Від сьогодні Нацбанк вводить в обіг нові монети номіналом 1 та 2 гривні

Кві 27, 2018

Відсьогодні, 27 квітня, Національний банк України вводить в обіг нові монети номіналом 1 та 2 гривні. Вони поступово замінять паперові банкноти відповідного номіналу.

Про це повідомляє ТСН.

Протягом 2019-2020 років Нацбанк введе в обіг монети номіналом 5 та 10 гривень.

Спеціально вилучати паперові банкноти не будуть – просто припинять їхній друк, а також не будуть поповнювати ними грошовий обіг. Нові монети діятимуть паралельно з паперовими гривнями старого зразка.

У НБУ пояснили, що монети можуть слугувати до 20 років, а паперові – лише рік. Відповідно планова заміна грошей допоможе зекономити до 1 млрд грн на їхній друк. Щороку НБУ доводиться вилучати з обігу близько 800 млн штук зношених банкнот, майже половина з яких – номіналом від 1 до 10 грн.

Ще одна причина заміни грошей – постійне збільшення безготівкових розрахунків.

Нові монети – сріблястого кольору, невеликих розмірів, легкі.

«Працюючи над їхнім дизайном, ми вирішили бути послідовними та зберегти портрети видатних українських особистостей, які зображені на відповідних банкнотах. На реверсі монети номінальною вартістю в 1 гривню зображено портрет князя Володимира Великого; 2 гривні – князя Ярослава Мудрого; 5 гривень – гетьмана Богдана Хмельницького; 10 гривень – гетьмана Івана Мазепи», – зазначив директор Департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

На аверсі всіх монет зображено малий Державний герб України (тризуб), номінал, назву країни-емітента (Україна) в обрамленні давньоруського орнаменту.

Серед елементів захисту монети, які треба використовувати під час візуального та тактильного контролю її справжності, − дизайн аверсу і реверсу, оформлення гурта (відповідний тип рифлення) та дрібні елементи зображень, які складно відтворити в кустарних умовах.

Нагадаємо, НБУ замінить усі дрібні банкноти монетами.

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…