У Вашингтоні засудили «антибандерівський» закон, підписаний президентом Польщі

Лют 07, 2018

Державний секретар США засудив президента Польщі Анджея Дуду за підписання суперечливого закону, який передбачає покарання за обвинувачення Польщі у злочинах нацистської Німеччини. Тіллерсон вважає, що закон, який в Україні став відомим, як «антибандерівський», створює перешкоди свободі слова.

Про це повідомляє Голос Америки.

Підписаний президентом Польщі закон також передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Як повідомляє «Українська правда», закон також передбачає штрафи і тюремні терміни за публічні заяви про причетність поляків до Голокосту. Україна раніше закликала польського президента не підписувати ухвалені парламентом зміни.

«США розчаровані, що президент Польщі підписав законодавство, яке передбачає кримінальне покарання за приписування нацистських злочинів польському народові», – йдеться у заяві Тіллерсона.

«Тепер закон розгляне Конституційний трибунал Польщі», – додав державний секретар США. – «Запровадження цього закону негативно впливає на свободу слова та наукові дослідження».

Заява Державного департаменту США не згадує передбачене законом покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

«США погоджуються, що такі терміни, як «польскі табори смерті» є болючими та невірними. Такі історичні неточності шкодять Польщі, нашому сильному союзнику і протидіяти їм треба у спосіб, який захищає фундаментальні свободи. Ми віримо, що відкрита дискусія, дослідження та освіта є найкращою протидією невірним висловлюванням», – також відзначається у заяві.

Нагадаємо, вчора президент Польщі підписав скандальний закон про Інститут національної пам’яті, який передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Читайте також

У квиткових терміналах Вроцлава з’явилася українська мова
Світ
0 shares0 views

У квиткових терміналах Вроцлава з’явилася українська мова

vidia.ua - Кві 11, 2018

У Вроцлаві запустили україномовну версію у терміналах придбання проїзних квитків та компостерах громадського транспорту, повідомляє «Польське радіо». Таким чином Міське транспортне підприємство (MPK…

У школах Туреччини викладатимуть українську мову
Важливе, Світ
0 shares0 views

У школах Туреччини викладатимуть українську мову

vidia.ua - Кві 11, 2018

У всіх школах Туреччини запроваджують факультативне вивчення української мови. Такий указ 11 квітня опублікували в «Офіційному віснику», повідомляє Громадське з посиланням на Hurriyet…

У США відбудеться презентація англомовної антології сучасної української літератури
Світ
0 shares0 views

У США відбудеться презентація англомовної антології сучасної української літератури

vidia.ua - Кві 11, 2018

Українська федерація Америки запрошує на презентацію англомовної антології сучасної української літератури «Біла крейда днів» (The White Chalk of Days), яку проведе редактор збірки…