу допомогти збудувати таку ж систему тут в Україні», – зазначив Джошуа Креймеєр.

Нагадаємо, раніше цього місяця канадський Фонд «Захисники України» оголосив переможців конкурсу грантів на реабілітацію ветеранів АТО.

Читайте також

Стало відомо, як виглядатиме музей Революції Гідності у центрі Києва
Україна
0 shares0 views

Стало відомо, як виглядатиме музей Революції Гідності у центрі Києва

vidia.ua - Чер 29, 2018

Стало відомо, який вигляд матиме Національний музей Революції Гідності на алеї Героїв Небесної Сотні. Архітектурний проект оприлюднила прес-служба Меморіального комплексу, повідомляє Вечірній Київ.…

Конференцію з питань реформ в Україні прийматиме Канада
Світ
0 shares0 views

Конференцію з питань реформ в Україні прийматиме Канада

vidia.ua - Чер 29, 2018

Наступна щорічна конференція з питань реформ в Україні відбудеться у Канаді, заявила на цьогорічній конференції у столиці Данії Копенгагені очільниця МЗС Канади Христя…

ЄС продовжив економічні санкції проти Росії через її агресію в Україні
Світ
0 shares0 views

ЄС продовжив економічні санкції проти Росії через її агресію в Україні

vidia.ua - Чер 29, 2018

Лідери Європейського союзу домовилися про продовження економічних санкцій, які мають на меті покарати Росію за її агресію в Україні. Таке рішення було ухвалене…