Українець стоїть за революцією, без якої компанії Apple могло б і не бути

Жов 30, 2017

Майже 40 років тому український науковець розробив революційну технологію і, фактично, започаткував еру персональних комп’ютерів: без його винаходу компанії Apple могло б і не бути, йдеться у матеріалі Голосу Америки.

Не одразу спаде на думку шукати українське прізвище в національній залі винахідників США – серед більш ніж півтисячі винахідників. П’ять років тому ексклюзивний список поповнили 11 імен. Серед них: Стів Джобс і складне до вимови американцям – Любомир Романків, уродженець Жовкви, Львівської області, провідний сьогодні науковець компанії Ай-Бі-Ем, вчений електро-хімік, винахідник тонкоплівних магнітних головок для запису інформації, що уможливило появу жорстких дисків та персональних комп’ютерів. ​

Сьогодні видатному винахіднику – 86 і він повен сил та енергії, і зустрічаємо ми його на щорічній конференції електро-хіміків, на яку раз на рік для обміну ідеями з’їжджаються кращі найковці планети. Любомир Романків тут як рок-зірка, тільки у сфері технологій. Знають його усі. “Моя докторська дисертація була на тему магнітних матеріалів під впливом електричних струменів, і Любомир, дуже і дуже відомий у цій галузі. Адже саме він розробив індустріальний процесс, а також інструменти та усе інше, що було необхідно для того, аби запустити виробництво жорстких дисків. Тож якщо ви у цій галузі – то ви просто не можете не знати Любомира Романківа”, – каже професор Алабамського університету Чан Хуан.

Ця його робота дозволила заробити IBM мільйони доларів

​”Я вважаю, що його праця над магнітними головками, жорсткими дисками, які ми сьогодні використовуємо на сучасних комп’ютерах – це мабуть його найбліьший внесок. Вони були створені у лабораторії IBM, в Сан Хосе, Каліфорнії, і ця його робота дозволила заробити IBM мільйони доларів – тому його дуже цінують в компанії і неабияк поважають – він вивчив ціле покоління інженерів електро-хіміків для IBM, – розповідає винахідник дослідницького центру IBM Юджин О’Салліван.

Проте свою славу у світі винахідників Любомир завоював зовсім не через мільйони доларів, зароболені для Ай-бі-ем. Майже 40 років тому він розробив революційну технологію, і, фактично, започаткував еру персональних комп’ютерів. Без його винаходу, наприклад, компанії Apple не існувало б. ​

Возняк купив у нас ці диски

“Apple була започаткована у той спосіб, що Возняк купив у нас ці диски і в своєму гаражі збудував перший комп’ютер, персональний комп’ютер, і тоді зацікавився тим, розуміється, Джобс, який в дійсності технологію не дуже знав, але він був добрий сейлсмен, і він зачав тоді будувати ту Apple компанію”, – розповідає Любомир Романків.

Проте сам Любомир каже, тоді до кінця не розумів, наскільки вагомою буде його розробка. Він і гадки не мав, що технологією користуватиметься увесь світ. Він про це навіть не думав, загорявся іншими ідеями, новими проектами у комп’ютерній сфері. ​

Він продовжив працю і створив багато інших новинок

“Любомир тоді не зупинився на досягнутому, на технології магнітного запису – він продовжив працю і створив багато інших новинок. Наприклад, ми тоді разом працювали, він винайшов технологію пайки мікро-контактів на комп’ютерному чіпі та технологію формування багаторівневих з’єднань. Сучасні мікросхеми можуть складатися із 12-ти рівнів металу – ми, разом з Любомиром, працювали над розробкою цієї технології і ми випустили її на ринок – тепер це у кожному комп’ютері на планеті”, – каже винахідниця дослідницького центру IBM Лілі Деліджіанні.

Окрім цього іще 7 інших моїх патентів працюють на вас

Мало хто в світі, серед рядових користувачів знає, що вмикаючи ноутбук чи настільний ПК – працює одразу 7 патентів українця.

“Коли люди в мене питають: покажіть мені, що саме із твоїх розробок я використовую на своєму комп’ютері, моя відповідь дуже проста: натисніть кнопку ‘’пуск’’ на клавіатурі – ви побачите картинку на екрані – моя магнітна головка на жорсткому диску вже працює, окрім цього іще 7 інших моїх патентів працюють на вас”, – каже Любомир Романків.

Для мене грощі не є найважливіша річ в житті

За своє життя, в лабораторії IBM, він зробив 180 наукових відкриттів, 67 з них запатентував. Проте мільйонером так і не став. Каже, й не думав про гроші ніколи – жив наукою та відкриттями. ​”Для мене грощі не є найважливіша річ в житті. Вони потрібні для того, щоби жити, але щоби збивати мільйони і щоби за ними дертися по стінах – для мене те є свого роду пониження. Вони повинні прийти за то, що я роблю нормально. Якщо вони не приходять нормально за то, що я роблю, то значить я не заслужив”, – каже винахідник.

Своїм багатством Любомир Романків вважає його внесок в історію та той факт, що він колись змінив життя людей на краще. Сьогодні він працює над книгою, в якій планує описати усі ті технології, над якими працював 53 роки свого життя.

Юрій Мамон, Голос Америки

Читайте також

Мине трохи часу, і вся Україна обиратиме українську мову – Тарас Тополя
Україна
0 shares0 views

Мине трохи часу, і вся Україна обиратиме українську мову – Тарас Тополя

vidia.ua - Лис 10, 2017

9 листопада в Україні відзначають День української мови та писемності. Хоча, за даними соціологічних опитувань, рідною українську мову називають 68% респондентів, регулярно послуговуються нею…

«Народ України може розраховувати на підтримку» – уряд Канади про миротворчу місію на Донбасі
Важливе, Україна
0 shares0 views

«Народ України може розраховувати на підтримку» – уряд Канади про миротворчу місію на Донбасі

vidia.ua - Лис 10, 2017

Народ України може розраховувати на подальшу непохитну дружбу та підтримку з боку Канади. Про це у четвер заявила міністр закордонних справ Канади Христя…

Порошенко похвалив ONUKA за відмову виступати на одній сцені з росіянами
Україна
0 shares0 views

Порошенко похвалив ONUKA за відмову виступати на одній сцені з росіянами

vidia.ua - Лис 10, 2017

Президент Петро Порошенко похвалив українську групу ONUKA за громадянську позицію, яку музиканти проявили під час гастролей в Чехії. Так, колектив наполіг на зміні…