Народитись українцем в Австралії

Кві 27, 2017

Богдан Микитюк – галичанин, який народився, живе та працює у Австралії. Під кінець Другої світової війни його батьки разом з сестрою і бабусею змушені були тікати з України. В таборі для біженців в Німеччині народилися його два брати. Пан Богдан, останній син у сім’ї, з’явився на світ вже на зеленому континенті. Нещодавно пан Богдан приїздив в Галичину, аби провести кілька семінарів та вишколів у Інституті лідерства УКУ. Тут Z зустрівся із ним, аби почути розповідь про унікальну історію родини, життя в еміграції та допомогу українцям і українській діаспорі сьогодні.

– Як Ви опинилися в австралійській діаспорі?

– Я народився в Австралії в українські сім’ї. Тато з Коломиї, а мати з Івано-Франківська. Через переслідування московськими окупантами, вони змушені були виїхати в Німеччину а, відтак, емігрувати в Австралію. Але в новому домі не забули про Батьківщину і все життя допомагали українцям і привчили до цього своїх дітей. Тому допомога Україні – це справді наша родинна історія

– Розкажіть про історію своєї родини? Чому вона була небезпечна для тогочасної влади?

– У нашій родині як по маминій так і по батькові лінії були незгідні з тогочасною владою. Батькові брати, які були на багато старші від нього, входили до лав січових стрільців. Після Першої світової війни усі були активними членами УВО, а також ОУН. Старший батьків брат був підприємцем, фондував дуже багато організацій, другий – командиром поліції Коломиї, третій став інвалідом після війни, а четвертій був священиком. Двох старших братів німці розстріляли в Шепарівці.

Батько і мати пережили немало: сиділи у в’язниці за поляків, які арештували всіх членів ОУН після Атентату на Пілсудського. А коли у 1939 році прийшли москалі, то батьків вдруге позамикали у тюрмі.

Було страшно. У тюрмі в Івано-Франківську, під час допиту майор КГБ сказав моїй мамі: «Любо, чого ти брешеш? Я точно знаю де ти ходиш і що ти робиш. Але я також знаю що у тебе є стара мама, вдова, і тільки тому, що в мене теж є стара мама, я на цей раз відпускаю тебе. Але як попадешся в наші руки вдруге, то не вийдеш живою».

– В той час тисячі загинули. Як вдалося врятуватися вашим батькам?

– В тюрмі була дуже напружена ситуація, щоб бодай трохи забути про загрозу смерті, важкі будні, в’язні були готові віддати все своє майно, навіть золоті годинники, за звичайні сигарети. Батько був щирим і роздавав свої сигарети іншим, і не лише полоненим, але й сторожам. Зараз у цьому вчинку не побачиш героїзму, але тоді це було чи не єдиним порятунком від психологічних зривів.

Врешті, батько дослужився і його записали у бригаді тих, хто пильнує парки та городи в місті. Одної ночі до нього підійшов сторож і каже: «Славку, як підеш завтра на роботу, не вертайся назад. За тобою ніхто не буде стежити. Ти лише іди в протилежну сторону від тюрми. Більше нічого сказати не можемо». Батько так і зробив. І того вечора москалі відступили і замордували всіх в’язнів… Він вижив.

Але свобода була недовгою, невдовзі гестапо знову замкнуло його у тюрмі. Втім, батькові вдалося втекти до Львова. Там зупинився в друга, з яким він студіював право. І ось одного разу, коли батько якраз перебував у нього, зателефонувала його знайома пані Скринтович, і каже: «Славку, приїжджай до мене, твій брат священик тут». Батько швидко приїхав, але брата не побачив, а бабця відповіла, що то першоквітневий жарт. Годину пізніше жінка батькового друга телефонує з тривожним голосом: «Славку, тут гестапо було за тобою».

Знову батькові вдалось врятуватися, знову доля відвернула його від смерті. Але в Україні залишитися таки не довелося. Коли наново прийшли москалі у 1944 року, то сказали, що розстріляють усіх незгідних, як ті потраплять їм в руки. Відтак, батьки вирішили втікати в Німеччину.

– Як з Німеччини потрапили в Австралію?

– Моя сестра народилася ще в Україні. Далі вирушили в Німеччину і по дорозі померла бабця по мамі. Її поховали біля Відня. Родина зупинилися в місті Байройт в таборі для біженців, де народилися мої брати. І одного файного дня мама з дітьми пішла прогулятись і коли повернулися до пологового будинку, застали руїни, з яких стирчало два комини. В будівлю влучила бомба. Це було сигналом, що треба їхати далі. Батьки ж опинилися в Австралії, де згодом народився я.

