Ірина Ключковська: Єдиний надійний союзник України – діаспора

Кві 03, 2018

У світлі бурхливих подій у суспільно-політичному житті України, ім’я нашої держави все частіше з’являється у стрічках іноземних ЗМІ та обговорюється міжнародним серидовищем. 

Ключовими залишаються лише питання, що саме говорять про Україну у різних куточках світу та хто «тримає» бренд нашої нації далеко за її межами.

Про це «Дивись.info» розпитали у Директорки Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою НУ «ЛП» Ірини Ключковської.

— З початку Революції Гідності і відтоді, відколи розпочалася російсько-українська війна, яке ставлення світу до України загалом?

— Якщо маємо ілюзію, що про нас багато говорять і думають у світі, співпереживають з нами, то це велика помилка. Кожна країна зосереджена на собі, на своєму власному інтересі. Запитаймо себе: «А багато ми чули, знаємо про ситуацію у Сирії, чи співпереживаємо з сирійцями?».

Так, коли бачимо моторошні фотографії, покалічених дітей, що стікають кров’ю, ми це переживаємо. Але на цьому все закінчується. Така ж ситуація з Україною. Маємо зрозуміти – те, що робиться в Україні, це виключно наша проблема, розв’язати яку маємо самі власними силами. Звичайно, нам необхідні союзники, для нас потрібні партнери. Але ми повинні добре розуміти, що всі союзники і партнери зі світу – ситуативні, які керуються виключно своїм державним інтересом. Ми ж маємо одного-єдиного, надійного, незрадливого, який завжди з нами –  нашу українську діаспору, цих 20 мільйонів, що живуть за межами України. І понад століття історії української діаспори нас у цьому переконало.

Коли не було держави, вони втримували атрибути нашої державності, зберігаючи, розвиваючи, плекаючи наші духовні цінності у країнах свого проживання. А події, які відбулися після 13-го й 14-го років, Революції Гідності й початку агресії з боку Росії, ще раз нас переконали у тому, що українці, які живуть за межами України, ніколи не будуть байдужими до питань України.

Про це свідчить потужна активізація їхньої діяльності – виникнення десятків, сотень, а то й тисяч нових громадських організацій. Це й переорієнтація діяльності, Світового Конґресу Українців (СКУ) – організаційної надбудови, яка об’єднує українські громадські організації з 53-ьох країн світу.

Якщо за період президентства Януковича було прийнято рішення в СКУ зосередити свою роботу на розбудові і зміцненні своїх власних організацій за межами України,  то, без сумніву, після початку війни, яку розв’язала Російська Федерація, вектори партнерської співпраці української діаспори змінилися.

— Як активізувалася ця допомога?

—   У нашому суспільстві, на жаль, не змінилися стереотипи щодо української діаспори. Для нас українська діаспора надалі є синонімом гуманітарної допомоги. Але ж сфера діяльності наших земляків за кордоном значно ширша! Це наші народні дипломати, які працюють за межами України, перш за все вони є носіями правдивих знань про Україну в країнах свого громадянства і проживання…

До речі, зовсім недавно з’явилася інформація про те, що американський штат Массачусетс визнав Голодомор 32-33 років на теренах України геноцидом. Чарльз Бейкер, губернатор цього штату, проголосив березень 2018 року місяцем пам’яті Голодомору в Україні. І це лише в Америці, де визнано Голодомор геноцидом в 9 штатах, таких як Вашингтон, Вісконсин, Пенсильванія, Нью-Йорк, Нью-Джерсі, Мічиган.

А зовсім недавно було проголосовано  рішення у парламенті Португалії, за яким теж визнається Голодомор геноцидом. Маємо зрозуміти, що за такими рішеннями владних структур у різних країнах стоїть величезна чорна робота наших українців.  І дуже добре, коли є порозуміння і співпраця з нашими дипломатичними установами за кордоном. І тоді є результат.

Зараз посилилася  робота нашої діаспори проти дезінформації і фейкових новин, активізується праця з засобами масової інформації в країнах проживання, до якої долучаються провідні українські громадські організації, такі як Світовий Конґрес Українців, Світова федерація українських жіночих організацій, КУК – Конґрес Українців Канади, Об’єднання Українців Австралії.

