24 українських митців, яких знають у всьому світі

Тра 04, 2018

Українське мистецтво — новий потужний поштовх у світі культури. Роботи наших митців популярні поза межами батьківщини. 24 Канал створив підбірку 24 українських художників, яких знають і шанують у світі.

Олександр Ройтбурд

Олександр Ройтбурд – багатогранна особистість, один із найвідоміших сучасних українських митців в усьому світі. Він народився у 1964 році в Одесі. Зараз він займається не тільки живописом, але і фотографією, відео, графікою.

Його творіння виставляються навіть у Музеї сучасного мистецтва у Нью-Йорку. Саме його картина “Прощавай, Караваджо” вважається найдорожчим (97 тисяч доларів) українським витвором мистецтва.

Олександр Ройтбурд. Прощавай, Караваджо

Василь Цаголов

Ще один знаний та шанований у всьому світі український художник – Василь Цаголов. Він народився у Росії, але зі студентських років він проживає і працює у Києві.

Одну з його робіт “Офісна любов-2” продали на аукціоні Phillips de Pury & Company на початку червня 2009 року за 53 600 доларів.

Свої шедеври він творить, поєднюючи міфологію з масовою культурою, на основних принципах сучасного постмодернізму.

Василь Цаголов. Евандер Холіфілд – Ван Гого мимоволі

Олександр Гнилицький

Цей український митець, на превеликий жаль, помер у 2009 році. Але він встиг представити культуру України на венеціанському бієннале 2007 року. Також його картини виставлялися в художніх галереях України, Росії, Хорватії, США, Франції, Норвегії, Фінляндії, Великобританії, Німеччини, Італії, Польщі.

Шедеври Гнилицького дорого оцінюються, до прикладу, “Небо. Олегівська” продали за 41 250 доларів.

Олександр Гнилицький. Відображення у куполі

Юрій Сенченко

Юрій Сенченко по праву вважається патріархом українського мистецтва. Щоправда, в основному Сенченко працював у тандемі із Арсеном Савадовим. Саме їх спільну картину “Сум Клеопатри” прийнято вважати точкою відліку нового українського мистецтва.

Його картини бачили поціновувачі мистецтва у Чикаго, Нью-Йорку, Мюнхені, Единбурзі, Москві та багатьох інших закордонних містах.

Юрій Сенченко, Арсен Савадов. Сум Клеопатри

Арсен Савадов

Арсен Савадов, український митець, яким свого часу активно цікавилось КДБ. На теренах мистецтва зараз активно представляє українську культуру у Європі та Америці.

Митець намагається у своїх картинах поєднати постмодернізм із бароковою культурою.

Найбільшу славу митцю принесли провокативні картини “Донбас-шоколад” і “Книга мертвих”.

Арсен Савадов. Іграшки

Олег Тістол

Продовжуючи список відомих в усьому світі українських митців не можна забувати про Олега Тістола.

Серед усіх українських митців він якісно відрізняється своєю манерою малювати, тому, напевно, його так поважають у Європі.

Серед його яскравих робіт називають: “Проект українських грошей. Роксолана”, “TV + Реалізм”, “Ю. Бе. Ка”.

Один із найважливіших проектів, у якому Тістола брав участь, вважається виставка 2014 року “Я крапля в океані” віденського музею Künstlerhaus.

Олег Тістол. Проект українських грошей. Роксолана

Ілля Чічкан

Ілля Чічкан – яскравий представник нової хвилі українського мистецтва. Його роботи часто виставляють в українських галереях.

Його твори високо цінують у Європі. Одну з його картин “It” продали у 2007 році за 70 тисяч доларів.

Ілля Чічкан. З життя комах

Іван Марчук

Цього художника називають сучасним українським генієм мистецтва. Британці навіть включили його до списку “100 геніїв сучасності” у 2007 році, в якому він, до речі, єдиний українець.

Саме Іван Марчук ввів у мистецтво новий метод малювання, який критики називають пльонтизмом.

