Суд у Білорусі визнав винним чоловіка, що воював на боці угруповання «ДНР»

Вер 27, 2017

У Білорусії 29-річного чоловіка засудили до двох років ув’язнення за участь у конфлікті на сході України на боці угруповання «ДНР».

Вітебський обласний суд 26 вересня визнав його винним у злочині за статтею Кримінального кодексу – «участь у збройному формуванні однієї з протиборчих сторін на території іноземної держави і участь у збройному конфлікті, воєнних діях без дозволу держави і при відсутності ознак найманства», передає Радіо Свобода.

Процес був закритим. Але, за інформацією білоруського видання «Наша нива», на лаві підсудних опинився житель міста Постави Олексій Єршов, який брав участь у збройному конфлікті на сході України на боці «ДНР». Єршов викладав знімки у соціальних мережах. На них він позує з вогнепальною зброєю і біля танків на в’їзді у Донецьк.

Це перший відомий випадок, коли жителя Білорусі засудили саме за участь у бойових діях на Донбасі. Раніше, за даними «Нашої ниви», учасників боїв на сході України судили за іншими звинуваченнями. Тараса Аватарова засудили до п’яти років колонії за незаконний обіг і контрабанду вибухового пристрою, а Станіслав Гончаров отримав 7 років за статтею «злісне хуліганство».

Крім цього, громадянам Білорусії за участь у війні на Донбасі раніше загрожувало покарання за статтею «найманство». Але до Кримінального кодексу країни внесли зміни – тепер покарання загрожує і тим, хто воює не за гроші, а з «ідейних переконань».

За даними української сторони, на Донбасі воюють близько 5 тисяч кадрових російських військовослужбовців. Москва офіційно відкидає ці звинувачення і називає численних затриманих на сході України громадян Росії «добровольцями».

Минулого року у російському Кірові засудили громадянина Росії, який, за версією слідства, воював на Донбасі проти проросійських сепаратистів. Про росіян, засуджених на батьківщині за участь у конфлікті на боці угруповань «ДНР» і «ЛНР», інформації немає.

Нагадаємо, суд в Україні засудив росіянина, який брав у полон українських офіцерів на Донбасі, до 8 років в’язниці.

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…