У Києві відкрили виставку про українських композиторів і виконавців зі світовими іменами

Чер 09, 2017

У Києві відкрили виставку, присвячену розвитку українського музичного мистецтва за кордоном. Експозиція «З піснею через світ» буде виставлена у Київському міському будинку учителя до 21 червня.

Про це VIDIA повідомили у Центральному державному архіві зарубіжної україніки, який і підготував виставку.

На виставці експонуються маловідомі широкому загалу документи за період з 20-х рр. ХХ ст. до поч. ХХІ ст., що висвітлюють діяльність українських митців, колективів, музичних об’єднань у Польщі, Чехословаччині, Франції, Нідерландах, Австрії, Великій Британії, Німеччині, Швеції, Канаді, США та інших країнах світу.

«Виставка яскраво демонструє важливу роль української діаспори в активізації процесів, спрямованих на збереження національних традицій, піднесення значимості українського музичного мистецтва на належний йому рівний щабель поряд з музичним мистецтвом інших народів», — йдеться у повідомленні.

Виставковий проект знайомить із музичними здобутками українських композиторів, диригентів, виконавців зі світовими іменами, зокрема, Олександра Кошиця, Романа Придаткевича, Григорія Китастого, Павла Маценка, Василя Ємця та інших.

Уперше на виставці демонструються архівні документи Диригентсько-учительських курсів (Канада) та інших осередків музичної освіти в діаспорі, які відіграли важливу роль у збереженні та розвитку національної музичної культури.

На окрему увагу заслуговують документи Національної комісії з питань повернення в Україну культурних цінностей при Кабінеті Міністрів України, які свідчать про значні зусилля, спрямовані на повернення в Україну музичного доробку українських митців Василя Безкоровайного, Володимира Луціва, Модеста Менцинського, Ігоря Стравінського та інших.

Організатори виставки — Державна архівна служба України, Центральний державний архів зарубіжної україніки, Київський міський будинок учителя, Спілка архівістів України.

Нагадаємо, найбільший онлайн-архів української діаспори потребує підтримки.

Читайте також

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако
Важливе, Новини, Світ
0 shares0 views

Українка стала гостею благочинного Гала-вечора князя Монако

vidia.ua - Вер 29, 2019

Українська продюсерка Марія Гражина Чаплін стала гостею найпрестижнішого заходу Монако - Monte-Carlo Gala for the Global Ocean, який відбувся 26 вересня, повідомляє VIDIA.…

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва
Публікації, Україна
0 shares0 views

З істоіії українців діаспори. Шлях до волі Никифора Григоріїва

vidia.ua - Вер 26, 2019

Нещодавно, побачило світ біографічне дослідження, присвячене першому  директору Української служби «Голосу Америки» Никифору Григорієву. Це – монографія кандидатки історичних наук, доцентки Київського національного…

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…