Французький піаніст організував турне на підтримку дітей-сиріт Донбасу

Бер 19, 2018

Французький піаніст Фабріс Ульрі запросив оркестр Харківської філармонії у Францію влаштувати концертне турне країною на підтримку дітей, які стали сиротами через війну на Донбасі.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Один із концертів відбувся у передмісті Ліона, у церкві Сен-Жені-Лаваль. Концерт розпочався з виступу побратима Василя Сліпака (оперний співак, який загинув на Донбасі – ред.) – тенора Тьєррі де Маркле. Він згадав, як чотири роки тому саме у цій церкві вони співали з Василем, збираючи кошти для українських дітей, що постраждали внаслідок війни на сході України.

З того часу Тьєррі не прибирає синьо-жовту стрічку зі своєї партитури, а на концерті навіть заспівав гімн України українською мовою з легким французьким акцентом.

Симфонічний оркестр Харківської філармонії та піаніст Фабріс Ульрі давали концерти по всій країні.

«Я вражений тим, наскільки симфонічний академічний оркестр відчуває музику і підлаштовується під музиканта. Я такого ще не бачив», – каже Ульрі.

Музикант запевняє, що його на таку ідею концертного турне надихнули не лише культурні зв’язки України і Франції, а і те, що одна з улюблених його композицій Summertime Джорджа Гершвіна була написана за мотивами української колискової «Ой ходить сон». Сам Гершвін, який народився у сім’ї єврейських мігрантів з України, нібито почув колискову під час славетного американського турне хору Олександра Кошиця у 1920-х роках.

Організувати концерти по всій Франції музикантам допомагали місцева влада та українські спільноти. Кошти, отримані за концерт, планують віддати на допомогу дітям, які стали сиротами через війну на Донбасі.

Нагадаємо, раніше цього місяця у Вільнюсі відбувся благодійний концерт на підтримку дітей з Донбасу.

Читайте також

Українці Данії організують майстер-клас із писанкарства
Світ
0 shares0 views

Українці Данії організують майстер-клас із писанкарства

vidia.ua - Бер 21, 2018

Українська громада Данії «Ластівка» організує 24 березня великодній майстер-клас із писанкарства. Про це повідомляє VIDIA з посиланням на Facebook-сторінку громади. Проведе майстер-клас Світлана…

Кабмін розірвав угоду про економічну співпрацю з Росією
Важливе, Україна
0 shares0 views

Кабмін розірвав угоду про економічну співпрацю з Росією

vidia.ua - Бер 21, 2018

Кабінет міністрів припинив дію Програми економічного співробітництва України і Російської Федерації на 2011-2020 роки. Про це повідомляє VIDIA з посиланням на прес-службу Мінекономрозвитку.…

Українська дизайнерка звинуватила Zara в плагіаті
Україна
0 shares0 views

Українська дизайнерка звинуватила Zara в плагіаті

vidia.ua - Бер 21, 2018

Українська дизайнерка Ксенія Шнайдер звинуватила популярний іспанський бренд Zara в плагіаті. Про це повідомляє Максимум.FM. У новій колекції Zara Kids використовували напис, що…