– Якими є ваші спогади з дитинства?

– Особливо пам’ятаю дитячі роки. Батько брав мене усюди з собою. Пригадую, як у трирічному віці, замотаний у коцик, я сидів в ногах на Воскресній утренній в четвертій ранку. З татом також я відвідував усі проби хору і драматичного гуртка. Згодом брати і сестра казали, що ми з ним були брати по духу, по серцю, радше, співпрацівники, аніж батько і син.

Коли я підріс ходив до недільної Української школи. Далі переїхав в столичне місто Перт для навчання в університеті. Там почав вести активне життя: був головою Спілки Української Молоді, Парафіяльної ради і Української громади. Так я зростав українцем у Австралії.

– Як родині вдалося не втратити зв’язок з українцями?

– Тато активно розвивав українську громаду в Австралії. Будував народний дім, церкву, але все ж головним його завданням було допомога українцям в Україні. Кожного місяця, в час виплат зарплат, ходив по кав’ярнях, шукав українців і збирав з них пожертви, котрі пересилав родинам військових, які загинули у Другій світовій війні.

Також надсилав гроші студентам на книжки, щоб сприяти зростанню українських провідників. Батько підтримував Український Вільний Університет у Мюнхені, тогочасним ректором якого був Володимир Янів. Разом з ним, Володимиром Кубійовичем і братами Степана Бандери, батько сидів у одній келії.

Цікаво, що у нас в обох родинах, по батьковій і  маминій лінії були священики. З маминої сторони, її дідуся двоюрідний брат був дуже близьким з митрополитом Йосифом Сліпим. А оскільки вже у нашій генерації священиків не було, в 1998 році моя сестра Марта подала думку: «Оскільки зараз у нас не має священиків, будемо платити стипендії Львівській Духовні Семінарії для їх навчання». Відтак, нашим обов’язком було продовжити задум батьків.

 – Ким ви працюєте в Австралії?

– Я здобув педагогічну освіту учителя, в університеті досліджував соціологію поселення іммігрантів. Відтак, навчав державних працівників і учителів відповідно надавати послуги емігрантам, особливо дітям в школах. В такий спосіб я встиг учителювати практично скрізь: від садочку до шостого рівня магістерської праці. Зараз на пенсії продовжую громадську діяльність особливо як вихователь молоді. Навчаю новоприбулих українців англійської мови і також викладаю українську мову дорослим українського походження і австралійцям, що в шлюбі з українцями.

У 2005 році навіть вдалося приїхати в Україну з двадцятьма своїми студентами, котрих я вчив української в Австралії. Якось я розповідав їм, як в Україні гуси виходять з села. Вони з мене сміялися. Я кажу, що спочатку виходить одна гуска, потім за нею інша… Разом усі ходять як ті хмарочки на небі. Потім певний час кричать і йдуть додому. І заради тих гусей ми приїхали в Україну. (сміється)

 – Як сталось так, що доля привела вас до УКУ?

– З УКУ я познайомився через випадкову зустріч з Оксаною Зозуляк з Інституту Лідерства та Управління УКУ під проводом Олі Зарічинської, керівником відділу розвитку УКУ. Коли вона дізналася, що я працюю з молодими людьми, то запросила мене до інституту зустрітися з студентами. Я погодився і провів декілька семінарів, а також взяв участь у інших вишколах разом з Оленою Карнаух і з Наталею Бордун. І став членом дорадчої комісії Інституту.

Одночасно цікавився діяльністю Львівської семінарії. Коли студенти і семінаристи чули, що я з Австралії, то були зацікавлені прийти на зустріч, почути, що я говоритиму. Сьогодні я і надалі підтримую зв’язки з семінарією: допоміг організувати бібліотеку, комп’ютерні класи.

В цей час також познайомився з австралійкою, Кіррілі Маннінґ котра відвідала в Україні інтернати для дітей з обмеженими можливостями. Побачивши їх, вона сказала своєму чоловікові: «Бог мене кличе, допомагати цим дітям. Я б хотіла повернутись на півставки до університету. Там є програма по якій відправляють четвертокурсників по ерго-фізіотерапії на стажування до Африки і Індії, помагати дітям з вадами. Я хочу організувати таку програму до України». Із згодою чоловіка вона залишила високооплачувану роботу і 2005 році почала програму стажування в Україну.

