У Чехії відкликали дозвіл на атласи з «російським Кримом»

Лют 01, 2018

Міністерство освіти, молоді і спорту Чехії відкликало дозвіл на новий шкільний атлас світу після скарг України і Грузії, що на деяких мапах атласу Крим був позначений як «російський», а окуповані частини Донецької і Луганської областей теж відокремлені від решти України.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Крім того, сепаратистські регіони Грузії Абхазія і Південна Осетія позначені як «незалежні держави». На інших мапах атласу ці регіони України і Грузії заштриховані як «спірні території». При цьому ніяких пояснень із цього приводу додано не було.

Також окремо від Молдови був позначений її сепаратистський регіон Придністров’я. А в Іраці й Сирії території, що були свого часу захоплені екстремістським угрупованням «Ісламська держава», позначені як окремий державний утвір із такою назвою.

«Шкільний атлас світу», видавництво Kartografie Praha. Вгорі праворуч – позначка «Схвальний висновок Міністерства освіти, молоді і спорту»

Як повідомило 31 січня Міністерство освіти Чехії, посольства України і Грузії наприкінці 2017 року звернулися з приводу «проблемного зображення їхніх територій» на мапах цього атласу до Міністерства закордонних справ Чехії. Після цього Міносвіти «перевірило ситуацію і скасувало схвалення атласу», яке видало влітку 2017 року.

«Наразі міністерство спілкується з приводу цих навчальних посібників із видавцем, щоб якнайшвидше виправити ситуацію», – йдеться в повідомленні.

Міносвіти додало, що, видаючи раніше дозволи на цей атлас, діяло відповідно до своєї внутрішньої директиви, за якою підручники повинні отримати два позитивні висновки-рецензії.

Чехія не визнає претензій Росії на український Крим, як і порушення територіальної цілісності Грузії. Проте президент країни Мілош Земан не раз стверджував, що Крим уже фактично є російським; уряд Чехії, який, за Конституцією цієї країни, встановлює її зовнішню політику, зокрема, МЗС Чехії, щоразу відмежовувалися від таких заяв.

Це не перші випадки в Чехії помилкового зображення територіальних меж України, які викликали різку реакцію українських дипломатів. Схожі ситуації не раз ставалися і в інших країнах. Міністерство закордонних справ України ще з кінця 2015 року здійснює проект «Крим на карті світу» і закликає небайдужих повідомляти про факти некоректного зображення належності Криму. Цей проект має на меті відслідковувати некоректне позначення на мапах окупованого українського Криму як «російського». Перший етап стосувався друкованих і електронних мап, другий етап, розпочатий улітку 2017 року, націлений на навігаційні системи і продукти.

Нагадаємо, раніше цього року Україна попросила вилучити з продажу в Парижі глобус зі «спірним» Кримом.

Читайте також

Документальний фільм про Україну переміг на кінофестивалі у Швеції
Світ
0 shares0 views

Документальний фільм про Україну переміг на кінофестивалі у Швеції

vidia.ua - Лют 05, 2018

Українська стрічка «Віддалений гавкіт собак» (англ. The Distant Barking of Dogs) про 10-річного хлопчика, який живе поруч з лінією фронту, отримала премію за найкращий…

«Історична правда» зібрала 1 млн гривень і продовжить роботу
Україна
0 shares0 views

«Історична правда» зібрала 1 млн гривень і продовжить роботу

vidia.ua - Лют 05, 2018

Онлайн-ресурс «Історична правда» в межах оголошеного у серпні звернення про підтримку зібрав понад 1 млн. гривень і продовжить свою роботу. Про це повідомляє…

Український музичний гурт отримав премію в Нью-Йорку
Світ
0 shares0 views

Український музичний гурт отримав премію в Нью-Йорку

vidia.ua - Лют 05, 2018

Український музичний гурт ATMASFERA отримав американську премію RoundGlass Music Awards 2018 у номінації «Просвітлений музикант року» (Enlightened Musician of the Year) за пісню…