Порошенко відповів на пропозицію Земана «продати» Крим Росії

Жов 11, 2017

Президент України Петро Порошенко розкритикував заяву свого чеського колеги Мілоша Земана, який під час виступу на сесії ПАРЄ назвав анексію Криму «завершеною справою» і запропонував Україні домовитися з Росією про компенсацію, передає Радіо Свобода.

 

«Рішуче відкидаю твердження тих, хто каже про Крим як про «завершену справу». Трибуна ПАРЄ була створена не для закликів торгуватися територіями за гроші, нафту чи газ. Ця трибуна була створена для захисту наших основ, наших цінностей і наших принципів…Така необхідність настала сьогодні», – сказав Порошенко 11 жовтня під час виступу на засіданні ПАРЄ у Страсбурзі.

10 жовтня президент Чехії Мілош Земан, виступаючи на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, назвав анексію Криму Росією доконаним фактом і припустив можливість «певної компенсації» за анексований Росією український Крим «у фінансовій формі» чи «нафтою або газом». Він також вкотре виступив проти чинних санкцій ЄС щодо Росії через її агресію проти України, назвавши їх «неефективними». Земан вказав, що висловлює особисту позицію.

Заява Земана викликала обурення офіційного Києва. А прем’єр-міністр Чехії Богуслав Соботка заявив, що виступ президента країни Мілоша Земана суперечив зовнішній політиці країни і був виголошений без узгодження з урядом.

Мілош Земан відомий своєю проросійською позицією і прихильністю до президента Росії Володимира Путіна. Він уже не раз, заявляючи про незаконність окупації Росією українського Криму, виправдовував захоплення півострова Москвою і закликав Україну і світ змиритися з цим, а також виступав проти санкцій щодо Росії. Але в Чехії, за Конституцією, зовнішня політика є прерогативою уряду, а не президента. Нинішній уряд Чехії дотримується міжнародної позиції щодо агресії Росії проти України і скоординованої позиції Євросоюзу, зокрема, не визнає анексії Криму і заявляє, що знімати санкції наразі неможливо.

Читайте також

Українська «шахова королева» Музичук виграла чемпіонат Європи
Світ
0 shares0 views

Українська «шахова королева» Музичук виграла чемпіонат Європи

vidia.ua - Кві 02, 2018

Українська шахістка Анна Музичук здобула титул чемпіонки Європи з бліцу. Про це повідомляє ТСН. Музичук утримувала лідерство від початку чемпіонату, який проходив в…

Художник із Черкас став автором обкладинки нового альбому Елтона Джона
Світ
0 shares0 views

Художник із Черкас став автором обкладинки нового альбому Елтона Джона

vidia.ua - Кві 02, 2018

Український художник із Черкас Василь Колотуша створив обкладинку та ілюстрації для наповнення нового альбому Елтона Джона Revamp. Про це повідомляє Новое время з…

Діаспора в Австралії фінансово підтримала українську команду «Ігор нескорених»
Світ
0 shares0 views

Діаспора в Австралії фінансово підтримала українську команду «Ігор нескорених»

vidia.ua - Кві 02, 2018

Українська діаспора австралійського штату Новий Південний Вельс пожертвувала частину коштів з великоднього базару на підтримку української команди в «Іграх нескорених», які у жовтні…