Кілька тисяч українців вийшли під Раду, вимагаючи політреформу

Жов 17, 2017

У вівторок, 17 жовтня, кілька тисяч людей мітингують біля будівлі Верховної Ради в Києві, вимагаючи скасувати депутатську недоторканність, створити Антикорупційний суд і внести зміни до виборчого законодавства.

За різними даними, учасників акції – від двох до чотирьох тисяч, передає Радіо Свобода.

Акція відбувається мирно. Урядовий квартал у центрі Києва від ранку перекритий і оточений правоохоронцями.

Про цілі акції детально написав у своєму блозі на УП народний депутат Мустафа Найєм.

«Це перша акція за три роки після Майдану, вимоги якої об’єднали безліч різнополярних спільнот — від громадських організацій до політичних партій різного спрямування. Ця єдність — наша найбільша цінність перед обличчям кругової поруки. Будь ласка, припиніть називати це акцією Саакашвілі або Майданом Мустафи Найєма. Це кліше і нісенітниця, що не має нічого спільного з реальністю», — зазначив він.

«Наші вимоги з’явилися не зі стелі і не раптом. Ми вимагали їх виконання давно і послідовно, зробили для цього все від нас залежне і зараз справа тільки за політичною волею президента і спікера парламенту. Ми хочемо обмеження депутатської недоторканності, про що говорили з першого дня роботи скликання. В кінці минулої сесії ми зареєстрували новий законопроект (N6773) та вимагаємо його розгляду, — додав Найєм. — Створення Антикорупційного суду ми вимагаємо вже півтора року. Відповідний законопроект (N6011) ми зареєстрували в лютому цього року. Зміна виборчих правил — це обіцянка всіх парламентських фракції і пункт передвиборчої програми президента. Відповідний законопроект лежить в парламенті з самого початку скликання».

Додамо, що Президент України Петро Порошенко заявив, що він з розумінням ставиться до учасників акцій протесту біля Верховної Ради.

«Я з розумінням ставлюся до акцій та з повагою до їхніх учасників. Крім того, мені дуже важливо, я вимагаю від усіх правоохоронних органів, забезпечити мирний характер акцій. В жодному разі не можна допустити, щоб безвідповідальні політикани повторили трагічні події, які відбулися 31 серпня, які призвели до загибелі 4 нацгвардійців», – заявив він в ході зустрічі з президентом Мальти Мальти Марі-Луїз Колейро Прекою.

Порошенко додав, що забезпечення порядку є важливим завданням для правоохоронців та організаторів протестів.

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…