Порошенко: Україна як ніколи близька до появи власної помісної церкви

Кві 17, 2018

Президент України Петро Порошенко заявляє, що Україна сьогодні як ніколи близька до появи власної автокефальної помісної церкви. Відповідну заяву Порошенко зробив 17 квітня під час екстреної зустріч із лідерами фракцій парламенту, повідомляє Радіо Свобода.

«Я, як президент, вирішив звернутися до Вселенського патріарха, його всесвятості, з проханням про надання томаса Української помісної автокефальної церкви. Просив би вас, шановні колеги, щоб і парламент підтримав це звернення і зробив це якнайшвидше. Якщо буде це рішення парламенту, з вашого дозволу, я це рішення, звернення президента, церковних ієрархів передам його всесвятості Вселенському патріарху, щоб його найближчим часом розглянуте і ухвалене відповідне рішення», – сказав президент.

Він висловив сподівання, що це рішення буде ухвалене до 1030 хрещення України-Русі (влітку 2018 року).

При цьому президент наголосив, що єдина православна помісна церква не стане державною. «Відділення церкви від держави продовжить існувати. Всі віряни мають і матимуть право вільно обирати собі як конкретний храм, так і церковну юрисдикцію. Також хочу наголосити: ті, хто захоче залишитися в тій церкві, яка збереже єдність з Російською православною церквою, також зберігають за собою гарантоване право власного вибору. У цьому питанні будь-який примус чи заборона є абсолютно неприпустимим. Це моя тверда позиція», – сказав президент.

Він також закликав український народ «підтримати ієрархів, підтримати президента, парламент і набути єдину помісну православну українську церкву».

Раніше повідомлялося, що Верховна Рада прийняла звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з закликом про надання автокефалії (незалежності) Православній церкві в Україні.

У парламенті пояснили, що у зв’язку з вторгненням РФ в Україну і окупацією частини її територій українці більше не сприймають ідею церковного єднання з РПЦ, чий патріарх Кирило грає одну з ключових ролей у цій гібридній війні.

Читайте також

У канадському Едмонтоні відкриється нове українське консульство
Світ
0 shares0 views

У канадському Едмонтоні відкриється нове українське консульство

vidia.ua - Кві 23, 2018

У столиці канадської провінції Альберта – Едмонтоні – 7 вересня почне працювати нове Генконсульство України. Відповідну заяву зробив міністр закордонних справ України Павло…

Вселенський патріарх обговорить автокефалію УПЦ із «сестринськими церквами»
Важливе, Світ
0 shares0 views

Вселенський патріарх обговорить автокефалію УПЦ із «сестринськими церквами»

vidia.ua - Кві 23, 2018

Вселенський патріархат 22 квітня оприлюднив рішення Святого і Священного Синоду, засідання якого відбулося впродовж 19-20 квітня під головуванням Вселенського патріарха Варфоломія, щодо церковної…

В Україні перепоховають прах Нестора Махна
Важливе, Україна
0 shares0 views

В Україні перепоховають прах Нестора Махна

vidia.ua - Кві 23, 2018

Останки командувача Революційної повстанської армії України Нестора Махна привезуть в Україну. Перепоховати революціонера планують в Запоріжжі. Поки що прах Махна досі зберігається у…