Коли я почув про це, то вирішив сприяти Кіррілі: познайомив її з тогочасним Міністром Охорони Здоровля Зеновієм Митником і  координатором програми в реабілітаційному центрі «Джерелі» на Сихові, Лесею Каландяк і також з Наталею Климовською, проректором з розвитку та комунікацій УКУ і Ніною Гайдук з Львівської Політехніки, котрі працювали в подібних сферах. Програма стажування тривала від 2005 до 2013 року. Але з початком війни університет заборонив студентам їздити в Україну. Це виявилось небезпечно, а університет відповідає за безпеку своїх студентів.

 – Ви також допомагаєте пораненим військовим…

– Так. З початком війни Леся Каландяк перейшла працювати до Львівської військової лікарні. А Кіррілі і я пішли її помагати. Спершу я зібрав кошти на проект Реабілітаційної Медицини, а зараз вже другий рік фондуємо проект поетапного гіпсування військовиків, котрі мають пошкоджені м’язи рук та ніг.

Також Кіррілі готує майстерні ерго-фізіотерапії для подальшої практики в «Джерелі», Львівській військові лікарні, УКУ, і Львівській Політехніці. Разом ми «вербуємо» волонтерів долучатися до проекту.

 – Що мотивує вас допомагати українцям, а, зокрема, українській молоді?

– Я маю багато залежностей у житті. Але моя найбільша залежність – бачити успіх інших. Тому, коли люди, зокрема молодь в Україні, розповідають про свої проекти, мрії, я намагаюся всіляко допомогти їм. Усе своє життя я стежу за людьми, що роблять щось надзвичайне і називаю їх ангелами. Я ж називаюся Богдан, наче даний Богом допомагати цим ангелам у будь-який можливий спосіб: руками, ногами, головою і чим тільки можу…

ДОВІДКА

Богдан МИКИТЮК народився (1950) року в містечку Нортгам (100 км на схід від Перту, столичного міста Західної Австралії). Дружина Катруся, діти: Меліса, Христя і Клим.

Отримав диплом учителя (1971) і бакалавра з Історії і Політики (1978). Здобув звання Магістра Адміністрації (1997); учитель-виховник, директор школи, yніверситетський дослідник і викладач. Здобув багато державних нагород і дотацій на дослідження імміграційного процесу і напрацювання програм для успішного поселення іммігрантів в Австралії, особливо для новоприбулих іноземних школярів.

Високоповажаний, довголітній працівник обласних і верховних Австралійських і Українських організацій Австралії – секретар СУМ-y і Кредитової Спілки Калина; голова Oбнови (1969-1975), СУМ-у (1980-88), Церковного Братства (1986-89) і Громади (1998-2004); організатор церковного молодіжного xopy, понад 20-ти СУМ тaбopiв i унікальної виховно-вишкільної програми української молоді – подорож по Україні Слідами Незабутьніх Предків (2005).

Голова обласного Українського Олімпійського Koмiтeтy (1996-2000) – господар понад 15-ох Українських національно-збірних спортивних команд, державних і бізнесових делегацій під час змагань/відвідин Перту, за що нагороджений Верховною Радою України за прислугу розвитку спорту, торгівлі і туризму в Україні. Працював перекладачем-зв’язковим для Українських команд на Олімпіаді в Сіднею, 2000 року.

 Оксана Левантович, Збруч

Читайте також

У Чикаго поховали духовного батька української громади
Важливе, Світ
0 shares0 views

У Чикаго поховали духовного батька української громади

vidia.ua - Бер 16, 2019

Отець Мирон Панчук, священик Єпархії св. Миколая, Української Католицької Церкви, відійшов у вічність в Чикаго 9 березня і був похований 15 березня на…

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун
Україна
0 shares0 views

Лідери діаспори виступили на захист Уляни Супрун

vidia.ua - Лют 07, 2019

Лідери української діаспори виступили на захист Уляни Супрун, яку, нещодавно, рішенням судді Київського окружного адміністративного суду відсторонено від виконання обов'язків Міністра охорони здоров'я України,…

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго
Афіша, Чикаго
0 shares0 views

Український ФК “Тризуб” запрошує на матч, неподалік Чикаго

vidia.ua - Лют 06, 2019

Українська команда ФК "Тризуб" (Чикаго) зіграє матч проти команди "Коламбус" (штат Огайо). Поєдинок з футзалу (різновид футболу в приміщенні) відбудеться в суботу 9…