Україна подала до Міжнародного суду ООН докази фінансування Росією тероризму

Чер 12, 2018

Україна подала до Міжнародного суду ООН меморандум у справі проти Росії про порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму.

Про це повідомляє Громадське з посиланням на Twitter міністра закордонних справ України Павла Клімкіна.

«Сьогодні РФ отримає від нас своєрідний «подарунок» в МС ООН. Він важить близько 90 кг, складається з 17 500 сторінок тексту і міститься в 29 томах. Подаємо наш меморандум по фінансуванню тероризму і расовій дискримінації», – йдеться у повідомленні.

Президент України Петро Порошенко також привітав подання меморандуму у Facebook.

«Дуже символічно, що Міжнародний суд ООН визначив саме 12 червня – День Росії – для подачі Меморандуму у справі України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про заборону фінансування тероризму та Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм расової дискримінації», – зазначив він.

Порошенко додав, що, поки весь світ переконує Росію визнати неправомірність своїх дій і забратися з окупованих районів Донбасу і Криму, вона і далі «вперто бреше, що це не вони окуповували українські землі, привезли Бук, яким збили МН-17, завезли Гради, яким обстріляли мирних жителів Маріуполя, Краматорська та Авдіївки та блокпост у Волновасі».

«Посадові особи РФ вперто брешуть, що не вербували терористів, які вчиняли вибухи в Одесі, Харкові та Києві. Брешуть і про те, що не виживають українців і кримських татар з Криму, дискримінуючи їх в умовах окупації», – зауважив глава держави.

На думку Порошенка, подолати брехню можна лише правдою і доказами.

«Для цього нам потрібна позиція Міжнародного суду ООН, який надасть належну оцінку діям РФ і не залишить їм можливості ховатися від відповідальності за черговими маніпуляціями та криками «це не ми» і «нас там нема». Меморандум містить надзвичайну, як для практики Суду, кількість доказів. Це зроблено для того, щоб ні в кого не лишилось сумнівів, що Росія вчинила протиправні дії і має понести за це відповідальність. Попереду ще багато роботи з доведення правди, але правда на нашому боці і тому ми будемо її відстоювати та захищати всіма належними засобами», – резюмував президент.

Нагадаємо, справа «Україна проти Російської Федерації» (Міжнародний Суд ООН) – позов України проти Росії, поданий 16 січня 2017 року представником України до Міжнародного суду ООН з метою притягнення Російської Федерації до відповідальності за вчинення актів тероризму і дискримінації протягом її незаконної агресії проти України. Україна також звернулася до Міжнародного суду ООН з проханням запровадити тимчасові заходи, спрямовані на запобігання продовженню порушень прав людини з боку Російської Федерації протягом розгляду справи Судом по суті.

Читайте також

У Греції вперше відкриють виставку українських художників
Світ
0 shares0 views

У Греції вперше відкриють виставку українських художників

vidia.ua - Сер 17, 2018

В Греції вперше відкриється виставка українських художників країни, присвячена 27-річниці Дня Незалежності України. Про це VIDIA повідомили у Центрі підтримки і розвитку культурної…

Понад 10 тисяч гостей відвідали у Чикаго ювілейний фестиваль української культури Uketoberfest
Світ
0 shares0 views

Понад 10 тисяч гостей відвідали у Чикаго ювілейний фестиваль української культури Uketoberfest

vidia.ua - Сер 17, 2018

Минулих вихідних, 11-12 серпня, у Чикаго відбувся 10-й ювілейний фестиваль української культури Uketoberfest-2018. Про це повідомляє VIDIA. Цьогорічний Uketoberfest може похвалитися кількома рекордами.…

Як працює мовний табір GoCamp на Закарпатті
Україна
0 shares0 views

Як працює мовний табір GoCamp на Закарпатті

vidia.ua - Сер 17, 2018

Півсотні школярів із Великих Берегів, що в Берегівському районі вивчають англійську і українську в літньому мовному таборі GoCamp. Викладають мови волонтери з Британії…