Іван Марчук. Портрет Б. Ступки

Борис Михайлов

Борис Михайлов – це єдиний український митець, який виставлявся у нью-йоркському Музеї Метрополітен (2011 рік). Він є членом Німецької академії мистецтв, лектором Гарвардського університету, а роботи його є в таких відомих зібраннях, як Музей сучасного мистецтва у Нью-Йорку, Мюнхенській Пінакотеці модерну, Музеї Вікторії та Альберта у Лондоні.

Михайлов в основному прославився фотографією, хоча він також і малює. Зокрема Михайлов свого часу шокував українців картинами голих чоловіків.

Борис Михайлов. Голий Михайлов

Максим Мамсіков

Його картини, окрім України, бачили Франція, Німеччина та Росія. Творчість Мамсікова чомусь не так високо цінують на Батьківщині, як, наприклад, у Франції.

У 2009 році на аукціоні Phillips de Pury & Company його “Морський бій” купили за 35 тисяч доларів.

Максим Мамсіков. Без назви

Оксана Мась

Відома одеська художниця, яка працює в різноманітних жанрах. До прикладу, українці могли побачити просто на вулиці її роботу “Діва Марія”, яку вона склала з 15 тисяч писанок.

За останні два роки художниця мала з десяток зарубіжних виставок, зокрема у Цюріху, Парижі, Лондоні й Москві.

На аукціоні Sоthеbу’s у 2009 році одну з картин Мась купили за 55, 2 тисячі доларів.

Оксана Мась. Вівтар націй

Тіберій Сільваші

Живописець Тіберій Сільваші найяскравіший представник українського contemporary art. Він постійно експериментує, а свої результати виставляє на показ публіці.

Сучасники вважають Сільваші лідером школи українських абстракціоністів.

Тіберій Сільваші. Відображення

Гриця Ерде

Дуже молода, дуже талановита і дуже амбіційна людина, яка в основному створює фантазійні колажі із підтекстом, але також займається і графікою, і малюнком. Саме зараз Гриця Ерде має власну виставку у Берліні, Німеччина.

Молода художниця робить також обкладинки й ілюстрації до книжок і альбомів українських співаків.

Гриця Ерде. Жах надихає

Олег Голосій

Цей художник встиг побути митцем Незалежної України недовго, бо в 1993 році він помер у віці 28 років. Але за своє коротке життя він встиг взяти участь у виставках в Англії, Німеччині, Франції, Росії.

Олег Голосій. Ніжність

Анатолій Криволап

Найдорожча робота Анатолія Криволапа “Кінь. Вечір” була продана на лондонських торгах Phillips 28 червня 2013 за $186 000.

В основному художник малює пейзажі та експериментує із кольором. Нещодавно він відкрив дві персональні виставки у Києві у галереях “Триптих АРТ” і Mironova Gallery.

Анатолій Криволап. Вечір

Віктор Сидоренко

Яскраві та експресивні – такими називають його роботи. Віктор Сидоренко – кандидат мистецтвознавства і професор Харківської державної академії дизайну і мистецтв, а також засновник Інституту проблем сучасного мистецтва.

Останню його картину “Без назви” із серії Reflection into the unknown було продано на британському аукціоні за $32 800.

Віктор Сидоренко. Енергетичний потік

Микита Кадан

Ще один молодий, але дуже талановитий і знаний в усьому світі український художник.

Микита Кадан тільки за останні роки мав 4 персональні виставки, з яких тільки одна пройшла в Україні. Окрім того він має близько 50 групових закордонних виставок. Його ім’я знають навіть у Нью-Йорку.

Микита Кадан. Викрадення Європи.

Вінні Реунов

Костянтин “Вінні” Реунов народився і прожив дитинство в Україні. Потім почав постійно переїжджати. Але все ж таки повернувся знову на Батьківщину.

Його полотна висять навіть у Великобританії, у галереї Saatchi. Минулого літа Вінні представив проект “Зроблено в Україні” у київській галереї “Карась”.

