Українці у Таллінні вже три роки пікетують посольство Росії

Жов 05, 2017

Естонські активісти та активісти української діаспори провели черговий пікет на підтримку України та українських політв’язнів в РФ. Так вони відзначили третю річницю щотижневого пікетування посольства Російської Федерації в центрі Таллінна.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на організатора пікетів депутата Талліннських міськзборів Тармо Круусімяє.

«Щотижневе, по середах, пікетування російського посольства в Таллінні проходить з 1 жовтня 2014 року. Тоді напередодні російськими службами в районі естонсько-російського кордону був незаконно затриманий працівник естонських спецслужб Естон Кохвер. Паралельно йшли арешти українських політв’язнів, тому порядок денний пікетів розширився. Після обміну Кохвера, пікети проходять вже виключно на підтримку України, її територіальної цілісності та українських політв’язнів», – розказує Круусімяє.

Пікети проходять щосереди з 16:00 до 17:00, в них зазвичай беруть участь близько 10 чоловік. Проведення пікету в робочий час додає деяких труднощів, зменшує потенційну кількість учасників. Але, як пояснює Круусімяє, «є впевненість, що факт його проведення та гучно вигукувані гасла (вузькі вулички Старого Таллінну дають сильне відлуння) не залишаться без уваги російських дипломатів».

На пікеті лунають гасла «Стоп Путін!», «Putin lies, people die». «Свободу політв’язням», «Крим – це Україна»,. «Рашизм не пройде», «Сов’єт – нєт! Свобода – да!». Майорять прапори українські, естонські, прапор кримських татар.

Склад учасників пікетів періодично дещо змінюється, останнім часом – додалася молодь. Але є згуртоване ядро, що вже три роки бере участь у пікетах щосереди. «Це – естонці Тармо Круусімеє, Антс Ерм, Айвар Ківісів. Це – естонський українець Михайло Книш, я, інші. Радіємо що з‘являються в нас і молоді пікетувальники», – розказала українська активістка Ліда Лаане.

Читайте також

В Українському музеї у Чикаго вчитимуть писанкарству
Світ
0 shares0 views

В Українському музеї у Чикаго вчитимуть писанкарству

vidia.ua - Лют 23, 2018

Завтра, 24 лютого, в Українському музеї у Чикаго відбудеться майстер-клас писанкарства, де майстриня Ганна Чичула навчить цій чудовій традиції всіх бажаючих. Про це…

У турецькому Ізмірі відкрили українське товариство
Світ
0 shares0 views

У турецькому Ізмірі відкрили українське товариство

vidia.ua - Лют 23, 2018

Українці турецького Ізміру офіційно зареєстрували громадське об’єднання під назвою «Українська спілка солідарності в Ізмірі» (Izmir Ukrayna Dayanışma Derneği). Про це повідомляє VIDIA з…

Уряд Канади надав $1.45 млн освітньому проекту про Голодомор
Світ
0 shares0 views

Уряд Канади надав $1.45 млн освітньому проекту про Голодомор

vidia.ua - Лют 23, 2018

Уряд Канади надав додатковий трирічний грант у розмірі $1.45 млн на підтримку «Національного освітнього туру про Голодомор» (Holodomor National Awareness Tour). Про це…