У Мозамбіку відкрили перше консульство України

Жов 22, 2017

У Мапуту, столиці Республіки Мозамбік, відкрили почесне консульство України. Досі Україна не мала свого дипломатичного представництва в Мозамбіку, що на півдні Африки, передає «Новинарня».

У церемонії відкриття взяли участь новопризначений почесний консул України в Мапуту Абіліу Соейру, тимчасовий повірений України в Південно-Африканській Республіці Любов Абравітова, консул України в ПАР Олександр Юркін, заступник начальника департаменту Америки та Європи МЗС Мозамбіку; представники МЗС, ділових кіл країни та української діаспори Мозамбіку.

«Відносини Мозамбіку та України розвиваються вже довгий час, вони розпочалися ще перед проголошенням незалежності обох країн. У середині 1960-х років перші мозамбікські студенти почали здобувати вищу освіту у різних українських вишах. Вони вивчали медицину, інженерну справу та мінеральні ресурси, економіку та фінанси, оборону тощо. Число цих студентів оцінюється в декілька тисяч», — пише видання.

Відкриття почесного консульства України в Мапуту вважається показником зацікавленості України у Мозамбіку, бажання сприяти розширенню співробітництва між двома країнами.

Почесний консул України в Мапуту Абіліу Соейру висловив подяку за честь, яку надала йому Україна, пообіцявши докласти всіх зусиль для розвитку ефективного співробітництва між Мозамбіком та Україною на всіх ділянках.

66-річний Абіліу де Лобау Соейру – мозамбікський бізнесмен, член Ротарі-клубу в Мапуту, магістр у галузі туризму й маркетингу.

Був другом президента ПАР Нельсона Мандели і написав про нього книгу «Дякую, Мадібо».

Пан Соейру отримав офіційний патент почесного консула України у вересні цього в Преторії на урочистій церемонії, організованій посольством України в ПАР з нагоди 26-ї річниці проголошення Україною незалежності.

У планах консульства – прийом відвідувачів, робота з урядовими та бізнесовими делегаціями двох країн, організація виставок, присвячених різним аспектам культурного, суспільно-політичного та економічного життя України, мистецьких заходів тощо.

Почесне консульство України в Мапуту відкриє двері для відвідувачів за адресою: м. Мапуту, вул./Av. Armando Tivane № 1554.

Нагадаємо, у Польщі з’явилося ще одне українське консульство.

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…