Вінні Реунов. THIS CULTURAL NOVELTY WILL CHANGE THE WAY HIGH-EXCLUSIVE ART IS PRESENTED TO MASS AUDIENCE

Андрій Сагайдаковський

Сором’язливий, але талановитий львівський художник. Колись давно він малював на полотні, як і всі, бо знав, де його дістати за безцінь. Але потім точка закрилася. Сагайдаковський не міг з тим примиритися, бо любов до мистецтва тече в його крові. Тоді він почав малювати на килимах і рогожах.

Саме така техніка малювання принесла пану Андрію славу на весь світ.

Андрій Сагайдаковський. Розмови

Іван Семесюк

Іван Семесюк – перший в Україні художник, який почав малювати у стилі “жлоб-арт”. І одразу ж його картини розлетілись по Україні і світу.

Він став головою союзу вольних художників “Воля або смерть”.

Його роботи брали участь більше ніж у 80-ти виставках. Картини Семесюка виставлялися у Франції, Норвегії, Польщі, Росії.

Іван Семесюк. Портрет Нестора Махно

Влада Ралко

Влада Ралко – експресивна українська художниця, без робіт якої не обходиться жодна виставка в Україні.

Її творіння мають свій певний стиль і шарм. Вони вирізняються яскравим “стійким” кольором. Влада Ралко намагається через картини показати свої відчуття, думки щодо оточуючого її світу.

Влада Ралко. Всередині

Микола Маценко

Микола Маценко – художник, який ніколи не забуває свого коріння. Він народився на Івано-Франківщині. Усі його роботи просякнуті народністю, спогадами дитинства. В основному Маценко робить килими і герби.

Митець стверджує, що завдяки гербам він самореалізовується, а килими – то його спогади з дитинства.

Микола Маценко. Ще не… (Ескіз Великого Герба)

Олександр Войтович

Сашко Войтович – справжній знавець жіночої натури, недарма основна тема його робіт – жінка та її тіло.

Львівський митець неодноразово виставлявся не тільки на групових закордонних виставках, але також і на персональних. Зокрема, в Угорщині та декількох містах Іспанії.

А у 2009 році він відкрив власну галерею.

Олександр Войтович. Summer Time

Ігор Гусєв

Колись давно, ще на початку 90-х одеський художник, Ігор Гусєв, малював ілюстрації для журналів, знаки зодіаків та оголених дівчат.

Але із закінченням “важких” років, змінилась і творчість художника. Вона стала серйознішою і виваженішою. Наприклад, у 2013-му у галереї Dymchuk Gallery Гусєв представив свої картини із ретрообразами.

У 2012 році на лондонських торгах картина Ігоря Гусєва “Клуб 27. Емі” була продана за $19 500.

Ігор Гусєв. Симулятор сніжності. Внутрішній голос

24 Канал

Читайте також

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії
Світ
0 shares0 views

Українська діаспора у США виходить на протести проти російської агресії

vidia.ua - Лис 25, 2018

[caption id="attachment_70602" align="aligncenter" width="545"] Фото: Оксана Федорук-Терлецька[/caption] Повідомлення про заплановані протести української діаспори у США проти російської воєнної агресії почали з'являтись на сторінках…

Як діаспора боролась за правду про Голодомор
Україна
0 shares0 views

Як діаспора боролась за правду про Голодомор

vidia.ua - Лис 24, 2018

Попри географічну віддаленість від Батьківщини, українська діаспора США і Канади завжди зберігала ментальний зв’язок нею та вболівала за долю свого народу, пильно стежила…

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових
Новини, Світ, Україна
0 shares0 views

У Чикаго покажуть фільм про реабілітацію українських військових

vidia.ua - Лис 16, 2018

Фільм з назвою "Rehab" (Реабілітація) покажуть в Чикаго в Українському культурному центрі 18 листопада. У документальній стрічці йдеться про реабілітацію шести військовиків, які отримали…