Відомі поляки вбралися в українські вишиванки XIX століття

Чер 08, 2018

Відомі польські культурні митці, актори та журналісти вбралися в традиційний український національний одяг у рамках культурного проекту «Краса єдності».

Про це повідомляє Укрінформ.

Проект має на меті показати близькість українського та польського народів, а його результатом мають стати фотовиставки відомих поляків в українських вишиванках у польських містах.

«Суть проекту – показати красу українського національного вбрання і популяризувати його на території в Польщі. Для цього ми запросили для участі у проекті 12 діячів культури, мистецтва, журналістів Польщі», – повідомила ініціатор проекту, керівник варшавської фундації «Український інформаційний центр» (FUCI) Оксана Денисюк.

Участь у проекті, зокрема, беруть відомий актор Даніель Ольбрихський, директор Польського театру у Варшаві Анджей Северин, відомий літературний критик та журналіст Юстина Соболевська, поет і письменник Богдан Задура, акторки Александра Возняк та Йоанна Яблчинська та інші.

Фотосесії з героями розпочалися 1 червня і наразі вже відзнято сімох учасників.

«Для них одягнути українське вбрання кінця XIX століття було дуже почесно, а не просто якась розвага. Вони дуже серйозно до цього поставилися», – відзначила Денисюк.

Результатом фотосесій буде виставка, прем’єра якої відбудеться 10 вересня у Варшаві під час святкування Дня незалежності України. Крім того, буде надруковано календар. Денисюк наголошує, що проект не є комерційним і його метою не є заробляння грошей. Відтак, надруковані календарі не продаватимуться, а даруватимуться.

«Але якщо хтось захоче пожертвувати за календар, то ці кошти буде використано для розвитку цього проекту», – зазначила Денисюк.

Презентація виставки проекту «Краса єдності» відбудеться у 2019 році на фасаді парку «Королівські Лазенки» у Варшаві, а надалі – і в інших містах Польщі.

Читайте також – Якими були традиційні українські вишиванки: давні магічні символи, приховані у візерунках.

Читайте також

Петиція до Білого Дому із закликом допомогти Сенцову зібрала вже 7 тисяч підписів
Важливе, Світ
0 shares0 views

Петиція до Білого Дому із закликом допомогти Сенцову зібрала вже 7 тисяч підписів

vidia.ua - Сер 13, 2018

На сайті Білого дому з'явилася петиція з закликом до американського уряду задіяти всі важелі для звільнення українського режисера Олега Сенцова, ув'язненого в Росії. Про це…

У Торонто відбудуться Дні українського кіно
Світ
0 shares0 views

У Торонто відбудуться Дні українського кіно

vidia.ua - Сер 13, 2018

Наприкінці серпня у Торонто вже вдруге стартують Дні українського кіно, в рамках яких пройдуть канадські прем'єри спеціальної добірки українських фільмів. Фільми, більшість з…

Диктатор не почув голосу Сенцова
Блоги
0 shares0 views

Диктатор не почув голосу Сенцова

Борис Ґудзяк - Сер 13, 2018

У ХХІ столітті, біля Полярного кола, в російському таборі, у всього світу на очах згасає життя молодого талановитого чоловіка. 14 травня український кінорежисер…

  • Marika Jansson

    Приємно знати, що нас підтримує братський народ. Проте у мережі так багато згадувань про українську вишиванку, але ніхто не говорить про інше традиційне національне вбрання. Це є ж і спідниця, і прикраси, і нарешті чоботи. З усіма цими аксесуарами проблема – їх ніде купити. Особливо, якщо мова йде про дитячі. Можна знайти щось симпатичне та українське типу цього: https://theoleo.com.ua/detskie-bosonozhki/ але це зовсім не національні чобітки, як хотілося б.