Лозниця отримав у Каннах приз за режисуру фільму “Донбас”

Тра 21, 2018

Художній фільм Сергія Лозниці «Донбас», який відкрив другу за важливістю програму 71-го Каннського фестивалю «Особливий погляд», отримав приз за режисуру.

Про це повідомляє УНІАН.

Програму «Особливий погляд» було засновано у 1976 році для найбільш «незвичайних і сміливих» проектів.

Фільм Лозниці складається з епізодів життя на окупованих територіях Донецької і Луганської областей. Після показу 10 травня критики відзначили, що він справляє ефект вибуху бомби.

«Немає жодних сумнівів: Лозниця бачить Новоросію територією тотального абсурду, знімальним майданчиком безглуздого фарсу, який міг би навіть здатися смішним, якби не йшлося про реальні людські життя», – зазначив Олексій Тарасов.

«Донбас» – це їдкий портрет суспільства, в якому людські взаємини деградували до варварства, що більше нагадує пізню античність, ніж так званий сучасний цивілізований світ», – пише про фільм Variety. «Є небезпека, що нелюдські крики Лозниці вважатимуть нав’язливими, але хіба не так завжди відбувається з пророками?» – запитує критик видання Джей Вайссберг.

Впливовий портал Roger Ebert пише, що «Донбас» – це фільм, від якого глядачеві гарантовано стане не по собі. За словами автора статті, новий фільм Лозниці – такий же похмурий, як торішня «Лагідна». «Донбас» не менш песимістичний, але на зміну сюрреалізму «Лагідної» прийшла важка іронія. […] Лозниця показує суспільство, що роз’їдається корупцією, здирництвом та беззаконням, розділене і віддане під владу воюючих між собою бандитів».

ScreenDaily називає фільм чорною комедією з вражаючим акторським складом. «Часом він віртуозно відображає соціальний розпад Донбасу, але деякі затягнуті сцени можуть легко втомити шокованого глядача», – пише видання.

Метью Андерсон з The New York Times поставив фільму оцінку 4/5. «Мені сподобався по-справжньому божевільний «Донбас» – ряд дуже похмурих і нітрохи не смішних скетчів про абсолютно абсурдні ситуації», – написав редактор.

Шведський письменник і журналіст Хан Брукс пише: «Рідко доводиться бачити фільм, наповнений такою люттю і відразою, як «Донбас» Сергія Лозниці. Жахливі замальовки з «Народних республік України» з лінчуванням, солдатами і фейковими новинами. Так, я в захваті», – написав він.

Нагадаємо, на 71-му Каннському кінофестивалі відбулася світова прем’єра фільму «Донбас» українського режисера Сергія Лозниці.

Читайте також

Як над Києвом 28 років тому піднімали синьо-жовтий прапор
Україна
0 shares0 views

Як над Києвом 28 років тому піднімали синьо-жовтий прапор

vidia.ua - Лип 24, 2018

24 липня абсолютна більшість киян, поспішаючи на роботу або ж готуючись до літнього відпочинку, навряд чи пов’яже нинішню дату з чимось надзвичайним. А…

Український паралімпієць встановив рекорд, перепливши через Босфор
Важливе, Україна
0 shares0 views

Український паралімпієць встановив рекорд, перепливши через Босфор

vidia.ua - Лип 24, 2018

Відомий український паралімпієць, спортсмен-візочник Олег Іваненко встановив новий рекорд в категорії «Людина, унікальні можливості, марафони». Олег Іваненко переплив через Босфор зусиллями одного біцепса…

Український рюкзак зібрав на Kickstarter в 7 разів більше потрібної суми
Україна
0 shares0 views

Український рюкзак зібрав на Kickstarter в 7 разів більше потрібної суми

vidia.ua - Лип 24, 2018

Кампанія українського рюкзака Pleatpack зібрала на Kickstarter за тиждень майже $58 тис – у сім разів більше запланованої суми. Про це повідомляє Новое…