НБУ замінить дрібні банкноти монетами

Бер 14, 2018

Національний банк України сьогодні презентував нові обігові монети номінальною вартістю 1, 2, 5 та 10 гривень, які з часом замінять банкноти відповідних номіналів, що зараз перебувають в обігу.

Про це повідомляє VIDIA з посиланням на прес-службу НБУ.

Уводитися в обіг нові обігові монети будуть поетапно. На першому етапі 27 квітня 2018 року будуть введені в обіг монети номінальною вартістю 1 і 2 гривні. Другий етап відбудеться пізніше, монети номінальною вартістю 5 і 10 гривні вводитимуться в обіг у 2019 – 2020 роках (точну дату НБУ повідомить додатково).

Українці зможуть розраховуватися одночасно і новими монетами, і банкнотами відповідних номіналів необмежений період часу – доки монети поступово не замістять банкноти в обігу. Тобто паперові гроші номіналом 1, 2, 5 і 10 гривні будуть в обігу паралельно з металевими, до останньої паперової гривні.

Вилучати з обігу банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень Національний банк не буде, але припинить друкувати ці банкноти та додатково поповнювати ними грошовий обіг.

Водночас НБУ вирішив припинити карбування монет дрібних номіналів 1, 2, 5 і 25 копійок. З 1 липня в Україні будуть застосовуватися правила округлення загальних сум готівкових розрахунків з метою округлення до найближчої гривні.

Підсумовуючи ефект від оголошених рішень, в. о. Голови Національного банку Яків Смолій зазначив: «Якщо екстраполювати ці рішення на сьогоднішню структуру готівки в обігу, з нього зникне майже 47% від загальної кількості монет в обігу – це понад вісім мільярдів монет дрібних номіналів. Водночас, більш ніж один мільярд банкнот буде замінено монетами. Тож середня кількість монет, що припадають на одного українця, скоротиться вдвічі, а банкнот в обігу стане на 40% менше. І цей ефект ми побачимо вже через два-три роки».

Яків Смолій підкреслив, що ці рішення Національного банку спрямовані на підвищення зручності та спрощення повсякденного використання готівки українцями, а також на стимулювання безготівкових розрахунків у країні.

Читайте також

В Івано-Франківську з’явилась вулиця Любомира Гузара
Україна
0 shares0 views

В Івано-Франківську з’явилась вулиця Любомира Гузара

vidia.ua - Тра 03, 2018

В Івано-Франківську депутати міської ради ухвалили рішення про перейменування вулиці Новгородської на вулицю Любомира Гузара. Про це повідомляє VIDIA з посиланням на сторінку…

У лондонському смітті знайшли мощі Святого Климента
Світ
0 shares0 views

У лондонському смітті знайшли мощі Святого Климента

vidia.ua - Тра 03, 2018

У зібраному в центрі Лондона смітті випадково знайшли невеликий шкіряний футляр, що містить фрагмент кістки Святого Климента, який був убитий майже 2 тисячі…

Штат Нью-Йорк визнав Голодомор геноцидом українського народу
Світ
0 shares0 views

Штат Нью-Йорк визнав Голодомор геноцидом українського народу

vidia.ua - Тра 03, 2018

Сенат та Асамблея штату Нью-Йорк прийняли спільну резолюцію до 85-х роковин Голодомору 1932-1933 рр. в Україні, яка визнає цю трагедію геноцидом українського народу.…