Чого варта робота очільника СКУ Євгена Чолія, який сам один працює як ціле міністерство, здійснюючи десятки і сотні перемовин з провідними міжнародними організаціями, главами іноземних держав, високопосадовцями. Наша українська діаспора працює у різних сферах, і гуманітарна є лише однією зних, далеко не визначальною. Вона працює і в політичній площині, лобіюючи наші питання, і в  інформаційній, правдиво інформуючи  суспільства в країнах проживання про  події, і в економічній, проводячи форуми залучаючи іноземні інвестиції для розвитку країни. Без сумніву, це й широкий фронт культурологічних робіт.

Зустріч з українцями Аргентини, фото з сайту МІОК

— А держава достатньо співпрацює з діаспорою?

— Ні, не достатньо. Проте, однозначно можу сказати і  ствердити, відслідковуючи всі ці процеси, що після 13-14 року відбувся певний позитивний злам, у стосунках до української діаспори. Дуже добрими сигналами є те, що,  зустрічі з українськими громадами за кордоном є у робочому графіку закордонних візитів наших високопосадовців, підписано ряд меморандумів, створюються спільні проекти. Держава розпочала нарешті партнерську співпрацю з діаспорою.

— Якщо українська діаспора, з якою після 2013-го року держава почала більше працювати, буде продовжувати у тому ж темпі, рухатись у тому напрямку. То про Україну в майбутньому, будуть говорити як про країну яку? Як Ви вважаєте?  

— Діаспора буде працювати для України за будь-яких умов –  чи будемо ми, так би мовити, на коні, чи – під конем, бо вона нас ніколи не зраджувала. А як про нас буде говорити світ? Все залежить лише від нас, наскільки ми справимося зі своїми внутрішніми проблемами, наскільки ефективно  зуміємо подолати корупцію, з якою ми не впоралися за 4 роки. І це наша найбільша ганьба.  І я знаю, як переживають наші діаспоряни, коли вони зустрічаються з представниками владних структур в країнах проживання, і коли мова заходить про корупцію.

— Пані Ірино, а Ви, як науковець і як українка, яка мешкає тут, яка підтримує зв’язки з діаспорою, вірите у те, що ми з часом вийдемо з корупції і зможемо її побороти?

— Я не тільки вірю, я переконана. Я переконана в тому, що рано чи пізно це відбудеться. Ми повинні втримати і розвинути здорову державу. Моє покоління, на жаль, цього вже не зробить. Ми виросли в іншій системі, обтяжені радянським минулим. Але виросло нове покоління – покоління Незалежної України, яке показало, що готове класти життя за неї, для неї працювати. Я переконана, що коли прийдуть в політику і до влади  нові люди, необтяжені  тягарем тоталітарного московського минулого, вони  все зроблять правильно. І тоді буде чим хвалитися назовні. І тоді країна, яка має колосальний внутрішній і зовнішній потенціал,  стрімко піде вперед.

Олег Галів, «Дивись.info»

Читайте також

Українські конструктори продаватимуть у 700 магазинах Disney
Світ
0 shares0 views

Українські конструктори продаватимуть у 700 магазинах Disney

vidia.ua - Чер 05, 2018

Дерев'яні конструктори від української компанії Ugears будуть продаватися в 700 фірмових магазинах Disney вже в листопаді 2018 року. Про це повідомляє delo.ua. Співзасновник…

Українка потрапила до переліку найкращих фотографів їжі у світі
Україна
0 shares0 views

Українка потрапила до переліку найкращих фотографів їжі у світі

vidia.ua - Чер 05, 2018

На міжнародному конкурсі в Лондоні домогосподарка Юлія Горб із Дніпра посіла друге місце зі своєю світлиною їстівних рослин у категорії «фуд-блогери». Про це…

Українська молодь діаспори збереться на форум у Києві
Україна
0 shares0 views

Українська молодь діаспори збереться на форум у Києві

vidia.ua - Чер 05, 2018

У столиці України 24-29 серпня відбудеться Форум української молоді діаспори та Другий Конгрес СКУМО, в яких візьмуть участь гості з понад тридцяти країн…