Замість військової форми – ряса. Історія одного священика

Вер 22, 2017

Будучи юнаком отець Назарій Мисяковський мріяв стати військовослужбовцем, як і батько. З дитинства відвідував військові частини, перебував у середовищі солдатів і знав напевне, що його дорога веде до служби в армії. Але паралельно в родині була й інша історія, яка стала вирішальною у його житті і привела до Бога.

“Ультиматум” Богові

Тітка покійної бабці отця Назарія ще у кінці 1960-х – початку 1970-х років була провінційною настоятелькою сестер служебниць Непорочної Діви Марії в Сербській провінції святого Йосифа, і в час пост-Хрущовської відлиги, бабця мала можливість їздити до сестер в Сербію, а згодом і ті приїжджали до Львова, де у квартирі бабці утворилася “підпільна церква”. Із здобуттям Україною незалежності сестри з подяки за жертвенні роки, які вони разом пережили у підпіллі, завжди приїжджали до бабці і отець Назарій дитиною мав змогу перебувати в їх оточенні та спілкуватися з ними.

“У 2001 році мені випала нагода упродовж місяця проживати з сестрами в Сербії,– пригадує о. Назарій. – Там побачив, як сестри працюють з бідними, важкохворими, проводять ранкові молити, на які приходив щоранку. Я щодня спостерігав за дівчатами – молодими, усміхненими, радісними, і хотів зрозуміти, чому вони вибрали Бога. Якось під час триденних реколекцій в селі Хоргош, перед сном, я відчув, що Бог каже мені, що той шлях, яким я пройшов до тепер – не мій”.

До Львова повернувся отець Назарій іншим. Почуті молитви не виходили з голови і прокинулась велика жага до молінь. Врешті-решт, він наважився поставити Богу ультиматум, мовляв, “добре, Боже, як ти хочеш від мене цього шляху, то я спробую вступити в духовну семінарію, якщо мені це вдасться, то значить це й справді Твоя воля. Якщо ж ні – армія завжди відкрита”.

Як правило, в семінарію вступали хлопці, які роками прислуговували у церкві і з малку практикували побожні практики. Такого ґрунту та знань не було на той час в отця Назарія і він навіть не думав, що буквально один вечір кардинально змінить його життєві плани. Тож і вирішив, що спробувати вступити у семінарію без підготовки є чи не найкраща нагода зрозуміти, чого насправді хоче Бог.

“Я вступив у Львівську духовну семінарію з першого разу і сприйняв це як волю Бога, який чекає від мене служіння, – розповідає отець Назарій. – Батько сприйняв моє рішення позитивно і завжди повторював, що він прослужив у армії 27 років за нас трьох, тобто за мене і двох молодших братів, один з яких вже є священослужителем, а інший щойно у червні завершив своє навчання у духовній семінарії”.

Після семи років в Німеччині – повернення в Україну

І так розпочалось навчання у Львівській духовній семінарії. “Духовні практики, молитви були дуже природними для мене, тому не можу сказати, що вчитися було важко, чи незвично, – розповідає о. Назарій. – Натомість, я щораз глибше заанґажовувався, вивчав історію церкви, служіння і жодного разу не пошкодував через обраний шлях”.

Одразу після закінчення семінарії отець Назарій поїхав здобувати освіту за кордон, в Католицький Університет м. Айхштетт, а згодом на богословський факультет м. Фульда (Німеччина), куди був заохочений їхати тогочасним ректором Львівської духовної семінарії, а теперішнім Блаженнішим Святославом (Шевчуком). Після успішно складеного іспиту з німецької мови розпочав свої докторські студії та досліджував дитяче та молодіжне душпастирство УГКЦ. І уже зі званням доктора у квітні цього року повернувся до Львова.

“Багато хто не підтримав моє рішення “спакувати” сім’ю (дружина 4 роки перебувала разом із отцем у Німеччині, де в них народилося двоє дітей) і повертатися в Україну, де не має ніяких гарантій, – розповідає отець Назарій. – Проте, їдучи в Німеччину, я знав, що хочу повернутися додому. Для мене було важливо навчитися для України і застосувати тут свої знання та контакти”.

Якби не було УКУ, що б запропонувала українська освіта?

Отець вже мав досвід співпраці з УКУ, адже свого часу Блаженніший Святослав наставив його зв’язковим між духовною семінарією і тогочасною студентською радою університету. Тепер ж, по поверненні із докторських студій, отець Назарій отримав пропозицію праці від Духовно-пасторального відділу УКУ і з благословення Митрополита Ігора (Возняка) погодився на дану пропозицію. Зараз отець працює як духівник УКУ, а також є віднедавна куратором у Колегіумі ім. Патріарха Йосифа Сліпого та викладачем курсу про молодіжне душпастирство для ліценціатської програми. Контакт з молоддю, студентами вважає особливим завданням духівника.

“Я хочу бути для студентів другом, тому рішуче налаштований шукати індивідуальний підхід до кожного, – каже отець Назарій. –  Вже зараз помітив, що студенти в УКУ є дуже креативними, адже університетське середовище дає їм можливість більшого саморозвитку. Завданням духівників у такому університеті є йти не лише до богословів, які і так отримують богословську освіту, але, особливо, до студентів інших факультетів і нести їм живого Бога”.

Університет відповідає на ті потреби часу, які сьогодні потребує українське суспільство, наближаючись до світових освітніх стандартів, таких як високий інтелектуальний рівень працівників, студентів і, передусім, відсутність корупції, переконаний отець Назарій: “Заберімо сьогодні Український католицький університет, залишімо тут порожню ділянку, і що залишиться? Якби не було УКУ, то які б ще пропозиції давала українська освіта, щоб не відставати від європейської?…”

Джерело: Український Католицький Університет 

Підготувала Оксана Левантович,

Фото: Олександр Ласкін

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…